Viccnek indult, komolyra fordulhat a Tame Impala elleni plágiumvád

2014.08.21. 15:27, Frontrecorder

tameimpala_1.jpg

Plágiummal vádolni ismert előadókat szinte mindennapos dolog, és az esetek túlnyomó részében az "xy tőlem lopta a slágerének a dallamát"-szerű állítások légből kapottnak bizonyulnak, viszont sok ismeretlen előadó próbál ezen a módon némi reflektorfényhez jutni. Most éppen egy argentin énekes fontolgatja, hogy pert indít a Tame Impala ellen, mert lehet, hogy az ő egyik dalát nyúlta az ausztrál zenekar a Feels Like We Only Go Backwards című számában. Ez valami vicc?

Ugyanezt kérdezte a Tame Impala vezére, Kevin Parker is, amikor a Rolling Stone megkereste ez ügyben. A poén pedig az, hogy ez az egész tényleg viccnek indult: egy chilei híroldal robbantott a sztorival, vagyis hogy szerintük az ausztrálok legismertebb száma egy bizonyos Pablo Ruiz nevű argentin előadó Oceano című 1989-es dalát plagizálja, és már ez eléggé kamunak hangzott, ha pedig meghallgatjuk a szóban forgó "ihletforrást", szinte egyértelmű, hogy itt valami heccről van szó, annyira mondvacsinált a két dal(részlet) közötti hasonlóság: 

GEORGE HARRISON KLASSZIKUS PLÁGIUMÜGYÉNEK TÖRTÉNETE, AMIRE A CHILEI HÍROLDAL CIKKÉBEN IS UTALNAK.

Miután a teljes angolszász zenei sajtó bekapta a csalit és lehozta a hírt, a Rata nevű weboldal szerkesztői bevallották, hogy az egész csak az ő tréfájuk, egy bulin találták ki és bele sem gondoltak, hogy ekkora visszhangja lesz majd, amúgy meg nagyon is szeretik a Tame Impalát. A slusszpoén pedig, hogy Ruiz komolyan vette a plágiumvádat és egy argentin rádiónak úgy nyilatkozott, ha szándékos, ha nem, de a Feels Like... hét taktusa megegyezik az ő dalával, ezért konzultál az ügyvédeivel, hogy pereljen-e.  

jesusfacepalm.jpg

Azt még érdemes megemlíteni Ruizról, hogy amikor Ricky Martin 2010-ben bevallotta, hogy meleg, egy tévéinterjúban azt argentin énekes azt állította, 17 évesen egy partin csókolózott a mexikói sztárral, szóval nem ez az első eset, hogy ismert zenészek hátán próbál publicitást generálni magának. Mindenki (le)épülésére pedig íme a hazájában 14 évesen befutott, több millió lemezt eladott énekes-táncos-színész Ruiz Oceano című dala teljes terjedelmében:


ez pedig az "inkriminált" Tame Impala-dal az Arctic Monkeys verziójában:

Címkék: tame impala
https://recorder.blog.hu/2014/08/21/viccnek_indult_komolyra_fordulhat_a_tame_impala_elleni_plagiumvad
Viccnek indult, komolyra fordulhat a Tame Impala elleni plágiumvád
süti beállítások módosítása