EP-premier! Petruska András: Szent Gellért tér

2014.10.30. 14:16, rerecorder

petruska ny.jpg

Petruska András tavasszal jelentette meg Metropolita című remek konceptlemezét, aminek dalait a 4-es metró állomásairól nevezte el, és aminek Szent Gellért tér című felvételéhez nemrég mutattunk be egy alvajárós-meztelenkedős ötletes klipet és most az ugyanehhez a számhoz tartozó kislemez következik – olyan B-oldalas dalokkal, amik nem kerültek a bemutatkozó nagylemezre.

petruska single cov.jpgA Szent Gellért tér kislemezen a címadó szám mellett két korábbi Petruska-szerzemény szerepel, a véletlen folytán még némi kapcsolódás is van a régi és új dalok között. A Hole, Sweet Hole, Sweet Home című 2011-es dala egyszerű párkapcsolati blues, benne kissé szürreális kitekintéssel a vakondok életmódjára. A  Lovers’ Babylon pedig szintén ebből az időszakból származik, egyike az első, klasszikus fingerpicking-iskola előtt tisztelgő Petruska-felvételeknek. „E két dalhoz készültek az első klipjeim is, mulatságos módon az akkori forgatócsoport pont a Szabadság hidat találta alkalmasnak a forgatásra. Persze mit tudtam én akkor, hogy majd lesz egy szép napon egy Szent Gellért tér című dal, és hozzá egy klip, ahol megkerülhetetlen lesz a híd újbóli megjelenése. Eddig is én voltam „az a szabadsághidas gitáros hogyhíják”, egyelőre úgy tűnik, maradok is.”

A Metropolita című debütlemezen egyébként található egy teljes dal is a Szabadság hídról, Híd-ének címmel. Az amolyan rejtett bónuszdal és a Szent Gellért tér teljes hosszúságú nagylemezváltozatának elején hallgatható meg.

PETRUSKA ANDRÁS A S(O)UN(D)CITY SZEGEDBEN IS SZEREPELT MÁR.


A Szent Gellért tér kislemez kiadását így indokolja a dalszerző-előadó: „mindig is szerettem az albumokhoz tartozó kislemez megjelenéseket, mert véleményem szerint a rajtuk lévő tartalom árnyalja a már megismert anyagot. A nagylemezről lemaradó „B-oldalak” sok esetben nem egy gyengébb színvonalat tükröznek, hanem az előadónak pont annak a kísérletező, játékos oldalába engednek betekintést, ami az album művészeti keretei közé ízlésesen már nem férne bele. A Metropolita az első nagylemezem, azonban már az ezt megelőző négy évben is aktívan koncerteztem és írtam a dalokat. Erre az időszakra ugyan többnyire útkeresésként és afféle vizsgamunkaként tekintek, van néhány olyan közönségkedvenc, és általam is kedvelt szerzemény, amit szeretnék hivatalos formában is elérhetővé tenni. Na, erre kiválóan alkalmas az a bizonyos „B-oldal”!”

Andrást koncerten legközelebb október 31-én, pénteken a Muzikumban lehet majd látni.


az iTunes-on is megvásárolható Szent Gellért tér kislemez teljes egészében: 


Hole, Sweet Hole, Sweet Home 2011-es videója: 


és a Lovers' Babylon 2013-as klipje: 


http://www.facebook.com/andrispetruska
www.petruskaandras.hu

https://recorder.blog.hu/2014/10/30/ep-premier_petruska_andras_szent_gellert_ter
EP-premier! Petruska András: Szent Gellért tér
süti beállítások módosítása