Jön a második kör a Run The Jewels fergeteges hiphop párosától

2014.10.14. 10:19, subrecorder

run-the-jewels-51e6edbd4913d.jpg

2013 egyik nagy befutója hiphop fronton az El-P és Killer Mike alkotta Run The Jewels formáció volt. A köztudottan óriási haverok külön-külön is remek albumokat jelentettek meg karrierjük során, de közös projektjük új szintre emelte a minőséget. Alig két hét múlva máris megjelenik a folytatás, RTJ 2 néven, mi pedig most összeszedtük, mit érdemes tudni róla, és mutatunk róla egy számot a Rage Against The Machine énekesével.

f40a1fae.jpgMind El-P, mind Killer Mike a 2000-es évek elejétől kezdve szállítják a jobbnál jobb szólólemezeket, mindkettőjük egyéni csúcsa 2012-ben jött el (El-P - Cancer 4 Cure, Killer Mike - R.A.P. Music), ráadásul egy évben is születtek, 1975-ben. Ezeken már valamilyen szinten együtt dolgoztak, a R.A.P Music-nak El-P volt a producere, Mike pedig megjelent a Cancer 4 Cure-on, és mivel ezek a kollaborációk eléggé bejöttek, gyorsan össze is hozták a Run The Jewels-t. A cím nélküli első albumuk aztán a tavalyi év egyik legjobbja lett a stílusban, köszönhetően Killer Mike száguldó flow-jának és El-P repetitív, minimalista ütemeinek. Nem sokat tököltek a folytatás bejelentésével sem, alig 15 hónap múlva már jön is a RTJ 2, amin érzékelhetően mindenben "a több jobb" elvet követték. Míg az első lemezen Big Boi volt az egyedüli nagy vendégszereplő, addig most becserkészték Zach de la Rochát (Rage Against The Machine), Beyoncé legutóbbi albumának titkos fegyverét, Boots-ot, a Blink-182 dobosát, Travis Barkert és Diane Coffee-t is, aki meg amúgy a Foxygen dobosa. A humorérzékét sem veszítette el a duó, szinte az összes nyilatkozatukat aranyba lehetne foglalni. Kezdték azzal a megállapítással, hogy "ez lesz a legjobb rapcsapat-album az RTJ 1 óta!", de bejelentették azt is, hogy ha összejön nekik a Kickstarteren 45 000 dollár, az egész albumot újraveszik macskahangokkal. Nem, ez nem vicc, tényleg, ráadásul már 37 000 összegyűjtött zöldhasúnál járnak. A legfrissebb agymenésük pedig, hogy őrült deluxe pakkokat kínálnak a lemezükből , többek közt lesz egy We Are Gordon Ramsay Package, e mellé a duó leforgat egy teljesen új A konyha ördöge sorozatrészt, melyben mindketten a skót sztárszakácsot alakítják. A másik "megvásárolható" verzió a Run The Jewels Retirement Package lesz, ez igazán csábító, ha megvásárlod, mindketten visszavonulnak a zenétől és csak neked írnak majd egy-egy dalt minden évben - ráadásul mindössze potom 10 millió dollárért.

Hogy a RTJ zenéjéről is beszéljünk, eddig három dalt mutattak be az október 27-én megjelenő albumukról. A Blockbuster Night Part 1 egy elég sötét visszatérés, alig két és fél perces, de a verzénként egy rímen való lovaglás így is kifárasztja az embert. Az Oh My Darling Don't Cry különlegessége, hogy a Rendőrakadémia filmek hangutánzó szereplője, Michael WInslow adja a benne megszólaló robothangokat. Ez amúgy az Adult Swim idei Singles Collection CD-jén is megjelenik. A Close Your Eyes (And Count To Fuck) pedig Zach de la Rocha-verzével büntet, na meg a kemény alapjával. Az összes többi dalnál is elmondható, hogy önmagukban is élvezhetőek El-P elektronikus beatjei , amik néha már-már egy visszafogottabb Death Grips-hez is hasonlítanak. Az első lemezzel ellentétben a RTJ 2 megjelenik CD-n és vinylen is, nem csak digitális formában, Nas kiadójánál, a Mass Appeal-nél. Mi eléggé várjuk, főleg a Gordon Ramsay pakkot!


A Blockbuster Night Part 1:


az Oh My Darling Don't Cry:


a Close Your Eyes (And Count To Fuck), a RATM énekesével:

https://recorder.blog.hu/2014/10/14/jon_a_masodik_kor_a_run_the_jewels_fergeteges_hiphop_parosatol
Jön a második kör a Run The Jewels fergeteges hiphop párosától
süti beállítások módosítása