Lemeztáska – Pátkai Rozina

2014.07.01. 14:30, rerecorder

pátkai rozina.jpg

Pátkai Rozina a bossa nova és az énekes dzsessz legnagyobb hazai tehetsége, 2013-ban megjelent Você e Eu című lemezével magyar sikert nemzetközire halmoz (Independent Music Awards, New York Jazz Competition). Májusban New Yorkban adott koncerteket és készülő új lemezét a nagynevű Verve Records fogja kiadni külföldön. A Recorder legutóbbi, brazilradaros lapszámában csakis őt kérdezhettük kedvenceiről Lemeztáska rovatunkban, pláne, hogy július 2-án, szerdán a Fővárosi Állatkertben ad – Zoobrazil fantázianevű eseményen – nagykoncertet.

Első zenei emlék

bizotts+íg.jpgVivaldi Négy évszakját hallgattuk utazás közben a szüleimmel útban Horvátország felé és arról beszélgettünk, miért is jellemzőek az évszakokra a dallamok. Azóta is imádom és érteni vélem, a zenében mi miért történik. A másik, ezzel párhuzamos lemez, amit otthon a szüleim bakelitgyűjteményében először megtaláltam, az A.E. Bizottság: Kalandra fel!! című lázadó albuma. Kívülről tudom róla az összes dalt még mindig.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Michael Jackson Bad című albumát vettem kazettán az első zsebpénzemből, a Dirty Diana azóta is az egyik nagy kedvencem.

Zene, ami zenélésre inspirált

Gimnazistaként magyar underground zenét hallgattam, majd Lou Reedet. Az akkor alapított első zenekarommal, a Rakétával leginkább improvizatív rockot játszottunk, de talán Lou Reed, Iggy Pop és David Bowie azok, akik leginkább inspiráltak, ha tehettük, őket hallgattuk.

Meghatározó koncertélmény

A Monsters Of Rock-koncert a ’90-es években AC/DC-vel az élen, előzenekarként a Guns ’N Rosesszal, Metallicával és Mötley Crüe-vel. Édesapám vitt ki minket, 11 éves voltam. Nagyon súlyos, meghatározó koncertélmény volt és nagy meglepetésemre még édesapámnak is tetszett, aki megvárt a küzdőtér szélén, amíg mi a testvéremmel előrementünk.

A BRAZIL ZENE TÖRTÉNETÉRŐL SZÓLÓ NAGYCIKKÜNK ITT OLVASHATÓ.

Meghatározó hatás az énekléshez

Víg Mihálytól tanultam gitározni és ő tanácsolta, hogy énekeljek is. Ahogy ő énekelte a saját verseit, úgy szerettem volna én is előadni az én verseimet. Most mások szebbnél szebb verseit és szövegeit énekelem, de hamarosan a saját szövegeimhez is dallam társul.

Kedvenc dzsesszlemez

Mindig változik, kit hallgatok éppen a legszívesebben. Most a szaxofonos Stan Getz Lost Sessions című lemeze a kedvencem.

Kedvenc énekes dzsesszlemez

Chet Baker mindig is a kedvenc előadóm marad. Éneklésében a melankolikus hanghordozás, trombitajátékában pedig a virtuozitás utánozhatatlan. Az első énekes lemeze a Chet Baker Sings.


Joao-Gilberto-Amoroso-Brasil-L093624516521.JPGKedvenc brazil lemez

Joao Gilberto: Amoroso/Brazil. Joao Gilberto volt az egyike az elsőknek, akik bossa novát játszottak. A leginkább jellemző rá a lebegtetett, szinte elbeszélésszerű éneklés, mesélés, főleg esténként nagyon szeretem. A lemez különlegessége, hogy crossover, vagyis a komolyzene gyönyörűen beleszövi magát az eredeti bossa nova kíséretbe.

Kedvenc brazil dzsesszlemez

Baden Powell hihetetlen, mennyire energikus gitáros, az ő Best Of válogatását bármikor szívesen hallgatom.

Kedvenc bossa nova lemez

Rosa_Passos_y_Ron_Carter-Entre_Amigos-Frontal.jpgRosa Passos-Ron Carter: Entre Amigos. Rosa Passost a brazil Ella Fitzgeraldnak tartják, Ron Carter pedig a világon az egyik legelismertebb nagybőgős. Az ő bossa nova hangszereléseik igazán-igazán szívhez szólóak és különlegesek.

