"Vannak rosszabb dolgok a heavy metalnál" - Sabaton-interjú Joakim Brodénnel

2014.07.02. 11:20, subrecorder

Sabaton-6.jpg

Július 12-én többedszerre érkezik hazánkba a svéd Sabaton, mégpedig a Rockmaraton Fesztiválra. Ennek apropóján beszélgettünk a karizmatikus, történelemmániás, nyíltan "tankszexuális" frontemberrel, Joakim Brodénnel telefonon. Kérdeztük komoly és kevésbé komoly témákról, háborúról és békéről is.


- Dalszövegeitek legfőképp háborús és történelmi témájúak. Honnan jött ez az érdeklődés a háború iránt? Hallgatott valamelyikőtök történelmet, vagy csak megmaradt az a kisfiús mánia, hogy mindenki műanyag fegyverekkel játszik, mikor gyerek, az iskolában pedig a II. Világháború a kedvence.

- Egyetemi szinten egyikőnk sem tanult történelmet, de személyes érdeklődés szintjén főleg Pär (Sundström - a Sabaton basszusgitárosa - a szerk.) és én nagyon sokat foglalkozunk vele. Úgy gondoltuk, hogy éppen elég metálzenekar ír szövegeket sárkányölésről, nőzésről, piálásról. Ezekkel a dolgokkal persze nincs baj, sárkányt ugyan még nem öltem, de a másik kettőt nagyon szeretem. Csak éppen miért énekelnék róla? Megtették már pár ezren. Annyi fantasztikus történetünk van a múltból, minek találjunk ki újakat? Ráadásul ezeket a történeteket hajlamosak az emberek el is feledni.


sabaton1.jpg- Szolgált valamelyikőtök a hadseregben
?

- Igen, a gitárosunk, Chris (Rörland). Én egyáltalán nem, pedig kellett volna, csak éppen egy műtétre vártam, és így természetesen nem kaptam engedélyt rá.


- Hallottál már olyanról, hogy történelemtanárok használják a dalaitokat, hogy közelebb vigyék a tantárgyat fiatalokhoz?

- Igen, jó pár tanár megkeresett minket azzal, hogy szeretnék használni a zenénket oktatási célokra, mi pedig ennek nagyon örülünk. Úgy vagyunk vele, hogy rendben van, ha bárki oktatási, vagy szórakoztatási célokra használja a Sabaton zenéjét, ha miattunk kedveli meg valaki a metált, vagy a történelmet, az még jobb. De ha politikai üzenetként, vagy propagandaként akarja valaki hasznosítani, hát az bizony elmehet a picsába!


- Készítettetek egy lemezt Sun Tzu
A háború művészete című könyvéből. Milyen klasszikusok működnének még jól albumformátumban?

- Ó, rengeteg van, a legnagyobb baj a valóság és a fikció közti apró különbségekben van. Jó lenne például Az elit alakulat, amiből sorozat is készült. És persze az Íliász is biztos nagyon király lenne, csak abban már a legenda határán mozgunk. Ugyan ez a probléma az izlandi Egils Sagával, ami az egyik leghíresebb viking harcosról/költőről szól.


AZ IDEI ROCKMARATON BEHARANGOZÓ VIDEÓJA PÉLDÁUL ELÉG VICCES.


- Egy másik lemezetek, a
Carolus Rex megjelent angolul és svédül is. Melyik verzió fogyott jobban?

- Világszinten természetesen az angol verzió. A svéd kiadást csak egyfajta gesztusnak szántuk, mivel úgy gondoltuk, hogy Svédországban is a legtöbb metálkedvelő angolul hallgat zenét, svédül csak azért adtuk ki, mert úgy gondoltuk, néhányan király dolognak tartják majd. Nagyon nagyot tévedtünk! Legtöbb a dupla lemezből fogyott, egybecsomagolva az angol és a svéd verzió. Viszont ha a külön árusított albumokat nézzük, Svédországban a svéd verzióból tízszer többet adtunk el, mint az angolból! Ezen nagyon meglepődtünk.


