Lemezpremier! Gazsi Rap Show: M.U.R.Zs.I

2014.10.08. 19:22, Frontrecorder

grs_1.jpg

A 2012-es év legsajátosabb magyar hiphopalbumát jegyző Gazsi Rap Show visszatért, ha nem is egy új nagylemezzel, mindössze egy hosszabb EP-vel, melynek számait az utazásai ihlették. A M.U.R.Zs.I. című anyag itt hallható először.

gazsi.jpgA Gazsi Rap Show a festő (de mellette más vizuális műfajokban is alkotó) Szőke Gáspár egyszemélyes projektje, mely teljesen egyedülálló a hazai hiphopban, elsősorban sajátos flow-val előadott, megmosolyogtatóan hétköznapi témákat boncolgató, naivnak ható, ámde szellemes és mély  szövegei révén. 2012 júliusában adta közre  ▲. ▲. U. Ξ. ▼. |⫷. (Az atom utolsó, erkölcsös vak királya) című albumát, amit mi imádtunk, így nagyon vártuk a folytatást. Gáspár ezt követően képzőművészkedett, tanított (a Kisképzőben festészetet), színházat csinált (tavaly május végén mutatták be a családja saját mitológiáját továbbgondoló Ő-Univerzum című darabot, melynek jelmezeit, zenéjét és vetített díszleteit is ő kreálta), közben pedig folyamatosan írta a szövegeket. Mindig utazás közben ír, innen jött a végül elkészült új anyag koncepciója és címe is: Mindenkori Utazásaim Ráreppelve Zsír Instrukra, ami önmagáért beszél. "A használható szövegeket nagyjából három kupacra lehetett osztani: az utazás/tájélmény, a meteorológia, meg a csajozós dolgok, itt ezeket akartam egybegyúrni az utazásra kiélezve" - ad kicsit részletesebb magyarázatot a címre Gáspár. A számokat idén tavasszal kezdte felvenni, de zömében nyáron készültek a Sör és fű stúdiójában, a keverést a PestisideBoys végezte. Az EP nyolc számának zenéjét öt producer szállította - Jeaultix, Yapo és Zomblaze az ASAN családból, Str és Ewd -, illetve Gáspár is összehozott rá két alapot. 


GAZSI RAP SHOW PROFÜL ROVATUNKBAN ÍRT LEMEZKRITIKÁT, TYLER, THE CREATOR ALBUMÁRÓL.

Gazsi Rap Show időközben az ASAN multiművészeti csoport kötelékébe került, ők jelentetik meg a friss anyagát, melynek mind a nyolc trekkjéhez írt nekünk kommentárt, íme: 

1. Inkább nézem a tájat
Zene: Gazsi

A szám zenéjét Milánóban kezdtem el írni, majd a meglévő szövegeim próbáltam hozzá illeszteni. A helyszínek, amelyek meg vannak említve mindig egyik utazásom történéseit, vagy az akkor keletkezett gondolataimat jegyzik le. A hosszú számot próbáltam dinamikus rappeléssel ellensúlyozni.

2. Boldogabb állat a békáknál alig van
Zene: Zomblaze

Amikor megkaptam az instrut, akkor tudtam, hogy valami különlegesebb szöveget akarok rátenni, valami olyat, ami egy folytatólagos cselekmény mond el. Az egész albumnál meglévő, előre megírt szövegeket használtam fel, és a verzéket tematikusan raktam össze. Így a számban lévő „békává változást” az időjárás változásával tudtam párosítani, ami komplexebbé tette a mondandót.

3. Jónak lenni sokkal jobb, mint rossznak
zene: Jeaultix

Jeaultix-tól (Zsolaa a Faktor Laborból), azaz TeeBag the Hustla-tól szerencsére minden évben kapok egy beatpacket, amiből nagyon jól lehet csemegézgetni. Már az AAUEVK-nál dolgoztunk együtt, hiszen az egyik kedvenc producerem. A szöveg nagyon passzolt a beathez, és csak kevés dolgot kellett rajta változtatnom. Egyik személyes kedvencem a lemezről. Nagyon fontosnak tartom az üzenetét, mert manapság elég erős a gyűlölködés, és csak úgy tudunk tenni ellene, ha beszélünk róla.


4. <3
zene: Jeaultix

A szám igazi címe egy rajzolt szívecske. Egy klasszikus romantikus szám, próbáltam a határaim feszegetni a nyálas és csajozós én szemszögéből. Engedni a dallamosságnak, ami az első lemezen a Szomorú lányokatnál is előkerült már.


5. Szarvas tér közreműködik Feri
zene: Yapo

Yapo első beatje, amire rap került. Ferit 2-3 éve ismerem, akárcsak Yapót is. Teljesen spontán született ez a szám. A demot Yapónál vettünk fel egy ASAN-gyűlés alkalmával. Még Bobafett is rádumált arra a verzióra, de trackként sok minden hiányzott belőle. Aztán újravettük a PestSIdeBoys stúdióban. A szöveg egy szokásos buszutat mesél el különböző napszakokban, különböző szempontokból.


6. Megy a nap le
zene: Str

Str a bátyám gyerekkori barátja, már az óvoda óta ismerem. Két éve küldte át ezt az alapot, amire egyből megtaláltam a szöveget. A Nap a főszereplő benne, akárcsak az utazó, aki elmeséli, amit lát, és amit a napszakváltozás gondolata kelt benne.


7. Háromszög lámpák
zene: Gazsi

Az esti utazás során az ember sokkal spirituálisabb lesz. A sötétség az űrre emlékezteti, és az ahhoz mérhető kicsiségünkre. A klasszikus GRS-hangzást akartam visszahozni zeneileg, nekem ez az Egyedül vagyok, mint az ujjam Murzsi-s megfelelője.


8. Addig üsd a vasat
zene: Ewd

A zenét Zomblaze-től kaptam, és egyből beleszerettem. A készítője, Ewd szerintem nagyon tehetséges magyar producer. Szövegileg a rapper szemszögéből meséli el a dolgokat, aki pozicionálja magát a szcénában - kis költői túlzásokkal, de valahogy a zene megkívánta ezt.


és akkor M.U.R.Zs.I című lemez teljes egészében: 


a lemez a SoundCloudon is: 

https://recorder.blog.hu/2014/10/08/lemezpremier_gazsi_rap_show_m_u_r_zs_i
Lemezpremier! Gazsi Rap Show: M.U.R.Zs.I
süti beállítások módosítása