A fehérek is feketék a Young Fathers érkező új albuma szerint

2015.02.04. 17:40, Frontrecorder

youngfathers.jpg

Alig pát hónapja, hogy nagy meglepetésre megnyerték a legjobb brit albumnak járó Mercury-díjat és a Young Fathers experimentális hiphopzenekar tagjai már be is jelentették, hogy jön a következő stúdiólemezük, White Men Are Black, Too címmel. Az április 6-án megjelenő 12 dalból a Rain And Shine az első, ami előzetesen meghallgatható. 

Az edinburghi Young Fathers három tagja, ‘G’ Hastings, a ghánai születésű, de Libériából betelepült Alloysious Massaquoi és a nigériai szülőktől már a skót fővárosban született Kayus Bankole 14 évesen haverkodtak össze egy kiskorúaknak rendezett hiphopbulin. gyakorlatilag azóta zenélnek együtt, de a Young Fathers nevet csak 2008-ban vették fel (arra utalva, hogy mindhárman az apjuk keresztnevét viselik), ugyanebben az évben kijött az első kislemezdaluk, ami elég volt ahhoz, hogy elindítsa a karrierjüket. 2011-ben jött egy radikális váltás, amikor megváltak az addig alájuk dolgozó producerteamtől, és a saját kezükbe vették az irányítást, sötétebb, kísérletezőbb irányba kanyarodva zeneileg. 2011-ben hozták ki az első minialbumukat (Tape One) saját kiadásban, a következőt (Tape Two) 2013-ban már a alternatív hiphop egyik legerősebb bástyájának számító Anticon jelentette meg. A Tape Two lett az év albuma Skóciában, a hét hónapra rá kijött Dead pedig már a legjobb brit album címet viselhette, a Young Fathers pályafutása tehát eddig egyenes vonalú emelkedést mutat.

A trió tavaly körbeturnézta a világot, de ez alatt is új számokon dolgoztak, amikor és ahol tehették, legyen az egy hotelszoba Illinoisban, egy próbaterem Melbourne-ben, egy pince Berlinben, egy fotós műterme Londonban, vagy a saját alagsori stúdiójuk. A végeredményt április 6-án tálalják  Big Dada kiadó gondozásában, azzal a címmel, amit ők szerettek volna, a menedzsmentjük viszont nem annyira. Legalábbis ez derül ki abból a zenekar által nyilvánosságra hozott emailből, amelyben gyakorlatilag megvédik a címválasztást, Ebben Massaquoi többek közt azzal érvel, hogy a faji kérdés, ezen belül a faji egyenlőtlenség mindennapi beszédtéma így miért ne lehetne feszegetni azt egy lemezcímben, úgy ráadásul, hogy semmiféle negatív él nincs benne. "Egyenlőség van a világban? KURVÁRA NINCS. Tehát én igenis szeretnék az egyenlőség mellett kardoskodni, méghozzá a legjobb zenével, amit valaha felvettünk. Egy popalbummal - amilyennek a mi értelmezésünk szerint egy popalbumnak lennie kell" - írja szenvedélyes hangvételű emailjében a Young Fathers egyharmada, aki aztán azzal folytatja, hogy a népek úgyis mindenbe belekötnek, amibe akarnak, ezért felesleges emiatt aggódni, ők kiállnak a cím mellett. A részünkről mi is szupportáljuk, ami pedig a Young Fathers popdefinícióját illeti, arra itt az első példa, a lendületes Rain And Shine, ami a maga módján dallamos és fülbemászó is - ha meg kellene határozni, mi indusztrializált Motown-soulként jellemeznénk.

 

 

Címkék: young fathers
https://recorder.blog.hu/2015/02/04/a_feherek_is_feketek_a_young_fathers_erkezo_uj_albuma_szerint
A fehérek is feketék a Young Fathers érkező új albuma szerint
süti beállítások módosítása