Az év egyik legjobb lemeze - heti albumhallgató

2014.11.15. 15:30, rerecorder

ariel-pink-710-383.jpg

Az eheti albumhallgatóban több klasszikus előadó is új albummal jelentkezik. A legnagyobb legenda egyértelműen a Pink Floyd, de azért Bryan Ferry-t és a Buzzcocks-ot sem kell bemutatni senkinek. Rajtuk kívül is sok izgalmas megjelenés hallgatható a héten. Előremutató, nagy nevek az elektronikus zenéből, dögös zajos punk, masszív tribute lemez Paul McCartney-dalokból, a Fugazi demo és nem utolsósorban az év egyik legjobb lemeze.

Legyen tehát itt mindenféle kommentár nélkül az új Pink Floyd lemez. Kapott hideget meleget, Spotify-on mindenki letesztelheti maga is.

Bryan Ferryn egyáltalán nem érződik a kora (döbbenetes, de jövőre lesz hetven éves), továbbra is magabiztosan hozza a sármos csábítót, miközben soul-os, funkys, szofiszti-popos köntösbe bújtatott dalok váltják egymást. A közreműködők között Nile Rodgers és Johnny Marr is szerepel. Az NPR-on hallgatható.

A posztpunk klasszikus Buzzcocks is új albummal jelentkezik. A részben közösségi finanszírozással felvett The Way a tőlük megszokott fülbemászó attakokon túl is tartogat izgalmakat. A Pitchfork Advance-en streamelhető.

Tribute-lemezek ritkán sülnek el igazán jól, nagyon jó és változatos előadókat kell felkérni egy kivételesen nagy dalszerző életművének újragondolására, hogy működjön a projekt (lásd a négy évvel ezelőtti David Bowie előtti tisztelgést). Az alapfeltételek a jövő héten megjelenő Paul McCartney feldolgozáslemezhez is adottak, hiszen Macca klasszikus dalait olyan előadók dolgozták fel, mint Bob Dylan, Brian Wilson, The Cure, Alice Cooper, B.B. King, Jamie Cullum, Dr. John vagy épp Smokey Robinson. A Guardianon streamelhető.

Ariel Pink új albuma már egy ideje lázban tartja az internet erre szakosodott részét. Az extravagáns retrokirály eddig is üde színfoltja volt az indie-közegnek, de a pom pommal simán szintet ugrott. Nem is kicsit. Műanyag, de Captain Beefheart csapongását is megidéző zenei kavalkád, idétlen vokálok, a maga különc módján is ellenállhatatlan slágerek (lásd Black Ballerina), vagyis az év egyik legjobb lemeze, na. A Guardianon hallgatható.

Ha valakinek mindössze hét perce van zenét hallgatni, akkor ajánljuk a chicagoi Meat Wave lofi punk-ját. A Noisey-n meghallgatható EP tényleg ilyen rövid, mindössze három számos, úgyhogy jó sokszor újra lehet indítani. Bele kell kalkulálni előre.

A rajongók bizonyára már értesültek róla, de azért érdemes kiemelni, hogy a Fugazi kiadja korai demoit egyben, ami a már egy ideje futó Fugazi Live Series első szakaszának lezáró darabja is egyben. Ian McKaye-ék a pályafutásuk alatt lejátszott bő ezer koncertből több mint nyolcszázat rögzítettek, és szép sorban letölthetővé is teszik majd az összest. A demo a Dischord soundcloud-ján streamelhető.

Egy indie szuperduó lemeze is meghallgatható a héten. A Maximo Park énekese Paul Smith és a főként a Field Musicból ismerős Peter Brewis közös albuma nagyon szép, vonósokkal megtűzdelt, néha Owen Pallett-et eszünkbe juttató dalokkal van tele. Sok hallgatás rejlik benne. A Drowned In Sound oldalán streamelhető.

Az elektronikus zene oldaláról két nagy dobás is van a héten. Az egyik a jazz-es gyökerekkel rendelkező izraeli származású, de Hollandiában élő Juju & Jordash duó új albuma. Az improvizatív  techno-s, dubos, krautrockos, szintis és még ki tudja mennyire szerteágazó zenei világú duó két évvel ezelőtti Techno Primitivism lemezét hatalmas rajongás övezte a kritikusok részéről, és ez valószínűleg az új albummal sem lesz másképp. A Clean-Cut a Pitchfork Advance-n streamelhető.

A manchesteri Andy Scott sem kevésbé elismert producer (legutóbb épp a FACT magazin választotta meg két 2011-es EP-jét a az évtized eddigi negyedik legjobb megjelenésének). Mély basszusokkal teli, belassult, sötét, de egyben érzelmes világa egészen ellenállhatatlan hallgatnivaló. Az új album az NPR-on streamelhető.

összeállította: Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2014/11/15/az_ev_egyik_legjobb_lemeze_heti_albumhallgato
Az év egyik legjobb lemeze - heti albumhallgató
süti beállítások módosítása