Negyvennyolc év után ad ki új albumot a kultikus garázsrock zenekar, a Sonics

2015.01.22. 15:24, Frontrecorder

thesonics.jpg

A hatvanas évek amerikai garázsrock-hullámával feltűnt, máig nagy hatású Sonics utoljára 1967-ben adott ki stúdiólemezt, ám nagy meglepetésre hamarosan új albummal tér vissza a veterán zenekar. A This Is The Sonics Amerikában március 31-én jön ki, a rajta szereplő Bad Betty című rövid, de velős dal viszont máris meghallgatható.

EZZEL A 48 ÉVVEL A SONICS FELÜLÍRTA A KÉT ALBUM KÖZTI LEGHOSSZABB SZÜNET-LISTÁT.

A Sonics a Washington állambeli Tacomában alakult 1960-ban, de a klasszikus felállását 1964-re nyerte el. Az öttagú zenekar primitíven egyszerű dalokat játszott nyersen, keményen és zajosan, a hangzásuk jellegzetességét a gitárokhoz betársuló szaxofon adta, valamint a kiabálós ének. A Sonics a hagyományos témák - autózás, csajozás, bulizás, szörfözés -  mellett sötét dolgokról is énekelt, méregivásról (Strychnine), boszorkányokról (The Witch), pszichopatákról (Psycho), sőt, még a Sátánról is (He's Waitin), mindehhez feketébe öltözős, komor imidzs társult. Az első két albumuk (Here Are The Sonics - 1965, Boom - 1966) mára klasszikusnak számít a garázsrock történetében, ezt követően viszont egy polírozottabb hangzással próbálkoztak, ami nem vált be, az 1967-es Introducing The Sonics album után a zenekar szétesett. Először még 1972-ben alakult újra a Sonics rövid időre, majd 2007-ben, és azóta újra aktív, legalábbis a koncertezés terén. A zenekar tagsága, ahogy az lenni szokott közben folyamatosan változik, jelenleg három őstag, az énekes-billentyűs Gerry Roslie, Larry Parypa gitáros és Rob Lind szaxofonos, plusz Freddie Dennis basszusgitáros (a Sonics-kortárs Kingsmen ex-tagja) és Dusty Watson dobos (számtalan zenekar mellett megfordult a Runaways-ben és a gitárlegenda Dick Dale oldalán) alkotja.


AMÚGY TAVALY ÓTA LINDA PERHACS VOLT A LEGHOSSZABB SZÜNET UTÁN VISSZATÉRŐ REKORDER 44 ÉVVEL, DE ÍGY MÁR CSAK A MÁSODIK.

A Sonics rockandroll-alapú zenéje fontos inspirációt jelentett a hetvenes években a punkszíntének ugyanúgy, ahogy a nyolcvanas évek végén kibontakozó grunge-nak, és persze a kétezres évek eleji garázsrock revival sem lenne ugyanaz nélkülük. A Cramps, a Mudhoney, a Hives egyaránt sokat merített tőlük, Jack White  jelentős hatásként említi őket, sőt, az LCD Soundsystem Losing My Edge című számában a Sonics neve hangzik el a legtöbbször a meghatározó zenekarok felsorolásában. A több mint ötven éve létező Sonics-nak tavaly a Record Store Day-re jelent meg egy split vinyl kislemeze a Mudhoney-val közösen, rajta a Bad Betty című új dallal, amely mint most kiderült az új albumuknak is az előfutára. A Jim Diamond (pl. The White Stripes, Dirtbombs) produceri felügyeletével felvett anyag a Sonics Revox nevű saját kiadójánál jön ki március utolsó napján, kíváncsian várjuk, addig pedig itt az első beharagozó dal, a Bad Betty ördögi bugivugija:


és a Sonics egyik legismertebb dala, a Psycho:

Címkék: the sonics
https://recorder.blog.hu/2015/01/22/negyvennyolc_ev_utan_ad_ki_uj_albumot_a_kultikus_garazsrock_zenekar_a_sonics
Negyvennyolc év után ad ki új albumot a kultikus garázsrock zenekar, a Sonics
süti beállítások módosítása