Dalpremier! Pegazusok Nem Léteznek: Így vonulunk be (Európa Kiadó-feldolgozás)

2014.10.15. 15:15, rerecorder

PNL - Igy vonulunk be.jpg

A 2013-ban új lemezzel visszatért Európa Kiadó előtt egy tisztelgő feldolgozáslemez készül - fiatal magyar zenekarok részvételével. A Jó lesz... '14 című tribute-album a Menyhárt Jenő igazgatásával működő együttes 1984-es anyagának, az idén harmincéves Jó lesz... '84-nek a dalról-dalra feldolgozása lesz, az első beharangozó felvétel róla pedig az idén kiváló bemutatkozó nagylemezzel jelentkezett Pegazusok Nem Léteznek átdolgozása, az Így vonulunk be című szerzeményből.

Az Európa Kiadó vitán felül a magyar zenei élet egyik (és itt az egyik mondjuk úgy ötöt jelent) legjobb és legfontosabb zenekara. A nyolcvanas években két hivatalosan megjelent stúdiólemezt készítettek (Popzene 1987, Szavazz Rám - 1989), de még azok előtt, a zenekar első nagy korszakában készült két lemezanyag (plusz az 1981-es A pusztulás piszkozatai demó), ami akkoriban csak másolt kazettákon terjedhetett, de amiket 1997-ben a Bahia kiadott hivatalosan is: a Love '82 és a Jó lesz...'84. Utóbbi lemez - aminek szintén vitán felül helye van a legjobb magyar albumok között, és ami idén pont harmincéves - kerül most egy-az-egyben feldolgozásra, azaz dalról-dalra, az eredetivel megegyező sorrendben játsszák fiatal magyar zenekarok ezeket a szerzeményeket. 


AZ MEGVAN, HOGY AZ EURÓPA KIADÓ EGYETEMI TANANYAG LETT?

A feldolgozáslemez nem előzmények nélküli, két éve, 2012-ben Szabó Benedek (Zombie Girlfriend, Galaxisok és recorderes kollégánk - a szerk.) fejéből pattant ki egy Kispál és a Borz tribute-album ötlete, az akkor meg is valósuló Holnaphoz Holddal. Most Sallai Lászlóval (The Somersault Boy) közösen találták ki a folytatást, ezt az mostani Jó lesz...'14 projektet. Benedek így mesél az ötletről: „Lacival a tavalyi Szigetes Blur-koncert előtt beültünk a csónakházba, ahol annyira lelkesek lettünk, hogy sörözés közben kitaláltuk ezt a lemezt. Az apropó adott és (majdnem) soha vissza nem térő, harminc év az harminc év, az eredeti album hibátlan, az Európa Kiadónál érdekesebb és általánosabban elismert zenekart pedig nem nagyon találni itthon. Eredetileg nem is akartam folytatni a Holnaphoz Holddallal indított sorozatot, úgy voltam vele, hogy csinálja más, ha nagyon akarja, de elkapott minket a hév. Majd a következőt megcsinálja valaki más. Tényleg, mi lesz a következő?”

A feldolgozáslemez készül (sőt jórészt készen is van), még idén, azaz hamarosan meg is jelenik és olyan előadók játsszák a Jó lesz...'84 dalait, mint az Alley Catss, a Gustave Tiger, a Mayberian Sanskülotts, Fluor, Oktogon, a Hangmás, a The Somersault Boy, a Tumo, a Pegazusok Nem Léteznek, Hippikiller és a Jazzékiel. Az album elsőként közzétett dala egy Pegazusok-átdolgozás, az Így vonulunk be című szerzeményből.

Elsőként tehát meséljen a Pegazusok Nem Léteznek zenekarból Lázár Domokos énekes-gitáros arról, hogy mit jelent nekik az Európa Kiadó: „Nagyon szeretjük az Európa Kiadót és azt a világot, amit a zenéjükkel, szövegeikkel megalkottak. Nem tudom, hogy melyik a könnyebb feladat: egy általad amúgy is nagyon szeretett zenekar dalát feldolgozni, vagy egy kevésbé kedvenc, akár addig sosem hallgatott előadó számából kihozni valamit. Abban viszont biztos vagyok, hogy érzelmileg könnyebb volt így, hogy a magyar könnyűzene nekünk legkedvesebb korszakából kaptunk egy fontos dalt. Talán emiatt is éreztük, hogy ennek a feladatnak igazán komoly tétje van és nagyon oda kell magunkat tenni, sokat kell vele foglalkozni.

„Az eredeti dal feszült, hideg monotonitását nem akartuk megbontani, a repetitív basszusszólamot a Robi (Németh Róbert basszusgitáros, recorderes újságíró kollégánk - a szerk.) éppen emiatt már a próbákon is basszusszintivel játszotta és a felvételen is meghagytuk ezt a nyers-elektronikus lüktetést. A basszusgitár mellett az élő dobot is kihagytuk a hangszerelésből, az Ágoston samplerekkel dolgozott, számítógépen rakta össze a dobokat. A gitársávokat és az énekeket ismét Kirschner Péternél (aki történetesen amellett, hogy stúdiójában többek között a PNL is dolgozik, az Európa Kiadó gitárosa is - a szerk.) rögzítettük, a különböző atmoszférákat, zajokat pedig már utólag, keverés közben találtuk ki.Több időt töltöttünk a számítógép előtt és a stúdióban, mint a próbateremben, de ez a fajta attitűd eddig sem állt tőlünk távol. Így is szeretünk dolgozni, az adott daltól függ, mi a metódus” - mondja még a feldolgozás elkészítésének munkafolyamatáról Dodi.

Ács Eszter a zenekar énekesnője pedig arról vall, milyen volt azonosulnia a dallal: „megdöbbentően aktuálisnak éreztem ezt a számot a mostani énemmel kapcsolatban. Nem szembesültem semmilyen problémával amiatt, hogy nő vagyok. Szerintem ezzel a dallal komolyan lehet azonosulni, mindegy hogy férfi vagy nő az illető, mert egy erős gondolatiságot közvetít és én ennek átadására próbáltam koncentrálni.


és akkor a Jó lesz...'14 feldolgozáslemez első beharangozó dala, az Így vonulunk be a Pegazusok Nem Léteznek előadásában: 


a Pegazusok Nem Léteznek legközelebb október 22-én játszik a Gozsdu Manó klubban, ahol az Anton Vezuv lesz a vendég, Facebook-eseményoldal


nyitókép: Deák Eve

https://recorder.blog.hu/2014/10/15/dalpremier_pegazusok_nem_leteznek_igy_vonulunk_be_europa_kiado-feldolgozas
Dalpremier! Pegazusok Nem Léteznek: Így vonulunk be (Európa Kiadó-feldolgozás)

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr886794805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása