Kedvenc karácsonyi ajándékom (és a legrosszabb) - magyar popzenészek emlékei

2014.12.25. 12:02, rerecorder

christmas-gifts.jpg

Karácsonykor kérdeztük már a magyar popzenész-mezőnyt kedvenc karácsonyi zenéikről és gyűjtöttünk tőlük karácsonyfával pózolós fotót. Most megkérdeztük őket arról, hogy mi volt életük legjobb (és esetleg legrosszabb) karácsonyi ajándéka. Monumentális összeállításban válaszaik.

Álmos Gergely (mius)

A legjobb materiális értelemben vett ajándékot kilencévesen kaptam, méghozzá az első hangszeremet, egy klasszikus akusztikus gitárt. Akkor hirtelen azt se tudtam, melyik végénél kell megfogni, de később sok kellemes évet szerzett nekem. Még ma is megvan szüleimnél kopottan, bár már nyugdíjas éveit tölti.

Bajor Ádám (Terrible Ted)

Mondhatnám, hogy életem legjobb ajándéka egy nem is tudom, milyen gitár volt, dehát nem. Egy nyúl volt. Az egyik legrosszabb meg egy melegítő! Nagyon kisfiú voltam még, mondjuk 8 éves. Vágytam egy vagány MELEGÍTŐRE, meg is kaptam, szép is volt, meg jó is. Egyből felvettem, rohangáltam, a halászleves vacsorát is végigfeszítettem benne. Na, ezt kár volt, mert egy gyertya segítségével hatalmas lyukat égettem a műszálas melegítőbe, amit soha többé nem is vettem fel, nehogy meglássák a szüleim a lyukat. Nagyon rossz karácsony lett, pedig pont olyan jól kezdődött, mint a többi.

Batta Róbert (Liquid Limbs)

Természetesen az első billentyűs hangszerem minden idők legemlékezetesebb karácsonyi ajándéka számomra. Életem legelső tudatos bevonzása, szüleim felé küldött agyhullámok segítségével! Már aznap este mikor megkaptam fejből játszottam rajta a Kacsatáncot, ABBA- és Boney M-slágermotívumokat. Majd az idő múlásával és az ezt követő további új szintik vásárlásával, a kis Pille egy iskolai farsangi jelmezverseny kellékévé avanzsálódott, mint pirosra festett nyakszinti, hozzá Modern Talkingnak öltözve. (nevet)

Bíró Péter (Rosa Parks)

Minden karácsony, illetve ajándék teljesen átlagos volt, így volt a legjobb.

EGY EPIKUS KARÁCSONYI LEMEZ EPIKUS BUKÁSÁNAK TÖRTÉNETE.

Bodóczy Zoltán Undos (Grand Mexican Warlock)

Sportszelet, nagyanyám műszálas zoknijai.

Czeglédi Szabolcs (Run Over Dogs)

Nem tudnék kiemelni egy karácsonyi ajándékot sem, mert kortól függően valószínű ugyanolyan lelkesedéssel fogadtam ’95-ben egy groteszk félautomata robotot, mint 2013-ban a barátnőmtől kapott Teenage Mutant Ninja Turtles zokni szettet.

Czirják Tamás (makrohang)

Kölyökkorunkban a bátyámmal közös számítógépünk volt, amit ugye idősebbként ő használt többet, de én is folyton játszani akartam. Ezért mindig nyaggattam a szüleimet, hogy végre kapjak egy saját gépet. Aztán eljött a karácsony és a fa alatt volt egy pont akkora doboz, mint egy számítógép. Csak amikor kibontottam, akkor láttam, hogy csak egy doboz tele téglával...haha. Ez elég szomorú sztori, de most úgy látom, hogy tök vicces húzás volt a szüleimtől.

Csemer Boglárka (Boggie)

Életem legjobb karácsonyi ajándéka Natalie Cole: Unforgettable lemeze.

Dányi Krisztina (morningdeer)

Legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot sajnos nem tudok kiemelni, nem is emlékszem annyira mindegyikre, viszont megmaradt, hogy egyszer a szüleim megvették nekem a Pop, csajok satöbbi könyvet Nick Hornbytól, és annak valamiért nagyon örültem.