Kedvenc Jobim-dal

Nagyon sok van, de azt hiszem, az egyszerűsége, a ritmikája és a szövege miatt az Aguas de Marco. A Március Vizei az esőerdőben az ember által otthagyott dolgokról szól, nagyon kedves dal.

Kedvenc magyar lemez

Ezt a lemezt egy kedves szaxofonista barátomtól kaptam, Bacsó Kristóftól. A Different Garden (Gadó-Bacsó-Winand) dalai indítottak el a jazzénekesi pályán, később pedig a lemez énekese, Winand Gábor lett a tanárom az ETÜD konziban, akinek nagyon hálás vagyok, sokat tanultam tőle.

Kedvenc magyar dal

Quimby: Autó egy szerpentinen.

Minden idők legjobb lemeze

chet-baker-sings-1956-1.jpgA már említett Chet Baker Sings.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb darabja

A dedikált Aga Zaryan-lemezek. Aga Zaryan lengyel származású jazzénekesnő, a Blue Note adja ki a lemezeit. Többször is alkalmam volt tőle tanulni, nagyon szeretem őt, mint zenészt és mint embert is. Igazán jó érzés, hogy a dedikálásai nekem szólnak.

Stílusodtól elütő kedvenc

Nagyon szeretem a rapet, régóta. Az első nagy kedvencem MC Hammer volt, általános iskolás koromban a Balatonon üvöltött a szórakozóhelyeken. Egy kalózkazettáról másoltam át még az akkoriban kezdő csapatnak számító Animal Cannibals MC Hammer U Can’t Touch This című dalának feldolgozását, a Kék festéket. Nagyon jókat mulattunk az album szövegein!

Bűnös zenei örömöd

Jedi Mind Tricks – fogalmam sincs, hogyan akadhattam rá, nagyon durva amerikai rap, komolyzenei alapokkal.

Zene, amitől boldog leszel

Az emlékek, amik a dalhoz fűznek, azoktól leszek igazán boldog. Pharell Williams Happy című számát a gyerekeim üvöltve énekelik, úgyhogy ez az első számú dal a boldogságra.

LEMEZTÁSKA ROVATUNK ÖSSZES KORÁBBI, EDDIGI 57 INTERJÚJA - EGY HELYEN!

Zene, ami elgondolkodtat

A relaxációs zene, bármilyen. Előfordul, hogy otthon, csak úgy, napközben is hallgatok relaxációs zenét, mert nagyon jót tesz.

Kedvenc zene utazáshoz

Utazás közben válogatás lemezeket szoktam hallgatni, amikre saját magam válogatok össze különféle dalokat különböző szempontok szerint: vagy azért, mert meg szeretném tanulni őket, vagy csak énekeseket vagy csak szaxofonistákat vagy trombitásokat vagy egy előadó diszkográfiáját hallgatom. Vagy koncertfelvételeket hallgatok, az mindig feldob és valahogy egészen más, mint egy stúdiólemez.

Keith-Jarrett-The-K+Âln-Concert-1975.jpgKedvenc éjszakai zene

A zongorás dalokat szeretem éjszaka, örök éjszakai darabom már a Köln Concert Keith Jarrettől.

Kedvenc szombat esti bulizene

Gnarls Barkley: Crazy, erre órákon át tudnék a fejemen is pörögni akár.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Carmen McRae: Just A Little Loving. Carmen a egyik kedvenc jazzénekesnőm, későn szerettem bele, de azóta is a legjobbnak tartom.

Kedvenc friss, idei lemezek

Gretchen Parlato: Live In NYC (ez itt egy tavalyi, lengyerországi koncertfelvétel), nagyon jó és különlegesnek énekesnek tartom Gretchent, és van még egy lemez, aminek a megjelenését már nagyon várom, egy szintén New York-i jazzénekesnő lemeze: Cyrille Aimee-től az It’s A Good Dayt.

lejegyezte: Dömötör Endre
nyitókép: Raffay Zsófia


a július 2-i Állatkerti Zenés Est Facebook-eseményoldala


Pátkai Rozina Você e Eu című 2013-as lemez teljes egészében: 


Pátkai Rozina lemeze címadó dalát adja elő: 


itt pedig az egyik májusi New York-i koncert részlete egy nyári szambával: 

 

https://recorder.blog.hu/2014/07/01/lemeztaska_patkai_rozina
Lemeztáska – Pátkai Rozina
süti beállítások módosítása