Lemez Gyorstár – 2015. 8. hét: Hanni El Khatib, Gaz Coombes, Future Brown, Roland Tings

2015.02.20. 16:58, rerecorder

future-brown-010.jpg

Az év második recorderes albumkritikai gyűjtésében, azaz a Lemez Gyorstárban ezúttal blues-rockos, enyhén klasszicizáltan rockos, garázsos (Hanni El Khatib), artisztikusan popos (Gaz Coombes), artisztikusan szélsőségek között billegő, elektronikus fúziós (Future Brown) és optimistán diszkóhouse-os (Roland Tings) kiadványok szerepelnek.

Hanni El Khatib: Moonlight

hanni_el.jpgKiadó: Innovative Leisure

Megjelenés: 2015. január 19.

Stílus: garázspoprock

Kulcsdal: Melt Me

A San Franciscó-i Hanni El Khatib 2011-ben debütált egy minimalista, szellősen garázsrockos, szikáran blues-rockos (néha bluespunkos, khm) albummal, aztán a Black Keys egyik tagja polírozta második lemezét, most meg a kétéves periodicitást tartva kiadta eddigi legmagabiztosabb anyagát, ami félúton van a hagyományok és azok leszarása között. Változatos, ügyes, kedves lemez – ha ennek hallgatásán kapja tini gyermekét, legyen nyugodt, jó úton halad a csemete.

7/10

Dömötör Endre

 

Gaz Coombes: Matador

gaz_coombes.jpgKiadó: Hot Fruit Records

Megjelenés: 2015. január 26.

Stílus: míves pop

Kulcsdal: Detriot

Gaz Coombes hat nagyszerű album (és egy félig elkészült anyag, a Release The Drones) után, 2010-ben oszlatta fel a Supergrasst. Első szólóalbuma (Here Come The Bombs) két évvel később jött – és volt egyszerre bátortalan és kísérletező (viszont nem egy Supergrass-album Supergrass-tagok nélkül, aminek még akkor is örülhettünk, ha előtte elsirattuk a britpop-éra klasszikus zenekarát). A friss album viszont jóval markánsabb és erősebb mint elődje, ráadásul elképesztő hatásgyűjtemény. A nagy művészi igénnyel elkészített lemez az akusztikától az elektronikáig ível, s egyszerre juttatja eszünkbe Nick Drake-et, John Lennont, David Bowie-t, a Motown soult, a krautrockot, az oxfordi földieket, a Radioheadet és a modern, kísérletező elektronikuszenét.

8.5/10

Németh Róbert

 

Future Brown: Future Brown

future_brown_wrp262lp.jpgKiadó: Warp / Neon Music

Megjelenés: 2015. február 23.

Stílus: rapdancehallr&b-fúzió

Kulcsdal: Wanna Party

A Fatima Al Qadirit, a Nguzunguzut és J-Cusht is felvonultató all star csapat kevesebbet tud együtt felmutatni, mint tagjai külön-külön, de még így is erős bemutatkozást raktak le az asztalra. A fémes, metsző, jéghideg alapokra minden számban menő, éppen feltörekvő rapperek és r&b-énekesek (például Tink és Kelela) szövegelnek, az összhatás billegő határszituáció a cutting-edge kísérletezés és az autotune-os prosztóság között. Némileg a két szék között a pad alá helyzet, de párszor azért keményen betalál.

7.5/10

Kálmán Attila

A FUTURE BROWN LEMEZ ITT HALLHATÓ.

 

Roland Tings: Roland Tings

rolandtings_011915.jpgKiadó: Internasjonal

Megjelenés: 2015. február 23.

Stílus: Rousseau house

Kulcsdal: Who U Love

A melbourni Rohan Newman debütáló lemeze a kozmikus diszkó ász Prins Thomas kiadójánál jelent meg, úgyhogy egy pillanatig sem meglepő, hogy végig olyan, ami simán szólhatna Jetsonék repülő csészaljában vagy az Alfa holdbázis egy sikerültebb bulijában. Csillogó villogó, pulzáló house feszes szintifutamokkal aládúcolva; sehol semmi zavar, vagy homály, a hangzás végig szellős és kristálytiszta. A sok techno-szkeptikus anyag mellé egy igazi optimista album, ideális lézerpisztoly reklámzene.

8.5/10

Kálmán Attila

https://recorder.blog.hu/2015/02/20/lemez_gyorstar_2015_8_het_hanni_el_khatib_gaz_coombes_future_brown_roland_tings
Lemez Gyorstár – 2015. 8. hét: Hanni El Khatib, Gaz Coombes, Future Brown, Roland Tings
süti beállítások módosítása