Deli Soma (Middlemist Red)

A legjobb karácsonyi ajándék az első akusztikus gitárom volt, 8 évvel ezelőtt. Úgy volt, hogy nem kapom meg, aztán amikor már átadták az ajándékokat, pár órával később odaadták a gitárt is, hogy amúgy ez is itt van.

Farkas Krisztina Renáta (ZUP)

A karácsony számomra a legkevésbé szól az ajándékozásról. Minden mást viszont nagyon szeretek: közös családi sütés-főzés, karácsonyfa díszítés. Amiket pedig még ennél is jobban szeretek, azok az olyan spontán dolgok, mint amikor véletlenül kétszer is felborul a karácsonyfa. Sokat nevetünk az ilyen emlékezetes pillanatokon, ezek az igazi ajándékok.

Gazsi Rap Show

A legjobb karácsonyi ajándék nem jut eszembe, de mikor még csak ketten voltunk testvérek a bátyámmal, karácsony előtt pár nappal megtaláltuk az ajándékokat, de nem mertem rendesen megnézni. A lelkiismeretfurdalásommal küzdöttem azokban a napokban, és az ajándék képe teljesen átalakult a fejemben, így amikor kinyitottuk az ajándékot, teljesen meglepődtem. Körülbelül hat éves lehettem, és ekkor tudatosult bennem, hogy talán mégsem a Jézuska hozza az ajándékokat.

Gerdesits Faszi Ferenc (Quimby)

Olyan, hogy rossz ajándék, olyan nincsen, hisz ajándék lónak ne nézd a fogát. Egyébként nem az ajándékok maradnak meg bennem, hanem inkább a karácsonyok. Mindegyik karácsony jó volt, kivéve, amikor 2-3 évesen valami miatt kórházban voltam, és 24-ére hazaengedtek, azzal a feltétellel, hogy ha rosszul leszek, vissza kell vinni. Na én ahogy a ház előtt kiszálltunk a taxiból, már hánytam, szóval be sem mehettem, máris fordulhattunk vissza. Ez elég rossz volt.

Győrffy Ákos (horhos)

Maradjunk a zenei tematikánál, ha már itt, a Recorderen szegeződött nekem a kérdés. Valamikor a kilencvenes évek közepének egyik karácsonyán kaptam meg a bátyámtól a Primal Scream Screamadelica című lemezét, plusz még a Cocteau Twinstől a Victorialandet. Mindkettőt bakeliten, természetesen. Ez a két lemez aztán sokáig az életem háttérzenéjéül szolgált, először inkább a Screamadelica, később inkább a Victorialand. Ennek a két lemeznek, azt hiszem, minden hangját ismerem. (Ezeken kívül még két ilyen „bensővé hallgatott” lemez van az életemben: OrbOrbus Terrarum, My Bloody ValentineLoveless.)

Horváth Boldizsár (Kelemen Kabátban)

Legjobb ajándék, amit kaptunk: villanyvasút.

Horváth Kristóf (Esti Kornél, Hó Márton és a Jégkorszak)

A saját mézeskalácsos dobozom, mely évtizedek óta stabil pont a fa alatt. Kiszámítható ajándék, még is ez az, amire majdnem egy egész éven keresztül várok, és pontosan ugyanolyan boldogsággal tölt el.

Hó Márton

Egy válogatáskazetta a kedvenc számaimból, de ez még a kilencvenes években volt. Amúgy a lemezek/könyvek a legjobbak mindig.

A RECORDER SZERKESZTŐSÉGÉNEK KEDVENC "NEM KARÁCSONYI" ZENÉI KARÁCSONYKOR.

iamyank

Az ajándék, amit soha nem fogok elfelejteni: a szüleim úgy tudatták velünk a legkisebbik húgom érkezését, hogy volt a fa alatt a többi ajándék mellett egy CD is, aminek tartalmáról nem sejtettünk semmit. Mikor nagy kíváncsian megnyitottam, a róla készült ultrahangfelvételt találtam, nagyon nagy élmény volt!

