Magyarradar + live audio performance: Modeo

2014.09.15. 19:38, Frontrecorder

modeo.jpg

Akit érdekel az absztraktabb elektronikus zene (bennünket igen), annak érdemes a hazai techno mély undergroundját pásztázni, mert a radarja (jelen esetben a mi Magyarradarunk) olyan remek producerek jelét foghatja, mint Modeo, akinek sötét, disztópikus sci-fikhez illő experimentális technóját nem véletlen játsszák még a legnagyobbak is Electric Indigótól Surgeonig. A rátalálás örömére a budapesti techno-nonkonformista - aki pénteken a Kontra Klubban játszik a Haang.hu online elektronikus zenei katalógus estjén - egy hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető live felvételt is készített nekünk.

Indulás éve: 2012

Tagok: Sándor Máté

Stílus: Amperszagú aszimmetrikus "thrashperimentál' techno fűszerezve egy kis karcos epikus repetitív törzsi hangulattal. Nehéz körülírni.Igazából nem akarok semmilyen ideológia/stílus mellett kiállni, csak az önkifejezés szabadsága és amellett, hogy igenis rúgjuk fel a szabályokat. Nem tudom magam behatárolni, egyszerűen csak érzem, hogy minden hatással van rám és nem tudok egy futószalagon gyártott/megtervezett “követendő” stílussal azonosulni. Lázadó típus vagyok.

Hatások: Hangojk/helyek: Windir, Opeth, Marduk, Immortal, Machine Head, Korn, Sick Of It All, Tool, Tech Itch, Thomas Krome, Psystem Error partisorozat, Complex, Kashmir, Supersonic Technikum, Tilos, Est.fm, Raster Noton, Tresor, Stroboscopic Artefacts, Polegroup, Berlin Atonal. Képek: Kubrick, Forman, Scorsese, Ridley Scott, Tarkovszkij, Miyazaki, Danny Boyle, Aronofsky, Wachowski-testvérek, Polanski, Tarsem, Christopher Nolan.

Kiadók: Subsist, Sonntag Morgen, Komponenti, Labrynth, Echoes From The Abyss, Audioexit

Történet: Minden 2002-ben kezdődött, a budapesti Láng Gépgyár területén, a Psystem Error partisorozattal Akkor kerültem közel igazán a technóhoz. Szenvedélyem az elektronikus zene iránt arra ösztönzött, hogy még jobban elmerüljek benne - úgy néz ki, ez egy életen át tartó merülés lesz... Visszatekintve boldog vagyok, hogy részese lehettem a kilencvenes évek második harmadától kezdve egészen 2005-ig a független, sokszínű magyar techno-kultúrának, ami ma már sajnos darabjaira esett szét. Ezzel a nagy adag  élménnyel nekiindulva, -mint ahogyan a legtöbben - rástartoltam a  zeneszerkesztő programokra (Reason, Cubase, Ableton) és végül az Ableton győzött. Pár éves kísérletezgetés után megjelent az első EP-m az olasz Sonntag Morgen labelnél, majd egy évre rá az első albumom, a Razan's City a spanyol Subsist Records égisze alatt, ami sokkal nagyobb sikernek könyvelhető el, mint a korábbi megjelenéseim, talán köszönhetően annak, hogy hangzásban sokkal finomabb, elrugaszkodik az indusztriál világtól. A történetemhez nagyon sok régi/új barát is kapcsolódik, akik mindig mellettem álltak és támogattak. Köszönöm, hogy vagytok! És hogy hol tartok most testben/lélekben? Teljesen máshol, mint két hónappal ezelőtt. Sosem gondoltam volna, hogy egy fesztivál megváltoztathatja az életem. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik elmondhatják, hogy részt vettek az idei Berlin Atonal fesztiválon. Felforgatta a belső világom, de a végén kitisztult minden és megerősített abban, hogy jó úton haladok.

Megjelenések: Three Hundred Seconds Over Tokyo (Echoes From The Abyss, 2013),  Paragon EP (Sonntag Morgen, 2013), NEBT EP (Komponenti, 2013), Razan's City album (Subsist, 2014), Isimura EP (Labrynth, 2014), Purist Baptist EP (Audioexit, 2014)

Küldetés: Romba dönteni a szabályokat és összekötni a képi világomat a zenéimmel és alkotni, fürödni ebben a boldogságban azokkal, akik ezt a műfajt szeretik. Sokan azt írják, hogy “maradandót alkotni”, “50 év múlva is hallgatható legyen” blablabla. Persze, mindenki ezt szeretné, velem együtt a 228 milliomodik “zenét író” kolléga is (titkon). De ha csak erre fókuszálva alkotnánk, az erőlködés elöntené az agyunkat, holott erőlködni nem jó, mert az már nem művészet. Menyus is megmondta: "a művészet lényege az, hogy őszintén csináld, és amikor egy kicsit erőlködsz, az már nem az. “ Valójában a küldetésem az, hogy megtaláljam és egy csokorba szedjem - közép-kelet-európai vonalon - azokat a fiatal alkotótársakat, (legyen az zenész, vj, író, festő), akik hasonlóképp szeretnének elmerülni ebben a műfajban, mint én. Ezért is jött létre a Fragmented Forms, ami egyfajta multi-művészeti együttműködés, ahol az ego maga a projekt és a különböző területről érkező, de hasonló művészi ambíciókkal rendelkező emberek képesek valami újat kovácsolni.

Jövőkép: Kísérletezésre ösztönözni magamat és másokat. Különböző zenei (és nem zenei) formákat összekapcsolni a mély, néhol sötét, megtört dimenziókkal egy nagyon mély érzelmű atmoszférában.

Mellékprojektek: Gyerekkori barátom, Miklósvölgyi Zsolt indít egy projektet, amihez én “szedem” majd a hangokat. Emellett nagyon sok mellékprojekt/kollaboráció zajlik, többek közt Rraph-fal, aki a Gynoid Audio Records szeme és fénye, illetve Hyo-val. De lesz még Hpynus Records-os megjelenés, továbbá egy Gazelle Twin - I Am Shell I Am Bone Modeo remix.

Szexepil: Jó kis trashkick, dobhártyaszaggató subok és sok-sok reverb/distorsion/drone pad.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A Selection Sorted szervezésében játszhattam az Ontal duó után. A Sonntag Morgen kiadó hároméves fennállását ünneplő válogatásra felkerült az Embryo című trekkem. Xhin, Electric Indigo, Surgeon, Etapp Kyle, Lower Order Ethics játsszák a zenéim. És nem utolsó sorban az első albumom megjelenése a Subsist Recordsnál.

Modeo legfrissebb megjelenése a hazai Audioexit netlabelen, egy ingyenes EP:

A Black Fawn a Paragon EP-ről:

 az Embryo a Sonntag Morgen kiadó válogatásáról:

a NEBT EP címadó trekkje:

az Isimura EP-ről az ISRA:

a Razan's City albumról a Riddles In The Sand:

és a Golden Mountain:


Modeo egy különleges kísérleti zaj-ambient hallgatnivalót:is kreált csak nekünk, a Brit Királyi Légierő archív hangfelvételeit dolgozta össze "skicces" hangmintákkal. Nyugtalanító, de közben a maga bizarr módján megnyugtató hangfolyam:

https://recorder.blog.hu/2014/09/15/magyarradar_modeo
Magyarradar + live audio performance: Modeo
süti beállítások módosítása