„Szerintem jól összeillenénk Mac DeMarcóval” – Julie Budet (Yelle)-interjú

2014.11.25. 19:15, rerecorder

yelle.jpg

Az első magyar Yelle-koncert előtt kedvenceiről faggattuk Julie Budet-t, akinek neve a cukiság definíciójaként is szerepelhetne a szótárban. Kicsit zavarba jött, amikor a legjobb Blur-dalról kérdeztük, imádja a PC Musicot, és bár elég furának tartja, hogy Mac DeMarco megmutatta a golyóit az egyik klipjében, mégis vele dolgozna a legszívesebben a világon.

Első zenei emléked?

kate bush.jpegTalán hét éves lehettem, nyaralni mentem a szüleimmel, és a rádióban megszólalt Kate Bush Running Up That Hill című dala. Nem értettem, hogy miről szól, de nagyon megérintett. Tökéletes pillanat volt, békés nyáreste a szüleimmel az autóban. Akármikor hallgatom ezt a dalt, mindig ez a pillanat jut az eszembe.

Első lemez, amit a saját pénzeden vettél?

Egy Eurythmics best of lemezt, egy nagyon kicsi bretagne-i lemezboltban. A nagynéném adott egy kis pénzt, és azt mondta, bármit választhatok. Korábban láttam a tévében Annie Lennox-ot, és próbáltam emlékezni a zenekar nevére, aztán kicsit énekeltem is az eladónak, és végül meglett.

Kedvenc énekesed Kate Bushon kívül?

Kate Bush tényleg ikonikus nekem, mert az íráson és a komponáláson kívül valódi univerzumot is teremt a zenéje köré. Minden lemezborítója, minden videója költészet, álomszerű az egész nő, mintha egy párhuzamos világban létezne. Nagyon szeretem, amikor egy művész teremet valami egyedit maga köré, ilyen Florence Welch is a Florence And The Machine-ből. Minden tetszik, amit csinál, ahogy előad, ahogy öltözködik. Vagy mostanában például FKA twigs, benne is megvan ez a fajta másság, a karizmatikusság. Nagy Depeche Mode-rajongó vagyok, Dave Gahan is egy ikon nekem, aki az évek előrehaladtával is meg tudott újulni. És például még Beck is ilyen. Fantasztikus munkát végez minden albumon.

Zenék, amik zenélésre inspiráltak?

A nyolcvanas-kilencvenes években nőttem fel, és nagyon sok különböző dolgot hallgattam. A rádióból popzene szólt, a szüleimnél rock, klasszikus, jazz. Valószínűleg az általuk mutatott zenék, és a saját kultúrám zenéjének keveréke inspirált. Fantasztikus, amit a nyolcvanas évekbeli francia popdalokban a francia nyelvvel csinálnak, én is ezt akartam továbbvinni.

Kedvenc francia lemez?

Chagrin-DAmour-French-1982.jpgTalán a Chagrin d’Amour első lemeze (Chagrin d’Amour,1982). Volt egy nagyon híres daluk, amit állandóan játszottak a rádiók, a Chacun fait (c’qui lui plaît). Igazából csak erről az egy dalról ismertek.

Kedvenc yé-yé előadó?

Nagyon szeretem Francoise Hardyt, aki mindig egy kicsit kívülállónak számított. Tetszik a melankolikusság a dalaiban.

Kedvenc francia new wave/coldwave zenekar?

A Marquis De Sade, ami egy híres bretagne-i new wave zenekar. A szülővárosomból, Rennes-ből származnak, ahol jelentős coldwave-szcéna működött. Például Etienne Daho is belőlük inspirálódott.

Kedvenc dal a french touch érából?

Talán Music Sounds Better With You reprezentálja a legjobban a french touch-ot, még akkor is, ha a Daft Punk a legmeghatározóbb. Amikor felfedeztem őket a tesómmal, le voltam nyűgözve, mert el sem tudtam képzelni, hogy valaki valami ilyesmit csináljon.

BeckMidniteVultures.jpgMinden idők legjobb lemeze?


Hmm. Ez nehéz, nem is tudok választani. Van valaki, akit nagyon szeretek, mert nagyon sok különbözőféle dolgot csinál, és minden albumnál újrateremti/újra feltalálja magát. Ő Beck. A Midnite Vultures az egyik kedvenc albumom.

