Budapest rejtett szubkultúrái az AWS új klipjében

2015.01.16. 15:31, Frontrecorder

aws.jpg

(X) A Suzuki viaDAL-sorozatában készült kisfilm az AWS Budapest című dalához, a félig dokumentarista videoklip tökéletes a szombati Akváriumos Suzuki viaDAL Live bulira hangolódáshoz.

img_0282_dev_s.jpgA Budapest című dalhoz készült videót a Subscribe legutóbbi klipjét is jegyző Koblicska Örs rendezte. Őt, és az AWS frontemberét, Siklósi Örsöt kérdeztük a forgatásról.

"Tulajdonképpen ez a klip felfogható akár egy zenés dokumentumfilmnek is, amelyben a mi dalunk az aláfestés. Általában a korábbi klipjeinknél mindig tőlünk jött a koncepció, de most Koblcsika Örséknek volt az az ötlete, hogy mutassunk be különböző budapesti alternatív klubokat, közösségeket, mint például egy gombfociklub, egy búvárklub, vagy egy vívóegyesület, amelyek mind-mind egyfajta rejtett értékei ennek a városnak. Nagyon nagy élmény volt a forgatás, hiszen találkoztunk egy csomó olyan dologgal, amelyeket amúgy biztosan eszünkbe sem jutott volna kipróbálni, pedig nagyon érdekesek! Ami még megmaradt bennem, hogy a klipet a stáb elképzeléseinek megfelelően kétszeres sebességgel vettük fel, ami a végleges verzióhoz vissza lett lassítva. Így a dalt ilyen Hupikék Törpikék-verzióban kellett előadnunk a forgatás során, ami azért elég mókás volt!" - mesél az AWS énekese.

img_0601_dev_s.jpgA stáb a forgatás során új tapasztalatokat is szerzett, erről a rendező számol be: "A teljes koncepciót Bálint Dani barátommal, az operatőrrel raktuk össze. Sok verziót kitaláltunk és elvetettünk, mire megtaláltuk az általunk vélt leginkább működő világot. Próbáltuk ötvözni kicsit a dokumentum jelleget a fikcióval. A dal címéből és refrénjéből jött az ötlet, hogy Budapest rejtett szubkulturális világát mutassuk be, olyan közösségeket, csoportokat, akik nincsenek benne minden Budapestről szóló image filmben. A fikciót úgy kell érteni, hogy bár majdnem az összes klub valóban létezik, azért egy-két kitalált elemmel meg vannak fűszerezve, s nem mindegyik csoport űzi tevékenységét pontosan ott, ahol a klipben láthatók. Bár például a Honvéd Vívóklub pont a Dózsa György úti zsinagógában tartja az edzéseket, de volt, ahol mi kerestünk egy látványában kiemelkedő helyszínt, amit lehetett a csapat világához társítani. Itt szeretném kiemelni gyártásvezetőnk, Nemes-Jeles Veronika munkáját, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy a három forgatási nap alatt összesen hét helyszínt sikerült zökkenőmentesen leszervezni, köztük olyanokat, mint a Király Gyógyfürdő, a Mányoki úti uszoda, kelenföldi BKV remíz, vagy a Ferencvárosi Művelődési Központ.  A klip legkülönlegesebb részét talán a víz alatti felvétel jelentette, ilyet most csináltunk először. Kovács Klaudia személyében egy külön operatőrünk is volt erre a célra, mivel ehhez különleges technika és gyakorlat szükséges. Ami talán a legtöbb problémát okozta, hogy nem tudtuk azonnal értékelni a felvételeket, hiszen ez úgy zajlott, hogy megbeszéltük mit szeretnénk látni, az operatőr és búvárok bementek a vízbe, aztán kijöttek, megnéztük az elkészült felvételeket, és ha valami nem stimmelt, kezdhettünk mindent újra. És kezdtük is elégszer. Ennek ellenére nagyon jó tapasztalat volt, és örülök, hogy voltunk elég bátrak ahhoz, hogy bevállaljuk!"

Íme tehát az AWS legújabb klipje, a Budapest:

Az AWS Budapest című számának hivatalos videoklipje a Magyar Suzuki Zrt. megbízásából készült a hat Márka Művek és a Filmservice gondozásában, a Boddah értő kezei munkájaként, 2014-ben.

Az AWS is fellép szombaton a Suzuki viaDAL Live koncerten az Akváriumban. A fiúk nagyon jó setlistet ígérnek benne egy olyan, elsőre talán meglepő feldolgozással, amit most játszanak majd először. Mi már tudjuk, melyik ez a dal, de nem áruljuk el, majd a helyszínen megtudjátok!

https://recorder.blog.hu/2015/01/16/budapest_rejtett_szubkulturai_az_aws_uj_klipjeben
Budapest rejtett szubkultúrái az AWS új klipjében
süti beállítások módosítása