Jancsó Gábor (Blahalouisiana)

Életem legjobb „karácsonyi ajándéka” minden évben megtörténik velem: az össznépi családi karácsony, ahol a mamám kötelező jelleggel elénekelteti a családdal a karácsonyi dalokat, na most mivel mindenki totál más hangnemben, tempó és minden nélkül próbál „éneklést” imitálni, szimulálni ezért az lesz, hogy a Kis karácsony nagy karácsony ugyanolyan lesz mint a Mennyből az angyal – egészen fantasztikus élmény!

Jónás Vera (Jónás Vera Experiment)

Egyszer férfi parfümöt kaptam, de legalább a márkát, amire vágytam, eltalálta az ajándékozó. Érdekes, semmilyen emlékezetes ajándék nem jut eszembe, csak az, hogy hogyan teltek/telnek az ünnepek. Gyakran játszunk vacsora után. Az ajándékok szerencsére mellékesek.

Kalotás Csaba (cs. kalotas | K6IS12)

Konyharuhák es műszálas zoknik a nagyitól.

Kassai Eszti (Mantra Porno)

Legjobb karácsonyi ajándék egy ejtőernyőzés, ami miatt a Messze című számot írtam! Az ugrás amúgy a YouTube-on is fent van.

Kele Gábor (Tumo)

2000 karácsonyán a szüleim végre engedtek a nyomásnak, és beleegyeztek abba, hogy állatot tartsak otthon. Azt hiszem, eredetileg egy hörcsögöt akartam, de végül két teknősben állapodtunk meg. Még ma is megvannak; elvileg életük delén járnak mostanság. Sikerült túlélniük hat macskát, két patkányt, egy zebrapintyet, egy kutyát és egy csigát. Talán nem a legszeretetreméltóbb teremtmények a földön, de a sztoikus nyugalmuk engem mindig levesz a lábamról.

Kirschner Péter (Európa Kiadó, AndFriends, Takáts Eszter Beat Band)

Életem legjobb karácsonyi ajándéka az a Piko villanyvasút, amit körülbelül 8 éves koromban kaptam, apukám a Deák téri makett boltban vette, akkoriban az egyetlen hely volt a városban, ahol ilyeneket árultak. De olyan jól rejtették el előlem a szüleim, hogy hiába túrtam fel az egész lakást, nem találtam meg és így nagy meglepetés volt, hogy ezt kaptam, nagyon vágytam rá.

Kiszner Linda (Lynd)

Az igazság az, hogy a családommal már jó pár éve megállapodtunk abban, hogy nem veszünk egymásnak ajándékot, nem szeretnénk, hogy a karácsony a rohangálásról és a költekezésről szóljon. A szentestét mindig a szűk családdal töltöm, vacsorázunk, beszélgetünk, és megnézünk együtt egy jó filmet, vagy társasjátékozunk. Ha adunk is egymásnak ajándékot, akkor az egy apróság, figyelmesség, legtöbbször magunk készített kis emlék. Idén a zenekarral karácsonyra egy akusztikus Flashing Lights-szal készültünk, ezzel szeretnénk mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánni.


Kollár-Klemencz László
(Kistehén)

A legszebb karácsonyi  ajándékom gyerekkoromban egy fekete gumicsizma volt. 6-7 éves lehettem, és ott állt a fa alatt egy klasszikus paraszt gumicsizma gyerek méretben. Be sem volt csomagolva, fényes volt, rettentő jó gumi szaga volt, napokig szagolgattam. Egyszer én adtam édesapámnak egy baltát karácsonyra. Sokáig azt hittem, hogy ez egy jó ötlet és végre megtaláltam azt, amit apám igazán szeret, és nem holmi kesztyű-sál-sapka-zokni kombinációval próbálok túl lenni az ajándék apának részen, hanem igazán ez egy ajándék lesz tőlem neki! Nem csomagoltam be, de nagyon furcsa szenteste volt, a fa alatt egy balta, körülöttük színes égők.

Korbucz Sonya (SONYA)

Igazából nem volt ilyen, hogy életem legjobb karácsonyi ajándéka, de tisztán fel tudom idézni azt a szentestét, amikor a fejem búbjáig tele voltam azzal a bizonyos karácsonyi, családi-boldogságérzettel. Tudatosan készültem rá és valahogy a szüleim is át voltak itatva ezzel a gondtalan és iszonyatosan kellemes nyugalommal. Macskás puzzle-t kaptam és a Tudás nagy könyve című képes ismeretterjesztő könyvet, amit a mai napig szeretek elővenni. 9 éves voltam talán, jó kis időszak volt. Talán akkor kaptam egy kinyitható mini babaházat is, miniatűr családdal és bútorokkal. 

