Egy szekta utolsó napjai a Dinosaur Jr. énekesének klipjében

2014.08.28. 09:44, subrecorder

j. mascis.jpg

Tegnap jelent meg a Dinosaur Jr. énekesének, J Mascisnak a második rendes szólólemeze, amely az őszenekar stílusától eltérően egy középtempós, akusztikus album lett, a dalok legtöbbje akár '69-ben is íródhatott volna egy hippikommunában. Úgy tűnik, ezt a szerző is érezte, forgatott is egy videót az első single-höz, amiben egy 1974-ben eltűnt szekta utolsó napjait követhetjük figyelemmel. A klip a Funny or Die nevű oldalra került fel, amiből két dolog következik: hogy marha vicces az egész, illetve, hogy tele van hírességek cameo megjelenésével.

A Dinosaur Jr., a 80-as évek végének meghatározó alternatív zenekara néhány igazán remek album után 1997-ben oszlott fel, hogy aztán az előző évtizedben nem csak a retróhullámot meglovagolva alakuljanak újra. A Swanshoz hasonlóan J Mascis és társai sem azért kezdtek el újra zenélni 10 évvel nagy sikereik után, mert tetemes rezsitartozásuk gyűlt össze, hanem egyfajta második kreatív virágzásnak lehettünk tanúi, ha figyeltük friss lemezeiket. A Dinosaur esetében mindhárom összeállásuk óta kiadott albumuk (Beyond, Farm, I Bet On Sky) remekül sikerült és amellett, hogy egyrészt nem okoztak csalódást a régi rajongóknak, képesek voltak új hangzásokat integrálni a zenéjükbe. 

Mascisban annyi energia és ötlet gyűlt fel a hiátus alatt (bár akkor sem pihent, lásd: J Mascis + The Fog), hogy azóta beszállt még néhány zenekarba (Witch, Sweet Apple, Heavy Blanket) és folytatta szólókarrierjét is (ami még 1996-ban kezdődött az akusztikus Martin + Me című albummal). 2011-es első rendes rockos stúdiólemeze (Several Shades Of Why) még nem nagyon hagyta el az anyazenekar biztonságos vonalát, most azonban, a tegnap kiadott Tied To A Star című második kiadványával ismét belépett az oly sok zenész életében eljövő halk-korszakába, az albumon szinte végig csak az énekes akusztikus gitárja szól. A friss anyaggal - ha nem is váltja meg a világot - könnyedén elüthető az idő a következő Dinosaur lemezig, a kedélyes nyárvégi melankóliához tökéletes aláfestés. Az első kislemezes dalként kiadott Every Morning is illeszkedik a vonalba, a klipje pedig igen vicces. Mascis egy "Az erdő űrgyermekei" nevű szekta vezetőjét alakítja, akik rendkívül boldogan élnek és imádják a tojásaikat, míg 1974-ben egy nap nyom nélkül el nem tűnnek. Hogy mi történt velük, az a videóból derül ki. Annyit elárulhatunk, hogy szerepe lesz benne egy Fred Armisen által játszott könyörtelen üzletembernek, aki gonosz jelenlétként a háttérből végig figyeli az eseményeket. Armisenen kívül a klipben pár másodpercre, látszólag teljesen indokolatlanul megjelenik a The Shins énekese, James Mercer is, de aki rendszeresen nézi a Funny or Die videóit, az tudhatja, hogy az ilyen cameo felbukkanások egyáltalán nem ritkák náluk.


J Mascis új videója az Every Morning című dalhoz:

Címkék: dinosaur jr j mascis
https://recorder.blog.hu/2014/08/28/egy_szekta_utolso_napjai_a_dinosaur_jr_enekesenek_klipjeben
Egy szekta utolsó napjai a Dinosaur Jr. énekesének klipjében
süti beállítások módosítása