- 2012-ben a Sabaton majdnem teljes gárdája kicserélődött. Már az új tagokkal rögzítettétek a tavaly megjelent legfrissebb lemezeteket, a
Heroest. Egyszerűbb volt ezekkel az új tagokkal dolgozni? Hoztak új energiákat a csapatba?

- Igazából a kezdetektől én írom a dalok legnagyobb részének egészét, ebben most sem volt különbség. Ami viszont különbözött, az a kollektív boldogság volt a stúdióban, miközben a dalokat rögzítettük. Nem éreztem ilyet tíz éve. Csak úgy záporoztak az ötletek a különböző tagoktól, nem csak az volt, hogy bejöttek, felvették a saját részeiket, aztán hazamentek.

sabaton borító.jpg
- Ennek a lemeznek a borítóját egy magyar művész, Sallai Péter tervezte. Hogyan ismerkedtetek meg vele?

- Péter tervezett már nekünk borítót egyszer, egy korábbi albumunk limitált kiadásához, és tavaly, a Heroes-hoz is küldött két ötletet. Sok művész küldött nekünk terveket, de hogy őszinte legyek, Péter tervei messze a legjobbak voltak, így nem is dönthettünk más mellett.


- A
Heroes sokkal inkább szól egyéni háborús sorsokról, mint nagy volumenű csatákról. Mit gondolsz, fontosabbak a nagy egyéni teljesítmények egy háborúban, mint egy teljes hadseregéi?

- Ha nem is fontosabbak, mindenképpen érdekesebbek. Ha nem vagy magas rangú tábornok, egyedül nem igazán tudsz nagy változást elérni, ahogy sajnos sokan nem is értek el azok közül, akikről éneklünk. Ugyanakkor ezek a történetek sokkal érzelmesebbek, a szövegek mélyebbre hatolnak a hallgatóban, ha van előttük egy arc, ahelyett, hogy mondjuk elsorolnám, melyik csatában hányan haltak meg.


- Az I. és a II. Világháború emlékezete a mai napig elég ellentmondásos különböző országokban. Mi volt a dalaitok által kiváltott legnagyobb vita a karrieretek során?

- Szerencsére nem voltak nagy viták, pont ezért ragaszkodunk nagyon a tényekhez. Néha a dalszövegeinket félreértik és propagandaként értelmezik, amit mi rohadtul nem szeretünk, de azt kell, hogy mondjam, tízből kilenc embernek leesik, hogy miről van szó.


- Hallottam valami olyasmit, hogy egyszer egy svéd fesztiválon eljátszottátok a svéd himnuszt, erre lenáciztak titeket.

- Igen, a svéd közszolgálati tévében próbáltak minket így beállítani, ha nem is mondták ki szó szerint, hogy nácik és rasszisták vagyunk. Hogy ez miért történt, abba most nem mennék bele részletesen, mert ez egy elég bonyolult része a svéd történelemnek, a lényeg annyi, hogy rájöttek, hogy írtunk dalokat egy olyan itteni történelmi személyről, akit ma sok szélsőjobboldali szervezet tart hősének, ami egyébként egy tök nagy marhaság, mert az egyik legmultikulturálisabb svéd király volt. Szerencsére azért elég hamar elcsendesedett ez a vihar köztünk és a tévé között.


- Az egyik legújabb videótok a poszttraumatikus stressz szindrómáról
(traumatikus események, például háborúk átélése után fellépő alkoholizmus, beilleszkedési képtelenség, paranoia stb. - a szerk.) szól. Hallottál arról, hogy tudósok azt állítják, ez a betegség gyógyítható zene által?

- Nem hallottam róla, de nagyon remélem, hogy tényleg így van! Bármi, ami jobbá teheti az ettől szenvedő emberek életét, azt csak támogatni tudom. Az I. Világháború során még megölték azokat, akik ettől a betegségtől szenvedtek, mert azt hitték, hogy csak simán gyávák. Személyesen is beszéltem több II. Világháborús katonával, legtöbbjük szenvedett is PTSD-től. Van, aki alkoholista lett, van, aki teljesen elzárta az emlékeinek ezt a részét. Talán a legjobb módszer még mindig az, ha az ember beszél arról, ami vele történt, leírja, elmondja. De legtöbbeknek még így is nagyon nehéz.

sabaton.jpg

- Egy kicsit vidámabb vizekre evezve: volt nemrég egy kutatás, amely szerint minél több metálzenekar van egy országban, az ott lakók annál boldogabbak és elégedettebbek az életükkel. Mit gondolsz erről?