Labant Bence (Budapest Voices)

Egyszer egy iskolai karácsonyi tombolán nyertem egy királykék lány tornadresszt. Nem állt jól. Azt hiszem, ez az egyik legemlékezetesebb megfejtés a karácsonyi témában.

Lázár Domokos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél)

Legjobb karácsonyi ajándék: 14 évesen kaptam az első elektromos gitáromat és hozzá egy 15 wattos erősítőt beépített torzítóval. Amikor benyomtam a „drive” gombot, akkor már éreztem, hogy ennek nem lesz jó vége. 

Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar)

A legjobb Karácsonyi ajándékom - legalábbis, amit a legjobban vártam, de nem is gondoltam rá, hogy megkaphatom - egy Völkl teniszütő volt, valamikor a nyolcvanas évek derekán. Abban az időben Magyarországon nem nagyon lehetett kapni ilyen jót, az ára pedig egy havi fizetése volt apámnak, nekem meg ez volt az álom ütő. Hónapokig együtt aludtunk ezek után.  A legrosszabb az volt, mikor a '80-as évek végen kinéztem magamnak egy fekete-fehér Musima Lead Star NDK-s - Stratocaster másolat - gitárt a kaposvári Trialban, aztán Szenteste nem volt a fa alatt, pedig megígértek és úgy éreztem, meg is kapom, mert éjjelente ment a susmus. Arra nem emlékszem, mit kaptam helyette, de arra igen, hogy sírtam... Aztán anyukám elmondta, hogy bizony, az lett volna, de valaki megvette, mire bement érte. Mivel vigasztalhatatlan voltam, anyukám felhívta a pécsi Trialt, ahol volt kettő is, egy kék és egy piros (ami a legszebb almom volt) és félretetette nekem. Ahogy vége lett a Karácsonynak, Póré Tamás barátommal-zenésztársammal másnap már le is utaztunk és megvettük a gitárt. Úgyhogy meg ez a rossz karácsonyi emlék is megszépült, hiszen a világ legjobb színében sikerült megszerezni a kinézett gitárt. Sokáig aludtunk együtt vele is... (nevet)

Madácsi Dávid (The Pills)

Még bőven általános iskolás voltam, amikor kaptam egy olyan Bionicle-t amelyik egy csopperen lazázott. Nagyon menőn néz ki, még mindig kint van a szobámban. Kiskoromban pedig az unokatestvéreimtől kaptam egy narancssárga-lila dinoszauruszt, amelyik így utólag belegondolva elég creepy, de akkor imádtam, mindig vele aludtam.

KEDVENC ANTIKARÁCSONYI DALAINK EGY NAGY CSOKORBAN!

Marsalkó Dávid (Halott Pénz)
Az egyik legemlékezetesebb karácsonyi pillanatom 94-ben esett meg, amikor anyukám apukámtól a frissen megjelent Nirvana-unplugged lemezt kapta meg ajándékba, majd nem sokkal később fel is tették. 10 éves voltam, de a mai napig élénken él bennem az első találkozásom a Nirvanával és Kurt Cobainnel.

Minda Endre (Hangmás, Terrible Ted)

Minden ajándéknak örülni szoktam, ezért nem is tudnék egyet kiemelni. 

Nagy Gábor (Buster Keaton (UK))

A legjobb karácsonyi ajándék, amit valaha kaptam egy 1:18 méretű Ferrari F40 Burago modellautó. Ami egyben a legrosszabb is, mert a Ferrari F50-es volt az álmom. 

Németh Juci (Hey Honey)

Legjobb karácsonyi ajándék apukámtól 17 évesen egy AKG professzionális mikrofon, amivel jóváhagyták azt, hogy az énekesi pályát választom. Már annak előtte is jóváhagyták, de ezzel aztán nagyon. Legjobb ajándékötleteim egyike: egy volt párom nagy Homer Simpson-rajongó volt. Felkerestem ismeretlenül Székhelyi Józsefet, Homer Simpson magyar hangját, és CD-re vettük, ahogy Homer felköszönti az akkori páromat egy kis monológ keretében. Elképesztően jól jött ki.

