„Azt hiszem, épp magyar is, Route 8-nek hívják” – MGMT-lemeztáska

2014.07.03. 17:20, rerecorder

andrew_vanwyngarden_mgmt01_website_image_ytnv_wuxga.jpg

Az MGMT volt az idei VOLT egyik legkurrensebb neve, még úgy is, hogy 2007-es sikerlemezük óta egyre nehezebb - bár szerintünk nem kevésbé jó - zenével állnak elő. Ugyan tavaly elutaztunk értük Bécsbe is, de azért persze tegnap is megnéztük koncertjüket Sopronban és interjúnkban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen zenék hatottak Andrew VanWyngarden énekes-gitáros frontemberre. Nos, sikerült meglepnie minket azzal, hogy egy honfitársunkat is hallgatja, a remek elektronikus zenei producert, a magyar Route 8-t.

Első zenei emlék

Stop_Making_Sense_-_Talking_Heads.jpgA szüleim nagyon sok zenét hallgattak, de az első, amire emlékszem az a Talking Heads. Nagy Talking Heads-rajongók voltak. Az nagyon megragadt, hogy a Stop Making Sense-t nézem, benne David Byrne-t abban a király túlméretezett zakóban.

Kedvenc gyerekkori album

Valószínűleg a True Stories a Talking Headstől, emlékszem, hogy a lemez utolsó dala, a City of Dreams volt a kedvencem. A Gracelend (Paul Simon legsikeresebb albuma – a szerk.) is nagy dolog volt akkoriban nekem, és Marshall Crenshaw-t is szerettem nagyon.

Első lemez, amit saját pénzeden vettél

Ez lehet kicsit ciki, de az En Vouge-tól a Free Your Mind maxi. Kazettán (nevet).

Zene, ami zenélésre késztetett

Középiskolában a haverjaimmal nagyon oda voltunk a Sly & The Family Stone-ért, a Funkadelicért, a Meters-ért és a Memphis soul bandákért. Valószínűleg ez volt az első, ami e felé lökött.

mgmt_1.jpg

Koncert, ami nagy hatással volt rád

Ez vicces. Memphisben volt egy évente megrendezett fesztivál, és az egyiken fellépett Bozz Scags, aki jóban volt a haverom nagymamájával, és így be tudtunk menni a backstage-be. Ami baromi menőnek tűnt, de a haverommal teljesen csalódottak voltunk, mert tök átlagos emberek voltak a zenészek. Csak vizet ittak például. Ez volt az első alkalom, hogy beleláttam a rock and roll-életformába (Scags élőben 1991-ből).


Kedvenc pszichedelikus lemez a hatvanas évekből

Pearls-Before-Swine-One-Nation-Underground.jpgNagyon szeretem a Pearls Before Swine első lemezét, aminek a címe One Nation Underground. És persze a Piper At The Gates Of Dawn (a Pink Floyd debütáló albuma – a szerk.). Hatalmas klasszikus. Nagyon szeretem még a Puff egyetlen lemezét (a nem sokkal ismertebb The Rockin' Ramrods-ból alakult, rövid életű bostoni zenekar – a szerk.), ami marha jó pszichedelikus cucc.

Kedvenc pszichedelikus lemez a nyolcvanas évekből

Ez talán már kilencvenes évek, de egyre többet hallgatom a Recurringet a Spacemen 3-től, de a többi három lemezük is zseniális. Na meg a Television Personalities is nagy kedvencem, tőlük bármi.

Kedvenc experimentális zenészek

Én Lou Reedet annak tartom, sőt – tudom fura, de – Bob Dylant is. Ahogy folyamatosan új utakat keresett, és meglepte az embereket az teljesen avantgárddá teszi számomra.

Kedvenc Bob Dylan-lemez

Lemezt nehéz választani, de mondjuk a korai hetvenes évek Dylanje a kedvencem.

Kedvenc új előadók

route 8.jpgA Tame Impalat nagyon szeretem, barátok is vagyunk. Connan Mockasin is nagyon jó. És most, hogy kérdezted beugrott, hogy van valaki, aki azt hiszem épp magyar is. Ilyen minimál-lofis-house-os zenéi vannak. Route 8-nek hívják.

Tényleg? Hogy találtál rá?

Valahogy YouTube-on találtam rá, tök véletlenül, és nagyon megtetszett. Tegnap (azaz az interjú előtti nap, július 1-én - a szerk.) random mód dj-ztem is egyet Amszterdamban, és be is raktam tőle is egy számot.

Kedvenc zene egy ideális tengerparton töltött nap mellé

Bármilyen laza folkos, akusztikus zene az ötvenes évekből megteszi.

Zene, ami boldoggá tesz

Hát inkább szomorú számokat szoktam hallgatni. Imádom a búskomor dalokat. De mondjuk az Inspiration Information címadó dala Shuggie Otistól mindig feldob, és a Born To Be Wild is. Az igazából az egyik kedvenc számom (nevet).


lejegyezte: Csada Gergely


az MGMT legutóbbi lemezéről az Alien Days

 

https://recorder.blog.hu/2014/07/03/_azt_hiszem_epp_magyar_is_route_8-nek_hivjak_mgmt-lemeztaska
„Azt hiszem, épp magyar is, Route 8-nek hívják” – MGMT-lemeztáska
süti beállítások módosítása