- (nevet) Nagyon remélem, hogy tényleg így van! Az biztos, hogy vannak sokkal rosszabb dolgok a világban a heavy metalnál. Vannak például barátaim, akik a rendőrségnél dolgoznak. Ők mesélték, hogy a legnagyobb svéd rockfesztiválon, ahol négy napig 30.000 kőarc metálos van, kevesebb dolguk akad, mint egy közepes méretű városban, egy átlagos szombat estén. Azt hiszem tavaly összesen három srácot dobtak ki, mert túl részegek voltak, és ennyi. De igazából logikus is…nézz rá egy metálosra. Nagy valószínűséggel vannak tetkói, piercingjei, durva ruhái, ki merne velük baszakodni?


AZ OMINÓZUS KUTATÁSRÓL MI IS ÍRTUNK ANNO.


rockmaraton.jpg- Mi az oka annak, hogy különösen népszerűek vagytok Lengyel- és Németországban?

- Fogalmam sincs! Ráadásul, ha a szövegeinket – és ezzel a történelmet  nézzük, ez a két ország elég különbözőképp élte át a XX. századot. A lengyelek oldaláról talán az lehet az oka, hogy ők nagyon büszkék a történelmükre, mi pedig sokat éneklünk róluk. A németeknél már bonyolultabb a helyzet, nekik is nagyon gazdag a történelmük, de…hát hogy is mondjam, legtöbbjük kevésbé büszke bizonyos részére. Az ő okuk talán az lehet, hogy amellett, hogy a dalaink háborúkról szólnak, azért egy eléggé vidám zenekar vagyunk. Lehet ordibálni a dalainkat, bármikor lehet velünk sörözni, szerintem a németeket inkább a Sabatonnak ez az oldala fogta meg. Mert hát valljuk be, a Sabaton dalok 70%-ban a németek a rosszfiúk!


- A zenekar minden tagjának van rajongói oldala van a Facebookon, de még a világosítónak és biztonsági őröknek is van sajátjuk. Ez kinek az ötlete volt?

- Senkié, maguk a rajongók csinálták mindet! Van egy szabályunk a zenekarral és a háttércsapattal: ha van időnk a koncert után, mindenképpen maradunk kikapcsolódni, iszunk a fanokkal egy sört, aláírunk bármit, ahelyett, hogy csak simán elrobognánk a turnébusszal. És ez a szabály mindenkire vonatkozik, így a rajongóink megismerhetik azokat az embereket is, akik nincsenek feltétlenül a színpadon, de nagyon fontos részei a Sabatonnak.


- Véleményed szerint ki lehet a legnagyobb új metálbanda?

- Én nagyon drukkolok a Battle Beast nevű bandának! Szerintem ők a heavy metal tradícióját tökéletesen viszik tovább, nagyon szeretném, hogy ők nagyok legyenek. Ha eggyel nagyobb szintet nézünk, akkor azt kell, hogy mondjam, magunknak drukkolok a legjobban! (nevet)


interjú: Mika László


a Sabaton a július 7-13. között zajló pécsi Rockmaratonon lép fel, július 12-én szombaton, Rockmaraton


A Sabaton legfrissebb videója, a PTSD-témájú To Hell And Back:


a tavalyi Heroes album, teljes egészében:


idei élő felvétel a zenekar talán leghíresebb daláról, a Primo Victoriáról:

Címkék: rockmaraton sabaton
https://recorder.blog.hu/2014/07/02/_vannak_rosszabb_dolgok_a_heavy_metalnal_sabaton_interju_joakim_brodennel
"Vannak rosszabb dolgok a heavy metalnál" - Sabaton-interjú Joakim Brodénnel
süti beállítások módosítása