Németh Zsófia (Piresian Beach)

Anton Newcombe arcképe bekeretezett graftirajzon 'Thank god for the best sister' felirattal. Ezt húgomtól kaptam, majdnem sírtam!

Palya Bea

A kislányom születésének évében a párom különleges ajándékkal lepett meg. Kivitt a hajógyári szigetre, elvitt arra a kis tisztásra, ahol - egy Sziget fesztivál egyik estéjén - megismerkedtünk. Aztán átadott egy pár összefűzött lapot. Az elsőn színes fotók Liliről. A második oldalon decemberi dátumok voltak, hamar rájöttem, hogy ez a mi kis "zs" kategóriás koncertnaptárunk, olyan előadókkal, akiket ebben az életben valószínűleg kihagyunk, de humorforrásnak viszont használjuk... Itt például úgy, hogy "nagy szívfájdalom közepette miről maradunk le december harmadik hetében". A következő oldal egy hotel képe, szoba, kilátással a tengerre. Az utolsó oldal pedig egy repülőjegy Athénba, ahol aztán 2012 karácsonyát töltöttük, abban a hotelban, napsütésben. Hát, ilyen pasival élek.

ez pedig itt Palya Bea karácsonyi dala és klipje, az Igazi Angyal


Polgár Odett
(Odett)

Mindig sikerült a családomnak, és a barátaimnak valami olyannal meglepni, aminek nagyon örültem/örülök, viszont talán van egy mára már tradícióvá vált ajándéka a szüleimnek. Lassan 4 éve minden évben kapunk, mármint én és a húgom egy-egy textil maradványokból készült angyalkát, ez az egyik kedvencem.

Poniklo Imre (Amber Smith)

Legjobb karácsonyi élmény - 19 évesen. A 90-es években még sajnos létezett a kötelező sorkatonai szolgálat, ez a 19. századból itt maradt ostoba és értelmetlen dolog. Mivel nem szándékoztam elpocsékolni egy évet az életemből, sikerült leszereltetnem magam, és karácsony előtt két nappal érkezett a hír erről. Nagyon boldog voltam!

Qka MC (Animal Cannibals)

Valamikor 10 évvel ezelőtt kaptam egy akkor nagyon népszerű és tv-ben is hirdetett "has-gépet", amivel a legkockásabb férfi hasra tehet szert az ember. Azóta költöztem is, de még mindig bontatlan a doboz, és ez látszik is rajtam.

Ricsárdgír

Andris (basszus): Nagyon csalódott voltam kiskoromban hogy nem kaptam meg a Lego kalózhajót. Legjobb ajándék nincs, de a Danitól kapott terrence hill-bud spenceres bögrémet sokat használom.

Mártondani ("ének",gitár): Rengeteg "legjobb" karácsonyi ajándékom volt már. Inkább a Ricsárdgír-karácsonyozós partikból emelnék ki egyet. Edina egyszer kötött nekem egy pulóvert amin Ackbar admirális figyelmeztet a veszélyre. Küldök fotót is a háttérben a pápával.

ricsardgir.jpg

 

Andris: A legrosszabb talán az, amikor Laci (szintis) kihúzza a neved és vesz valami ajándékot.

Mártondani: Én tavaly rózsaszín dobozt kaptam. Egy pici dobozt, amibe nem fér semmi.

Andris: Bali pedig tavalyelőtt egy gyrost kapott.

Mártondani: Igen. Idén remélem nem engem húz.

Bali: Sok sok szép dolgot kaptam már, de azt hiszem Laci gyrosa tényleg a top.

Route 8

Hát ez most furán fog hangzani, de talán az, amit 16 évesen kaptam a jézuskától. Emlékszem, hogy mindig morogtam a szüleimnek, hogy én sosem kaptam egy karácsonyra sem egy normális távirányítós autót, ezért a 2006 decemberében egy nem is akármilyen kocsit találtam a fa alatt. Egy eredeti Nikko masinát, ami köztudottan a legjobb márka ezen a téren. Sajnos az autó nem bírta sokáig, mert én annyira nyüstöltem szegényt, hogy egy hét alatt tönkre ment benne a motor.

