Válogatás a Recorder 2014-es cikkeiből - Ez történt idén

2015.01.02. 19:00, subrecorder

richarddjames_1.jpg

Idén is folytatjuk hagyományunkat, miszerint az évet 201020112012 és 2013 után ismét legjobb cikkeink összefoglalásával zárjuk. Az összegzés utolsó állomásán, a külföldi és magyar előadókkal készített interjúink, a 2014-ben megjelent magazinjaink legjobb cikkei, az idén bemutatott tehetségek, valamint korhatáros tartalmaink után az év legnagyobb híreit, legérdekesebb történéseit gyűjtöttük egybe.

Nehéz kiválasztani, hogy melyik hír fontosabb, mint a másik, pláne egy év távlatából. Olyan írásokat választottunk, amik jó időre, akár hónapokra meghatározták a zenei szcénát, vagy éppen csak érdekesnek számítanak most is, hogy hírértékük már nincs sok. Alul felsoroljuk az idén elhunyt zenészeket és a feloszlott együtteseket is.

Végre láthattuk Burialt sisak nélkül, mikor kitette a magáról készített első szelfijét, órákig le volt terhelve a honlapja, mutatván, hogy mennyire érdekelte már az embereket, hogyan is néz ki William Bevan. Februárban írtunk egy bírósági döntésről, miszerint Franciaországban öt Michael Jackson rajongó kártérítést kapott az előadó halála után őket ért érzelmi sokk miatt. Az ottani Jacko fan club állt elő az ötlettel, a bíróság pedig nem nézte őket hülyének, fejenként egy-egy eurót kaptak "károsultak".

Jóval örömtelibb hír volt, hogy végre megnyílt a RaM Colosseumban a Magyar Rockmúzeum,amely a '60-as évektől 1989-ig mutatja be a hazai rocktörténetet. Nem sokkal később, egészen pontosan február 28-án írtunk arról, hogy Budapesten is indul a BalconyTV, akkor még nem is sejthettük, milyen sikeres lesz az online formátum hazánkban. Az itteni előadók gyakran vezetik a globális nézettségi listákat és nyerik a szavazásokat, legalább ilyen jó 2015-öt kívánunk nekik és a szervezőknek!

A streaming szolgáltatók 2014-ben is csak nőttek, persze még mindig vannak, akiket nem tesznek boldoggá a Spotify és társai. Taylor Swift például novemberben elhagyta az előbb említett rendszert, de mi nem is erről szeretnénk írni, hanem a Vulfpeckről, akik viszont nagyszerűen használtak ki egy piaci rést. A Los Angeles-i funkzenekar úgy finanszírozta a turnéját, hogy feltöltött a Spotify-ra egy 10 számos, Sleepify című albumot, amin minden egyes dal fél perc csend. Ha a rajongól elégszer hallgatják meg a lemezt (gyk. pénzt keres a zenekarnak), akkor ők a keresett pénzből elmennek koncertezni. Össze is jött nekik egy busás összeg, bár később sajnos törölték az albumot.

Áprilisban indult egy új magyar lemezkiadó, a Normafa Records, melynek tagjai az összetartó közösséget kovácsoltak és a nem rétegzenére épülő labelek életrevalóságát bizonyították be a projekt sikerességével. Ha már összetartás, nyár közepén jött a hír, hogy új albumot ad ki a Pink Floyd, amin Roger Waters kivételével a még élő tagok zenélnek. A The Endless River aztán nem lett egy klasszikus, de jó volt még egyszer utoljára hallani a legendákat.

Akik viszont nem adtak ki lemezt és valószínűleg nem is fognak, az a Blur, Damon Albarn beszélt arról egy interjúban, hogy a csapat azért nem fejezte be a felvett új dalokat, amikor lehetősége lett volna rá, mert...túl meleg volt a hongkongi stúdióban. Ugyan már Damon, ne viccelj! Cserébe Albarn idén megjelentetett egy remek szólóalbumot. Végre kiderült az is, pontosan hogyan halt meg Jim Morrisson, ezt az a Marianne Faithfull árulta el, aki nemrég nálunk is koncertezett. A Doors énekesének a heroindíler Jean de Breiteuil adott túl erős anyagot Párizsban, ez okozta a halálát.

Sokszor éreztük úgy, hogy idén a csapból is Jack White folyt, a volt White Stripes-frontember második szólólemeze az év egyik legnagyobb sikere lett, nagyban járult hozzá ahhoz, hogy a vinyl régóta a legjobb évét zárta, a Lazaretto az utóbbi 20 esztendő legjobban fogyó lemeze lett a formátumban. Ha már extravagáns lemezmegjelenés, Prince 2014-ben egyszerre két albumot is kiadott, az Art Official Age és a Plectrumelectrum közül azonban csak az egyik sikeredett emlékezetesre.

Rengeteg találgatás előzte meg Aphex Twin visszatérését is, aztán végül nem a legnyilvánvalóbb módszerrel ugyan, de bejelentésre került a SYRO című anyag, csak a Tor rendszert kellett feltörni hozzá. Egy még régebbi titok is napvilágra került, méghozzá annak a Lewisnak a három lemeze, akiről addig senki még csak nem is hallott. Semmit nem tudtunk arról, hogy ki ő, albumai azonban nagyszerűek voltak, megkezdődött tehát a kutakodás. Az eredményekről itt írtunk.

A South Park is nagyot dobott idén, mikor egy részéből kiderült, hogy Lorde igazából egy 45 éves férfi, azóta többször is feltűnt a sorozatban, például Kurt Cobain hologramja mellett is. Viccnek hangzik az is, pedig nem az, hogy a világ legnagyobb pornóoldala, a PornHub lemezkiadót indított, melyről azóta sem tudjuk, hogy szerződött-e valaki hozzá.

Volt még két meglepetés albummegjelenésünk, az egyik Thom Yorke-é, aki második szólólemezét a BitTorrentre töltötte fel, 6 dollárért árulva, ennek meg is lett az eredménye, simán átlépte az egymilliós eladott példányszámot. A másik Azealia Banks volt, akinek végre hosszú évek kínlódásai után mindenféle ceremónia nélkül megvásárolhatóvá vált debütáló lemeze, a Broke With Expensive Taste. Van, aki szereti, van, aki nem, mindenesetre örülünk, hogy lezáródott ez a történet.

Sajnos idén is sok híres zenésztől vettünk búcsút, mi róluk emlékeztünk meg az oldalon: Pete Seeger folklegenda, Bob Casale, a Devo gitárosa, Scott Asheton, a Stooges dobosa, Oderus Urungus , a Gwar frontembere, Bobby Womack, Tommy Ramone, Mark Bell techno-innovátor, John Holt reggae veterán, Jack Bruce, a Cream basszusgitárosa és alig pár hete Joe Cocker. Nyugodjanak békében!

Feloszlott zenekarokból is jutott jó pár, mi róluk írtunk a blogon: The Rapture, Death Grips, Darkside, The Knife, Guided By Voices, Crystal Castles, Beady Eye, Orbital.

https://recorder.blog.hu/2015/01/02/valogatas_a_recorder_2014-es_cikkeibol_ez_tortent_iden
Válogatás a Recorder 2014-es cikkeiből - Ez történt idén
süti beállítások módosítása