Klippremier! Meszecsinka: Kinyílok

2014.06.30. 16:12, rerecorder

e5.jpg

A Meszecsinka 2012-ben jelentette meg első nagylemezét (Meszecsinka), idén pedig egy háromszámos EP-t (Vodkavirág) adtak ki, de hamarosan érkezik a második nagylemez is, amelyhez felvezetőként megmutatnak egy dalt - rögtön egy különleges képi világú klippel egyetemben. A Kinyílok a Meszecsinka eddig legmélyebb és legszemélyesebb szerzeménye.

DSC_1086_bw_2.jpgAz öt éve – Oláh Annamari és Biljarszki Emil által – alapított Meszecsinka előzménye a Korai Örömből kinőtt Fókatelep zenekar volt. Együtt bejárták Európát, turnéztak az USÁ-ban és Kanadában is, nemrég pedig Oroszországban jártak, ahol „házi” klipet forgattak Moszkvában egy új dalra. Az orosz cigány dalvilágot is megjelenítő szám az idén megjelent új kislemezen hallható, amelyet itt lehet letölteni. A Vodkavirág című EP a zenekar még idén megjelenő második lemezének az előfutára, amely befejezéséhez a Meszecsinka a közösségi finanszírozást hívja segítségül. „Lemezeladásból nem tudjuk megteremteni az új lemez felvételéhez szükséges forrásokat. Kérjük segítségeteket ahhoz, hogy befejezhessük. A legkisebb adomány is hozzájárul ahhoz, hogy a legjobbat hozzunk ki a zenéből.” Részletek a Meszecsinka.hu-n.

Ehhez az említett, nemsokára megjelenő új lemezhez forgattak egy felvezető klipet, még pedig a formáció által is a legfontosabbnak tartott saját dalhoz. A Kinyílok című felvétel különleges helyet foglal a zenekar életében, ez talán Meszecsinka legmélyebb és legszemélyesebb szerzeménye, de meséljen erről Oláh Annamari: „Emillel közös számunk a Kinyílok, ő a zenei alapot, én a dalt hoztam. Amikor írtam a szöveget, sok minden kavargott bennem, sok nehézségen voltam/voltunk túl. Azután találkoztunk egy fantasztikus mexikói gyógyító nővel, akitől tanultunk egy mantrát, több napot voltunk együtt vele, és nagyon sok erőt adott, nagy lökést mindenhez. Beletettük a mantrát is a dalba, és így kerek ez a szám. Amikor énekelem, mindig megnyugszom, mert tudom, hogy igaz, és sokan jönnek oda hozzánk, hogy ez nekik is sok erőt ad. Ez az én erő-dalom."

e7.jpgA klipet Csepeli Eszter forgatta, akinek operatőrként jegyzett legutóbbi filmje (A kivégzés) szerepelt az idei Cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatásában. Csepeli - aki szintén operatőrként jegyzett már Kiscsillag- (itt a forgatókönyvírásban is részt vett), Vad Fruttik- (ezért Aranyszem-díjat kapott), Harcsa Veronika-, Palya Bea-videókat is -, a dalszerzők szerint tökéletes képi megjelenítést adott a szerzeményhez. A klip stylistja Zelenka Nóra volt, akivel már többször dolgoztak együttBiljarszki Emil beszélt a Recordernek a videóról: „Zelenka Nóri stylisttal több klipünkben dolgoztunk már együtt. Ő ajánlotta Csepeli Eszter operatőrt a Kinyílokhoz. Nem akartunk szokásos, sztoris klipet, amely konkrét mederbe tereli a dalhoz társuló képzeteket. Eszter gyönyörű képeket forgatott egy különleges kamerával és technikával. Ezeknél csak az lehet jobb, ha becsukott szemmel hallgatjuk a dalt és a saját belső képeinkre figyelünk.

mielőtt azonban ezt megtennénk, nézzük is meg a Kinyílok című egészen friss Meszecsinka-klipet, mert a szűrt, fátyolos, kendőzötten érzéki látványvilága nagyon is megérdemli, hogy lássák: 


A klip a dal rövidített verziójára készült, a teljes szám innen tölthető le.

A Meszecsinka júliusban németországi turnéra indul, itthon legközelebb augusztus 2-án, a Kertemben láthatjuk a zenekart.


klipfotók:
Csepeli Eszter

https://recorder.blog.hu/2014/06/30/klippremier_meszecsinka_kinyilok
Klippremier! Meszecsinka: Kinyílok
süti beállítások módosítása