Sándor Dániel (Jurij, colorStar)

Kisgyerekként mindig nagyon vártam, hogy mit kapok karácsonyra. Ma már ez nem fontos, viszont jó együtt lenni a családdal és kicsit kikapcsolni a mindennapokból. Egyébként könyveket szeretek kapni, mert ott a meglepetés egészen a könyv végéig tart.

Sallai László (The Somersault Boy)

Öt évesen egy Casio szintetizátort kaptam karácsonyra, először nem is nagyon értettem, hogy micsoda. Aztán megtaláltam rajta a DEMO gombot és elindult az Örömóda popváltozata végtelenítve. Annyira boldog voltam, hogy percekig csak bárgyú mosollyal ültem és hallgattam a zenét. Azon kezdtem el zongorázni tanulni is, később aztán csináltam vele felvételeket is, nagyon hasznos jószág.

IDÉN FEHÉR A KARÁCSONY? MEGINT NEM - CSAKAZÉRTIS ÖSSZESZEDTÜK KEDVENC HAVAS DALAINKAT!

Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)

Ami először eszembe jut, az gyerekkoromhoz kötődik és nem is olyan ajándékkal kapcsolatos, amit én kaptam, hanem amit mi adtunk a nővéremmel. Nem tudom pontosan hány évesek voltunk, de az első olyan karácsonyok között volt, amikor először gyűjtögettünk pénzt ajándékra. Előtte mindig becsomagoltuk a polcról a még el nem olvasott könyveket (nevet). Nővéremmel vettünk egy egyszerű kerek tálcát, a gond az volt, hogy sehogy sem tudtuk becsomagolni, részben a nagysága miatt, részben a formája miatt, így megkértük édesanyánkat, hogy segítsen. Bekötöttük a szemét - nehogy megtudja, mit kap karácsonyra -, majd boldogan és büszkén beraktuk a „meglepetést” a fa alá. Ezen mind a mai napig nevetünk a nővéremmel, ha eszünkbe jut...

Szeder-Szabó Krisztina (Szeder)

A legjobb ajándékom mondjuk az elektromos gitárom volt, bár a hangszereket mindig szülinap-Karácsonyra kértem összevonva, ezért már ősszel megkaptam. És a Harry Potter könyveket emelném még ki.

Szepesi Mátyás (Konyha)

A legjobb és egyben a legviccesebb: nyolcvan-valahányban kaptam egy óriási Lego villanyvonatot, nagyszüleim nyugatra szakadt barátaitól. Annál kisebb voltam, hogy egyedül összerakjam, így egyenes ági férfi felmenőim vállalták be a komoly feladatot, akik a legendárium szerint egy teljes üveg konyak elfogyasztásával tudták teljesíteni a kihívást. A vonat viszont azóta is megvan és működik, az egyik féltett kincsem!

Takáts Eszter

Életem legjobb karácsonyi ajándéka: elcsendesedés, és a szeretteimmel lenni, főleg, mikor még éltek a nagyszüleim, finomakat enni, melegben lenni. A legrosszabb: az ünnepekkel járó stressz és a feszültség, emiatt már nem is igazán ajándékozunk, csak jelképesen néha, mert ilyenkor arra jó igazán figyelni, mitől lehetünk boldogok, és az nem tárgyfüggő.

Vitáris Iván (Ivan And The Parazol)

Amikor egyik karácsonykor az ajándék modellvasutam a fa körül kőrözött, ahhoz az élményhez kevés másik fogható. Nagy volt az öröm!

Zságer Balázs (Zagar)

Az egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékot tizenévesen kaptam édesapámtól. Ez egy BASF kazetta volt, rajta a kezdetleges egyszólamú zongora dallamaimmal, de egy profi dzsesszzongorista által meghangszerelt és eljátszott verziókkal.


christmas_present.jpg

Címkék: karácsony
https://recorder.blog.hu/2014/12/25/kedvenc_karacsonyi_ajandekom_es_a_legrosszabb_hazai_eloadok_emlekei
Kedvenc karácsonyi ajándékom (és a legrosszabb) - magyar popzenészek emlékei
süti beállítások módosítása