Magyarradar: Verőköltő

2014.08.04. 18:32, Frontrecorder

verőköltő_1.jpg

A 2010-ben alakult Verőköltő a poszt-Kispál magyar alternatív rock egyik ígéretes földalatti zenekara (szerepeltek a két évvel ezelőtti Kispál feldolgozáslemezen is), popérzékeny, eklektikus összetételű artrockjuk szélesebb ismertségre érdemes. A srácoknak egy hét múlva jelenik meg az új anyaga, egy EP, amelynek itt a Recorderen lesz a premierje, most viszont jöjjön a magyarradaros bemutatkozásuk. 

verőköltő_3.jpgMegalakulás éve: 2010

TagokGressai Ferdinánd (Ferdi) - gitár, szinti, ének; Gressai Mánuel (Manó) - dob, vokál; Gulyás Bence - gitár, szinti, vokál; Kocsis Szilveszter - basszusgitár, szinti, vokál

Stílus: eclectic artrock

Hatások: Zeneileg Ferdire és Manóra elsőként egy náluk felejtett System Of A Down kazetta hatott, melyet rengeteg Slipknot, Korn és Eminem követett. Szilveszter komolyzenén és technokazettákon kezdett felcseperedni, majd iskolásként megismerkedett a magyar és külföldi rapzenével is, mai napig egyik legmeghatározóbb együttesének a Mr. Bungle-t tartja. Bencének pedig különleges képességévé vált, hogy el tudja játszani az összes Metallica-számot. Emellett hatott a zenekarra a dadaizmus és a szuperhősös képregények világa is: ha lehetnénk szuperhősök, akkor azok lennénk, de a zenélésre is úgy gondolunk, mint egy szuperhős melóra.

Kiadók: saját kiadás

Történet: A zenekar története a Gressai-család otthonáig nyúlik vissza, ahol Ferdi gyerekkora óta írta dalait, először zongorán hörgős dalszövegekkel, majd a metálkorszakát követően basszusgitáron kísérte akkor már 150 dalból álló repertoárját, miközben Manó egy dalban már akkor hurkapálcával, radiátoron kísérte bátyját. Később a szobazenekarból „rendes zenekar” született: a Románia énekesével alakított Ferdi duót, a formáció dalai pedig már a Verőköltő-számok kiindulópontjaként jegyezhetőek. A Verőköltő azután jött létre, hogy a testvérek Budapestre költöztek tanulni és elkezdtek basszusgitárost keresni. Erre a posztra jelentkezett Kocsis Szilveszter, így már hárman készítettük el Én előttem című első nagylemezünket egy salgótarjáni zenekar próbatermében. A  köztünk működő kreatív energiáknak köszönhetően a második nagylemezünk már az első lemezbemutatóra megszülettek.Egy kecskeméti koncertnek hála - melynek végén kiderült, hogy egy tehetségkutató része volt minket kiáltották ki győztes zenekarnak - rögzítettük a Későbe ér dalait. Az évek során észrevétlenül vált a zenekar szerves tagjává Gulyás Bence is, akit a Minden Csak Átmenet zenekarból ismertünk és eredetileg csak egy 20 másodperces szólóra kértük fel az egyik dalban. Jelenleg harmadik, Féltve Őrzött című albumunk utolsó simításait végezzük, melyre a gyerekkórustól kezdve minden ötletünket felvettük, ami csak az eszünkbe jutott.

Megjelenések: 2012. januárban jelent meg az első nagylemez, az Én előttem, amit még az év végén, decemberben követett a Későbe ér című második album. A Húsrágó hídverő átiratával szerepeltünk a 2012-ben megjelent Holnaphoz Holddal című Kispál és a Borz-feldolgozáslemezen is. Első EP-nk, a Fajfenntartás jövő héten jelenik meg, a Féltve őrzött, azaz harmadik nagylemezünk pedig még az idei év végéig várható.

Küldetés: Nem üzleti szempontból állunk hozzá a zenéléshez, hanem inkább művészi szempontból, nem fogunk akkor sem leállni a zenéléssel, ha nem leszünk világsztárok, mert van bennünk egy olyan kényszer, hogy zenélni kell.

Jövőkép: Még elég soklemeznyi ötlet van bennünk és folyamatosan másféle zenét szeretnénk csinálni, nem akarunk beleragadni egyfajta zsánerbe. Ha minden ötletünket meg szeretnénk valósítani akkor „sajnos” egész hátralévő életünkben zenélnünk kell.

Mellékprojektek: Képzelt Város, Minden Csak Átmenet, Halál;orgazmus, Beat The Street Nightliner  (Manó elektronikus zenei projektje), Ferdi pedig kiadott író is, Csupasz oltalom című kötete 2010-ben jelent meg a Magvető Kiadónál.

Szexepil: Hat hangszeren játszunk négyen, hogy élőben is teljesen ki tudjuk használni hangszertárunkat, a színpadon pedig igazi csapatjátékosként mozgunk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az a legnagyobb sikerünk, hogy általunk nagyra tartott zenészek, nagyra tartanak minket, mint zenészeket, illetve sosem utasítottak minket vissza, ha felkértünk valakit, hogy játsszon a lemezünkön.


a Verőköltő második nagylemeze:


a legutóbbi, saját gyártású "animációs" klipjük a Szabad akarat című dalhoz:


a második lemezről a Naplopó ttitokzatos csuklyás srácos klipje:




részlet a zenekar 2012-es villamoskoncertjéből:

https://recorder.blog.hu/2014/08/04/magyarradar_verokolto
Magyarradar: Verőköltő
süti beállítások módosítása