Albumpremier! Dope Calypso: Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost

2014.09.15. 15:06, Frontrecorder

dopecalypso.jpg

A zajos garázspunkra felesküdött Dope Calypso első stúdiófelvétele, a mocsári szörnyes B-horrorklippel megtámogatott Black Swamp Thing kislemezdal júniusban jelent meg, és a trió már akkor előrevetítette, hogy szeptember közepén jön az első albumuk. A lemez pontosan meg is érkezett, Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost a címe és mi mutatjuk be elsőként.

dopecalypsoalbumcover.jpgA zenekar a lemezfelvétel során arra törekedett, hogy a feljátszott anyagot hallják viszont a lehető legkevesebb változtatással, utómunkával. Az összes hangszeres részt együtt játszották fel az LV hangstúdióban, Herczig Balázs hangmérnök felügyeletével. "Az összes refrént felüvöltöztük 'csordavokállal', majd felénekeltem a dalokat - minden énekrész egy gitárkombón keresztül lett felvéve a minél mocsokabb torzítás végett. Itt-ott gitáros numero uno Kelemen Lászlóval feljátszattunk pár gitárszólót, amiket egytől egyig utált, de nem érdekelt senkit a nyavalygása, hogy újra akarja őket játszani, majd az egész anyagot a dobos, Bakó Balázs felcsörgődobolta, ez volt úgymond a koktélcseresznye a dobostorta tetején" - ecseteli a stúdiózást Sarkadi Miklós énekes-gitáros. A felvett anyagot a zenekar a zenekar a TUP Studio nevű olasz hangstúdióban kevertette ki, ahol főleg kis olasz garázsrock, garázspop zenekarok lemezeit vették fel. "Miután lekevertek egy számot, megállapodtunk a teljes születendő életművünkre, valamint az összes születendő gyerekünk keresztapja is Bruno Barcella, a lemez hangmérnök lesz" - mondja az énekes. Mivel a zenekar szerint remek munkát végeztek - "a teljes lemezkeverés három nap alatt megvolt, mindegyik szám nagyjából már második verzióra istentelenül jól szólt" -kértünk ajánlatot masteringre is, és egy Justin Perkins nevű amerikai srácot ajánlottak (Mystery Room Mastering), aki szintén rohadt jó munkát végzett bonyolult instrukciónk (legyen hangos) alapján." Mivel sikerült eltalálniuk a hangzást és saját bevallásuk szerint elég termékenyek is, már most megvan, hogy jövő júniusban mennek ki az olasz stúdióba a következő lemezt felvenni - "no nem azért, mert akkora burzsuj yuppiek vagyunk, hanem mert a magasabb napidíjat jobban ellensúlyozza a közös munkatempó árleszorító hatása, szóval olcsóbban kijövünk, mint ha itthon szarakodnánk."

A zenekar egész működésére jellemző ez a gyors és határozott, tökölés- és bonyolításmentes attitűd, vagy ahogy Sarkadi Miklós fogalmaz: "koncepció a teljes koncepciótlanság. Hiszünk a kuszaság kamasz bájában,. Illetve azt csináljuk, ami jól esik, úgy ahogy jól esik, és akkor amikor jól esik." Elsőre egy igazi, mocsarasan varacskos riffekben tobzódó, irgalmatlanul döngölős punkos garázsrock albumot esett jól odasózni az asztalra, hozzá egy igencsak súlyos borítóval, ami Elekes Áron munkája. "A koncepció egy közös részegséget követően született, minek folyományaként úgy döntöttünk, kéne rajzolni valami remek sci-fi képregényt, ami a Marson játszódik egy oxigénhiányos, lepusztult, elfeledett, és halálra ítélt bányászkolónián, ahol egy inkubátorban született liliputi néger az utca ura, és ahol a teljes kilátástalanság miatt végleg elszabadul a pokol. Áron ezt komolyan vette, és tényleg megrajzolt egy elég ütős panelt belőle" - meséli a frontember.

A Dope Calypso  Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost című első albumának bemutató koncertje október 2-án este lesz a Toldi Klubban (Facebook-eseményoldal), a sajtópremierje pedig itt és most:

https://recorder.blog.hu/2014/09/15/albumpremier_dope_calypso_farewell_to_the_fairy_goodbye_to_the_ghost
Albumpremier! Dope Calypso: Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost
süti beállítások módosítása