„Nevezz meg valakit, én biztosan szerettem és hatott rám!” – Emilíana Torrini-interjú

2014.11.16. 14:44, rerecorder

emi torr.jpg

Az izlandi dalszerző-énekesnő (aki Kylie-nak is írt slágert) 2013-as Tookah című remek albumát mutatja be november 19-én, a most következő szerdán az A38-on, mi viszont az ő kedvenc albumaira voltunk kíváncsiak, főképp mert korai lemezein rengeteg feldolgozást játszott. Nos, Emilíana Torrini valóban nagyon széles zenei palettáról – és lassan betöltődő iTunes-listájáról – válogat hallgatnivalókat. Lemeztáska-interjú.

Első zenei emléked

Az énekkar, anyukám éneke. Leginkább az, ahogyan anyukám énekel nekem, miután ágyba dugott. Nagyon sokat nevettünk, megvolt neki a maga sajátos, vicces éneklési stílusa.

Első lemez, amit saját pénzeden vettél

realthin.jpgEgy Faith No More-lemez, már nem is emlékszem melyik, ja, de, azt hiszem megvan, a The Real Thing. Vinylen vettem és kifejezetten azért, mert nem volt lemezjátszóm és azt reméltem ettől, hogy apukám majd vesz egyet. De soha nem kaptam meg az áhított lemezjátszót, nem működött a terv, az a lemez meg máig bontatlan állapotban van! (nevet) Most már persze van lemezjátszóm, de épp szerelőnél van, viszont ha visszakapom, most megígérem, ez lesz az első album, amit felteszek!

Zenék, amik éneklésre inspiráltak

Minden. Bármi. Olyan voltam, mint egy szivacs, mindenféle zenét magamba szívtam és imádtam. Gyerekkoromban főleg a korabeli popzenét, ami a rádióban szólt a nyolcvanas években. Aztán apukám hozott egy németországi leárazásból rengeteg klasszikus zenei lemezt egy hatalmas dobozban, sokáig csak azokat hallgattuk, aztán anyukám vett egy válogatáslemezt, amin a legismertebb szerelemes dalok voltak, főleg soulszámok: Marvin Gaye-től, Al Greentől, Minnie Ripertontól. Aztán ekkoriban hallgattam sokat Leonard Cohent is, az I’m Your Man című lemezt szintén az anyukám vette, nagy klasszikus. Ez mind hatott arra, hogy énekelni kezdtem. Sokszor különben elég volt egyetlen dal is. Például Joni Mitchelltől fel is dolgoztam egy szerzeményt (a Chelsea Morningot a Merman című korai albumára – a szerk.), annyira szerettem, de annál mélyebbre nem ástam, mást nem is hallgattam tőle.

EMILÍANA TORRINIVEL 2013-AS EXKLUZÍV SZIGET KONCERTJEKOR IS KÉSZÍTETTÜNK INTERJÚT.

Zenék, amik a saját dalaidra hatottak

Nevezz meg valakit, én biztosan szerettem és hatott rám! Nick Cave, Tom Waits, de még a hiphop, sőt a trash metál is. Az első komoly stúdiólemezem idején az elektronikus zenei világból a klasszikusok: Portishead, Massive Attack. Nagyon sok minden.

Kedvenc izlandi lemez

bleikum+nttkjlum+BN.jpgElég sok van, amit hallgatok, nehéz választani. De az egyik biztosan Megastól valamelyik hetvenes évekbeli album, mondjuk az Á bleikum náttkjólum. Ő egy izlandi költő, a legjobb dalszövegíró az országban. A papám rengeteget hallgatta, úgyhogy nekem is különleges a viszonyomon a dalaihoz. Később aztán jöttek a klasszikusabb rocklemezek is, de én viszonylag későn találkoztam ezekkel, mert nem voltak idősebb testvéreim, akik megmutogatták volna őket, lemezbolt sem volt a közelünkben, úgyhogy leginkább rádióból és tévéből ismertem meg a zenéket. Innen nagyon sokat fel is vettem kazettákra. Borzasztóan szóltak! (nevet)

Kedvenc folklemez

Na, ez az igazán nehéz. Valamelyik Leonard Cohen-lemez. Vagy Bill Callahantől az Apocalypse, nagyon sokat hallgatom az utóbbi időben. Aztán Lhasa de Sela kiadványai. Vagy éppen Linda Perhacs-től a Parallelograms című album, megunhatatlan klasszikus.

Örök kedvenc dalok

Örök kedvenc lemezt biztosan nem tudok mondani, lehetetlen feladat, viszont nagyon nagy kedvenc dalaim vannak. Az egyik a Mysteries Beth Gibbons szólólemezéről, amit Rustin Mannel készített, a másik pedig Minnie Ripertontól az Every Time He Comes Around.

Kedvenc zene utazáshoz

A_Monastic_Trio_(Alice_Coltrane).jpgA turnékon egymást váltó dj-k vagyunk a buszban. Igazán nagy zenei mixtúra, ami az utazásaink alatt szól. De nincs semmi specifikus vagy bevált zene. Igaz, mostanában elég sok klasszikus zenét hallgatok, amikor magamban utazom. Főképp csellózenét. Meg aztán sorban újrahallgatom Alice Coltrane albumait is.

Zenék, amiket mostanában hallgatsz

Na várj, megnézem a telefonomat. Miket hallgatok mostanában? (hosszan kattintgat, közben dudolászik, szájdobol és sűrűn elnézést kér, hogy az iTunes-a lassan töltődik be) Chris And Cosey-t például (ezt nagy kacajjal nyugtázza), Sparklehorse-t, Gun Clubot. De a jelenlegi kedvencem Chilly Gonzalestől a Solo Piano II, imádom azt a lemezt, szinte bármikor ellazít. Erről jut eszembe, hogy Satie-t is szoktam hallgatni. Egy csomó régi zenét. (nevet) Vadonatúj előadókat viszont tényleg nem tudnék mondani, nemigen hallgatok friss lemezeket.

lejegyezte: Dömötör Endre


a november 19-i, szerdai koncerten az A38-ban a szintén remek dalszerző-előadó Polyák Eszter, Naked Woods nevű projektje lesz az előzenekar, Facebook-eseményoldal


az említett Bill Callahan-lemez: 


az említett Linda Perhacs-album: 


egy klasszikus Alice Coltrane-lemez: 


a legutóbbi Torrini-lemez címadó dala, klippel: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/16/_nevezz_meg_valakit_en_biztosan_szerettem_es_hatott_ram_emiliana_torrini-interju
„Nevezz meg valakit, én biztosan szerettem és hatott rám!” – Emilíana Torrini-interjú
süti beállítások módosítása