„Soha nem hallgattam szintipopot” – Katie Stelmanis (Austra)-interjú

2014.09.02. 16:00, rerecorder

katie.jpg

A 2014. szeptemberi Recorder magazin, a jubileumi REC025 megjelenését az első magyarországi Austra-koncerttel ünnepeljük, és naná, hogy máris készítettünk egy Lemeztáska-interjút a kétlemezes remek kanadai elektropop/dreampop zenekarral, mégpedig naná, hogy Katie Stelmanis dalszerző-billentyűs-frontemberrel az ő kedvenc lemezeiről, na meg azokról a zenékről, amik inspirálták karrierjét. Szép kacskaringós út az operától a Nine Inch Nailsen át a house-ig!

MagicfluteCD.jpgElső zenei emlék

A nagymamámmal hallgattam egy dalt a Varázsfuvolából, úgy négy-öt éves lehettem. És a nagyi azt javasolta, hogy próbáljuk meg együtténekelni a dallal, úgyhogy így is tettünk.

Zene, ami éneklésre inspirált

Mivel otthon folyton énekelgettem, a mamám elvitt egy kórusba és aztán tíz évesen csatakoztam a Kanadai Gyermek Operakórushoz. Ez volt a legnagyobb inspiráció, az első perctől imádtam. Közel tíz évig tagja voltam a kórusnak, nagyon élveztem végig és egyértelműen ez irányított a zene felé.

Első lemez, amit saját pénzen vettél

Nem tudom, hogy saját pénznek nevezhető-e, de tíz éves koromban vettem egy Green Day-kazettát.

Zene, ami a popzene felé terelt

nin_1.jpgAz első zenekar, ami igazán megértette velem, hogy a klasszikus zene mellett a popzene is lehet izgalmas – mert különben sokáig úgy gondoltam, hogy csak a klasszikus az igazán érdekes – az a Nine Inch Nails volt. Volt egy periódus, amikor négy-öt évig megszállottam szerettem azt a zenekart, rengeteg koncerten is voltam. Szerintem az övék a legjobb élő produkció.

Koncert, ami megváltoztatta az életed

Ez középiskolás koromban történt. A barátnőm barátjának, aki egy másik városban lakott, volt egy zenekara. Na ők egyszer átjöttek a mi városunkba játszani. Nem is tudom minek nevezhető a zene, amit előadtak, valahol félúton volt a kocsmarock és a hardcore között. Elég kemény volt, ami azt illeti. Voltunk vagy hatan a koncerten, de engem elvarázsolt az élőzene. A puszta intenzitásával, a megszólalásával. Ez az élmény is fontos szerepet játszott abban, hogy eltávolodtam a klasszikus zenétől, mert nagyon magába szippantott ez energia és a zaj.

BŰNÖS VÁGYAK SZABADULNAK FEL AZ AUSTRA NYÁRI KLIPJÉBEN.

la boheme.jpgKedvenc opera

Puccinitől a Bohémélet.

Kedvenc klasszikus szerző

A két kedvencem örök: Debussy és Mozart.


Kedvenc énekes, amikor a saját dalaidat kezdted énekelni

Beth Ditto a Gossipból.


Hatások a 2008-as szólólemezed idején

A Join Us című korai szólólemezemet nagyban a Nine Inch Nails inspirálta. Ugyan még a klasszikus zene világában is eléggé benne voltam ekkoriban. A fő produkciós metódusom az volt, hogy minél több klasszikus hangszert, minél erősebb torzításokkal használjak. Nagyon olcsó torzítókkal dolgoztam ekkoriban, úgyhogy a fülnek minden nagyon fájdalmas ezen a lemezen.

MEGMAGYARÁZHATATLAN, DÉMONI VIDEÓ A TAVALYI AUSTRA-LEMEZ EGYIK DALÁHOZ.

Hatások az Austra indulásakor

bjork_1.jpgAz Austra lényegében a szólólemezem folytatásaként indult, vagy az folyt át az Austrává, csak időközben egyre jobb lettem a produkciós munkában, és idővel csatlakozott a szólólemezem előtti időszakból, a Galaxy zenekarból Maya Postepski dobon, majd Dorian Wolf basszusgitáron. Björk volt rám hagy hatással ekkoriban, és a Nine Inch Nailshez hasonlóan ő is nagyon sokáig meghatározó inspiráció volt.

Kedvenc szintipoplemez

Meglepő lehet, de soha nem hallgattam szintipopot, őszintén, azt sem tudom mi számít annak. Szerintem azért tartják az emberek szintipoposnak a zenémet, mert ugyanolyan computereket használok, mint a műfaj klasszikus előadói.

Kedvenc house és techno

Amikor először rákaptam a house-ra, akkor a nagyon korai hangzásokat szerettem, Marshall Jeffersont, Frankie Knucklest és társaikat. Ezek az előadók nagy hatással voltak az Olympiára, de mostanában már főleg a friss house és techno producereket hallgatom. Főleg a berlinieket szeretem: Peter Van Hoesent, Objektet, Scubát.

Kedvenc kanadai lemez

final fantasy.jpgHmmm. (hosszan gondolkozik) Ez nagyon nehéz. A Final Fantasytől a He Poos Clouds-ot választom.

Minden idők legjobb lemeze

Na, ez a leghatározottabban megválaszolhatatlan. Mondok hármat: nagyon szeretem a Portisheadtől a Thirdöt, Björktől a Vespertine-t és…És nagyon sok olyan régi előadó van, akiktől nem is tudok albumcímet mondani, csak szeretem a dalaikat.

Kedvenc új előadók

Nem igazán kutatok az új előadók után, kivéve, hogy mostanában sokat dj-zek, de azok meg mind house és techno producerek. A popzenét nem igazán követem, de azért van pár kedvencem, mint például Perfume Genius.

A MÁSODIK AUSTRA-ALBUMOT, AZ OLYMPIÁT 2013 LEGJOBBJAI KÖZÉ VÁLASZTOTTUK.

Kedvenc őszi zene

EB-Exclusive-Download-Austra-Home-Space-Echo-Remix.gifValószínűleg Miles Davistől valami.

Tervek az Austrával

Még mindig tart az előző lemez turnéja, úgyhogy kevés az szabadidőnk, de azt mindig igyekszünk kihasználni, mert írjuk az új lemezt, amit szeretnénk már jövőre megjelenteti.

Milyen irányba tartanak a dalok

Sokkal inkább elektronikus lesz, mint az előző lemez, a dj-zésem nagyban inspirálja a dalokat.


lejegyezte:
Dömötör Endre

 


a REC025 Launch Party és a budapesti Austra-koncert a Facebookon: http://bit.ly/REC025party


az Austra legutóbbi, Olympia című nagylemeze teljes egészében - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom)


a friss Habitat EP - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom)

 

Forgive Me klipje: 


a Lose It videója: 


JÖN A 25. RECORDER MAGAZIN! JÖN AZ AUSTRA! REC025 LAUNCH PARTY SZEPTEMBER 11-ÉN. 

https://recorder.blog.hu/2014/09/02/_soha_nem_hallgattam_szintipopot_katie_stelmanis_austra_-interju
„Soha nem hallgattam szintipopot” – Katie Stelmanis (Austra)-interjú
süti beállítások módosítása