Híres albumborítók a haláluk előtt még énekelnek egyet

2014.10.24. 11:41, subrecorder

covers.jpg

Nagyon megy idén a klasszikus albumborítókkal való játék, mi is mutatttunk párat, de talán ez az eddigi legjobb: az utcán elszórt vinyl lemezek beatboxolnak és énekelnek. méghozzá egy történet szenvedő alanyaiként. Bónusz: albumborítók tágabb környezetbe helyezve.

Alig pár műve után kijelenthetjük, hogy Vania Heymann ma az egyik legkreatívabb videoklip rendező a világon. Tavaly Bob Dylan 1965-ös Like A Rolling Stone című számához készített egyedülálló filmet, mely kenterbe verte az összes addigi interaktív próbálkozást. Ebben egy tévékészülék 16 csatorna közül válogathatunk, nézhetünk főzőműsort, híradót, hiphopcsatornát (Danny Brownnal) és még mást, a közös bennük csak az, hogy minden műsorvezető a Like A Rolling Stone-t énekli, közben végig szerepben maradva. Órákig el lehetett vele szórakozni. Roy Kafri Mayokero című dalához készült klipje nem ilyen, viszont remek továbbgondolása az idén hódító "klasszikus lemezborítók, máshogy"-trendnek.

Az alig két perces videóban kezdetben csak azt látjuk, hogy az utcán szétszórt vinyl lemezek borítói közösen énekelnek és beatboxolnak, itt van a Smiths Meat Is Murderje, Bowie Aladdin Sane-ként, Prince a cím nélküli albumával, plusz természetesen a kihagyhatatlan Thriller és Dylantől a Highway 61 Revisited. Aztán körülbelül egy percnél jövünk rá, hogy egy történetet látunk, amely visszafelé  halad az időben. A lemezeket egy hajléktalan dobálja szét az utcán, miután az őket korábban birtokló férfi kiselejtezte a gyűjteményét, mert a boltban meglátta az új Sony MiniDisc lejátszót. A saját temetési ódájukat zengik tehát a borítók. A szomorú hangulatot csak megerősíti, ha tudjuk, hogy a MiniDisc Japánon kívül sehol nem lett valami nagy durranás a kezdeti lelkesedésen túl, ma már alig találni a formátumban bármilyen albumot. Ekkoriban, a 90-es évek elején valóban óriási vehemenciával szabadultak meg emberek a vinyl-gyűjteményüktől, ha nem is az utcára dobálva őket, de a padlásra száműzve a rengeteg kincset. Szerencsére azonban ma a formátum újra virágzik, nemrég jelentették be, hogy az Egyesült Királyságban elkelt idén az egymilliomodik vinyl lemez, ez pedig legutóbb 1996-ban történt meg.


Kiselejtezett albumok rekviemje:


ha egy még őrültebb borítós videóra vagy kíváncsi, ezt ajánljuk, 2006-ből, itt megküzdenek egymással:


Természetesen továbbra is tart a borító átértelmezési láz, pár napja egy olyan válogatás jelent meg, melyben azt láthatjuk, amit a cover képek nem mutatnak, és így aztán egészen más értelmet nyernek. Gondoltátok volna például, hogy Justin Biebert letartóztatják, Adele pedig egy zombi? A vicces újragondolások az Aptitude művei. Íme:

Adele - 19

adele-19.png
Justin Bieber - My World

bieber-my-world.png
Blur - Parklife

blur-park-life.png
Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.

bruce-springsteen-born-in-the-usa.png
Fatboy Slim - Why Try Harder

fat-boy-slim-greatest-hits.png
Michael Jackson - Off The Wall

mj.png
Nirvana - Nevermind

nirvana-nevermind.png
The Beatles - Abbey Road

the-beatles-abbey-road.png

https://recorder.blog.hu/2014/10/24/hires_albumboritok_a_halaluk_elott_meg_enekelnek_egyet
Híres albumborítók a haláluk előtt még énekelnek egyet
süti beállítások módosítása