Bűnös zenei örömök?

Nem szeretem a guilty pleasure címkét, mert egy dal miatt sem kell szégyenkezned, amit szeretsz, még akkor sem, ha rossz. Britney Spearsnek például hatalmas rajongója vagyok. Néhány ember ezt elég furának tartja, de én tényleg nagyon bírom a dalait.

Tinikorodban nagy Damon Albarn-rajongó voltál, van kedvenc Blur-dalod?

Nem biztos, hogy eszembe fog jutni a címe, de egy nagyon lassú dal a Think Tankről.

Az Out Of Time

Igen! Valószínűleg.

Hallottad Albarn új lemezét?

Még nem hallottam. Ma is nagyon szeretem a Blurt, és az összes Damon Albarn-projektet, de már nem követem annyira a munkásságát, mint régebben.

Kedvenc szombat esti zene?

bippsite.jpgImádom SOPHIE-t, a londoni producert, akit olyan japán popzenészek inspiráltak, mint például Kyary Pamyu Pamyu vagy a Perfume. A zenéje elektro-techno, de nagyon fura hangokkal.

A PC Musicot is szereted?

Naná! Például a QT is szuper (ez SOPHIE és a PC Music kiadót vezető AG Cook közös projektje – a szerk.)! SOPHIE nemrég nálunk töltött néhány napot, és felvettünk pár éneket. Nem tudom, hogy használja-e őket valaha, de nagyon jó élmény volt. Hamarosan Londonban játszunk, és akkor valószínűleg találkozunk is vele. Szuper jófej, és iszonyú tehetséges, szeretem azt a fajta őrültséget, amit ő képvisel.

Kedvenc vasárnap reggeli zene? 

Előző vasárnap Mac DeMarcót hallgattunk, óriási rajongója vagyok. Elég messze van attól, amit én csinálok, de nagyon elkapott a zenéje. Megnéztem róla egy rövid dokumentumfilmet is, eléggé őrült, de nagyon eredeti. Pár napja egy újságíró megkérdezte, hogy kivel szeretnék együtt dolgozni a saját műfajomon kívülről, és én őt mondtam. Szerintem jól összeillenénk.

KEZDJÜK A NAPOT MAC DEMARCO HERÉIVEL! ÍRTUK EZT EGY SZÉP NAPON.

Zenék, amik a Yelle új albumát, a Complètement fou-t inspirálták?

Az új album a nyolcvanas-kilencvenes évek zenéiből inspirálódott, mert mindig ez a fajta zene szól a háttérben, vagy a fejünkben. Nagyon friss, vidám, könnyed, másodlagos jelentésekkel a szövegekben. Az olyan új arcok is inspiráltak minket, mint SOPHIE, vagy Cashmere Cat. Szuper volt új emberekkel együtt dolgozni a lemezen, mindenki hozott néhány friss ötletet. Ők elég nagy geekek, és egy csomó időt töltenek azzal, hogy különböző dolgokat próbálnak ki számítógépen, és próbálják megtalálni az új hangokat. Megtartottuk a saját dalainkat, de a segítségükkel sokkal magabiztosabbak lettünk.

Mac_DeMarco_Salad_Days.jpgKedvenc idei album?

Nem tudom, hogy Mac DeMarco albuma idén jött-e ki, de ha igen, akkor az (a Salad Days idei – a szerk.).

Kedvenc karácsonyi zene?

Nem rajongok túlzottan a karácsonyért, mert egy csomó idő elmegy az evés-ivással, még ha szuper is a családommal lenni. Van egy emlékem, ahogy a nagynénémmel és a nagybátyámmal ülök a kandalló előtt, és mint mindig az évnek ebben az időszakában, Keith Jarrett kölni koncertje szól. Szeretem ezt az albumot, mert erre a pillanatra emlékeztet. Már annyiszor hallottam, hogy el is tudom énekelni a zongoradallamot.

interjú: Rostás Eni 


a Yelle idei albuma - (X) 35 millió dal a Deezeren. Válaszd hozzá a Telenor 2GB+Deezer szolgáltatáscsomagot!


a lemez címadó dala élőben: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/25/_szerintem_jol_osszeillenenk_mac_demarcoval_julie_budet_yelle_-interju
„Szerintem jól összeillenénk Mac DeMarcóval” – Julie Budet (Yelle)-interjú
süti beállítások módosítása