Az Isten Háta Mögött után a Subscribe is abbahagyja idén

2015.01.21. 12:18, rerecorder

subscribe.jpg

A feloszlások, visszavonulások éve eddig 2015 a magyar zenében: a Hangmás indiepop formáció január 1-én jelentette be, hogy abbahagyja működését (hivatalosan határozatlan időre visszavonul márciusi utolsó koncertje után), aztán néhány napja az Isten Háta Mögött rockzenekar jelentette be Facebook-oldalán, hogy feloszlik, ma pedig a Subscribe metálegyüttes osztotta meg rajongóival, hogy 15 évnyi, változatlan tagsággal való működés után a nyár végén határozatlan időre felfüggeszti működését. Három, műfajában nagynevű zenekar búcsúzik 2015-ben és még csak január közepe van. Ki lesz a következő?

Az Isten Háta Mögött 1999 óta létezik, négy albuma (Rosenkreutz kémiai mennyegzője - 2004, A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás - 2005, A kényelmetlen lemez - 2008, Ű - 2010) ott van a 2000-es évek legjobb magyar rocklemezei között, és bár a tagok 2011-ben egy időre felfüggesztették közös működésüket, de 2013-ban még visszatértek egy EP-vel (Hazugságok harminc körül), ám idén január 15-én bejelentették feloszlásukat egy személyes hangvételű Facebook-posztban

„Kedves Szeretteink, Tisztelt Érdeklődők!

Engedjétek meg, hogy az Isten Háta Mögött zenekar feloszlása által saját magunknak is okozott sokk miatt össze-vissza otromba metaforákkal próbáljuk megmagyarázni azt, amit amúgy valószínűleg úgysem fogtok tudni megérteni, hiszen ehhez idő kell. Nekünk is.

Az a szitu megvan, hogy 'baszki, itt az idő, most vagy soha'? Amikor elgondolkozol, hogy hol van az az értelem, az a cél, amit régóta folyamatosan üldözöl? És visszanézel az időben, megpróbálod eltakarítani az összes negatív és pozitív érzelmi szart a látóteredből, és igyekszel tisztán és őszintén látni? És rájössz, hogy ez LEHETETLEN! Tudod, hogy mit nem akarsz, mert árt neked - és nem azért, mert ártalmas, hanem azon egyszerű oknál fogva, hogy egy horgonynak a természetéből adódik, hogy nem enged továbbhajózni a kedved szerint. Legfeljebb körbe-körbe. És, bár úgy tűnik, haladsz, hiszen a hajód mozog, de mégis kicsit émelyegsz, hiszen tulajdonképpen csak forogsz egy pont körül. Egy ideig észre sem veszed, mert azt hiszed, hogy a világ forog! Jessz, és éppen körülötted! Mivel zsírkirály vagy!
De aztán, szépen lassan, a tudatod mögül elkezd jönni a gyanú, hogy valami nem kóser.
Egy ideig úgysem tudod elfogadni, hogy mi a teendő, mert azt hiszed, hogy minden úgy megy, ahogy szeretnéd... Végülis még mindig hajózól, már a viharok is alább hagytak, erős Pop(rock)eye-jé váltál , és úgy tűnik, minden megy a maga kibaszott útján.
Aztán egyre többször hánysz a körbeforgástól. 'Faszomba, hát minden oksi, nincs vihar, haladok szépen,mégis, mi bajom van'? Csapkodod a vizet, mintha az lenne a hibás. Vagy csapkodod a társaidat mintha bárki elrontott volna bármit.
De aztan rájössz, hogy a probléma csak annyi, hogy lent van a horgony, és hirtelen észreveszed, hogy csak keringesz céltalanul körbe-körbe.

Nos, miközben húztuk fel a horgonyt, kiderült, hogy lék lett a kibaszott hajónkon, és mire valahogy befoltoztuk volna, rájöttünk, hogy nem egy irányba akarunk már hajózni. Van, aki kikötne, és van, aki meg vadvízi evezne tovább. És sajnos már nincs meg a közös evező.

Hálásak vagyunk nektek, hogy ti is értelmet adtatok a létezésünkhöz, és rengeteg, RENGETEG élményben részesítettetek minket személy szerint és zenekari szinten is.

Remélem, megértitek, hogy a szennyeseinket magunkban mosnánk ki. Még túl friss és gyors ez az ügy nekünk is, úgyhogy ne vegyétek a szívetekre, hogy per pill nem fogunk tudni válaszolni olyan kérdésekre, hogy 'lesz búcsúkoncert?' meg 'de nem-e lehetne-e?' meg minden ilyen klasszikus és ilyenkor jogosnak tűnő kérdésre, mert a lényeg annyi, hogy:
SOHA NE MONDD, HOGY 'SOHA NE MONDD, HOGY SOHA'!

Örök szerelemmel:

az Isten Háta Mögött”


INTERJÚ PÁLINKÁS TAMÁSSAL, AZ IHM ÉNEKES-GITÁROSÁVAL AZ ELSŐ LEÁLLÁS IDEJÉBŐL.

Ezek után, ma, január 21-én reggel szintén a Facebookon jelentette be "határozatlan idejű visszavonulását" a Subscribe is, de az IHM-mel ellentétben ők még végigkoncertezik az év első felét és a nyár végével mondanak búcsút egymásnak. A népszerű metálzenekar szintén 1999-ben alakult, bár a Subscribe nevet csak 2000-ben vette fel, sokszínű hardcore metáljukat három demón, egy EP-n és négy nagylemezen (Sanity Has Left The Building - 2004, Stuck Progress To Moon - 2007, Bookmarks - 2011, This Moment Will Soon Be Gone - 2014) keresztül csiszolták, a feloszlás okairól így nyilatkoznak:

„Nagyon nehéz döntést kellett meghoznunk: 15 év folyamatos zenélés után úgy döntöttünk, hogy a kezdetek óta változatlan felállású Subscribe a nyár végén határozatlan időre felfüggeszti működését. Egyelőre annyit tudunk, hogy mindannyian szeretnénk továbbra is zenélni és új dolgokat kipróbálni, azt azonban, hogy milyen formában, még nem tudjuk. Persze nem tűnünk el egyből, tavasszal 4 klubbulin (Debrecen, Szeged, Veszprém és A38), valamint a nyári fesztiválokon szeretnénk meghálálni azt a rengeteg szeretetet, amivel az évek során elhalmoztatok bennünket. Utolsó koncertünket pedig nyár végén a Budapest Parkban adjuk majd. Nagyon köszönjük mindenkinek a sok támogatást, amit folyamatosan kaptunk tőletek, és hogy a kezdetektől fogva hittetek bennünk - ez volt életünk eddigi legnagyobb élménye, nélkületek nem lennénk sehol. Valószínűleg jelenleg még fel sem fogjuk mennyire fogtok nekünk hiányozni. Biztosak vagyunk benne, hogy valamilyen formában fogunk találkozni a távolabbi jövőben is, természetesen azonnal értesítünk benneteket, ha már lesznek konkrét terveink.
Subscribe


az Isten Háta Mögött egy két hónappal ezelőtti Soundcity: Szeged-felvételen: 


a Subscribe és az utolsó lemezről való Every Skin klipje: 

https://recorder.blog.hu/2015/01/21/az_isten_hata_mogott_utan_a_subscribe_is_abbahagyja_iden
Az Isten Háta Mögött után a Subscribe is abbahagyja idén
süti beállítások módosítása