Amy Winehouse-szobrot avattak Londonban

2014.09.15. 09:31, subrecorder

amy.png

A tegnapi napon lett volna 31 éves Amy Winehouse, aki 2011 júliusában, 27 évesen hunyt el alkoholmérgezésben. Most szobrot avattak neki London Camden negyedének piacán, a leleplezésnél ott volt rengeteg rajongó a világ minden tájáról és a Winehouse-szülők is.

Éppen az énekesnő születésnapján, szeptember 14-én avatták fel a világ első Amy Winehouse szobrát. A bronz alkotás az általa kedvelt "darázsfészek" frizurával, Dávid-csillagos nyaklánccal és a hajába tűzött valódi rózsával ábrázolja az énekest. Az emlékművet készítő Scott Eaton így nyilatkozott a szoborról: " A póz olyan, ami elkapja Amy erejét és attitűdjét, de apró, bizonytalanságra utaló jeleket is magán visel. Ahogy a kezét a csípőjére teszi, a fejét elfordítja, a szoknyáját megragadja, a lábát befelé fordítja, ezek mind olyan apróságok, amik valódi személyiséggel ruházzák fel a művet. A szoborterv nem egy fényképről, vagy egy meghatározott korszakáról készült, hanem különböző hatások egyesítése. Remélem, hogy a sok lényegi  momentumot megörökítve, sikerült megragadnom Amy esszenciáját a szoborban.

Az életnagyságú szobor eredetileg a Roundhouse nevű híres londoni klubnál lett volna, de Mitch Winehouse, az énekesnő édesapja (akivel ittjártakor interjút készítettünk) azt tanácsolta, hogy legyen inkább Camdenben, mivel a lánya sokkal inkább kötődött ehhez a londoni városrészhez, illetve könnyebben megközelíthetik a rajongók is. Az apa rántotta le a leplet a szoborról és rövid beszédet is mondott róla: "Nagyon ellentétes érzelmek vannak bennem, mikor ránézek erre a szoborra. Nem állítanak szobrot olyan embereknek, akik még velünk vannak, így ez a mű csak megerősíti azt az érzést, hogy fizikailag már nincs velünk, ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy lélekben mindig itt lesz. Scott remek munkát végzett, olyan ez, mintha a megállítottuk volna az időt egy gyönyörű pillanatában, hogy örökre úgy maradjon. A Winehouse-család nagyon hálás neki, és reméljük, a rajongóknak is tetszik a mű. Mindenkit emlékeztetni szeretnénk Amy tehetségére és örökségére, a zenéjén és az Amy Winehouse Alapítványon keresztül, melyek örökre megmaradnak. Camden rengeteget jelentett neki és viszont, nagyon illik ebbe a nyüzsgő kerületbe a szobor." Az Amy Winehouse Alapítványt a szülők hozták létre, itt alkohol- és drogproblémákkal rendelkező betegeket kezelnek. 

Ezen a fotón a szobor látható, a Winehouse szülőkkel:

statue_1.jpg

és a szobor a a camdeni piac szívében:

winehousestatue.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2014/09/15/amy_winehouse_szobrot_avattak_londonban_kesz
Amy Winehouse-szobrot avattak Londonban
süti beállítások módosítása