Videopremier! Petruska András: Újbuda-központ (S(o)un(d)city Szeged-felvétel)

2014.06.27. 14:00, rerecorder

fot+--Sebest+ęny_Csilla-IMG_0740.jpg

A S(o)un(d)city Szeged a legújabb speciális videós projekt, aminek keretében előadók élőben, különleges helyszínen/módon adják elő dalaikat (ilyen ugyebár itthon a Kodály Method, a Balcony TV Budapest, az a:normal:sessions, a SZOBA Sessions vagy a Draggers & Strings Session). A S(o)un(d)city Szeged, mint nevéből is kiderül, szegedi vállalkozás, ottani szabadtéri helyszíneken vesznek fel spontánnak ható zenéléseket, és a sorozat további különlegessége, hogy mindegyik dalhoz tartozik egy-egy novella is. Most a dalszerző-előadó, nagylemezzel idén debütált Petruska András került sorra.

fot+--Kesz_PA_1mp-0309-2.jpgA S(o)un(d)city Szeged eddigi videói (30Y, Bulgúr, Cloud 9+, Szever Brothers, Grand Mexican Warlock) és a hozzájuk kapcsolódó, kortárs szerzők által írt novellák ezen az oldalon találhatók, a május eleje óta futó sorozat kétheti rendszerességgel jelentkezik az újabb és újabb projektekkel. Most a XX. Szegedi Borfesztiválon készítettek két videót Petruska Andrással. Petruska 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált gitárosként is kiemelkedő, dalszerző-előadóként pedig idén tavasszal jelentette meg bemutatkozó konceptalbumát, a Metropolitát, amelynek minden dala a 4-es metró egy-egy állomásának nevét viseli és a szerzeményekben is az egyes állomások hangulata elevenedik meg. A most a Recorderen debütáló Újbuda-központ és a szintén ma, a Cinken debütáló Bikás park a lemez két közönségkedvence, ezekről mesélt először az énekes: „Számomra meglepően úgy tűnik, hogy ez a két dal a közönségkedvenc” – kezdte Petruska. „Ez a meglepődés egyébként tipikusnak mondható, a közönségnek mindig más tetszik, mint az előadónak saját magától. Bár nem tartom ezt a két szerzeményt rossznak, mégsem ezekkel definiálnám a zenei világomat, sem pedig a lemez alapvető hangulatát. Ilyen szempontból tanulságos a közönség reakciója, és úgy érzem egészséges dolog hallgatni rájuk, ettől alakul ki a párbeszéd az adó és a vevő között. Úgyhogy a visszajelzések után megérdemelték a számok, hogy videók készüljenek hozzájuk.”

Petruska beszélt a S(o)n(d)city Szeged videós sorozatról is: „szimpatikus volt a kezdeményezés, hogy minél természetesebb formában próbálják elkapni az előadókat zenélés közben, és úgy érzem sikerült is megragadni a helyzet spontaneitását. Így látni egy zenészt, mi több, ilyen helyzetben előadóként lenni, mindenképpen kuriózum, és egészen másfajta közvetlenséget hoz ki az emberből, mint bármilyen színpad.”

Petruska András dalai mellett a korábban más irodalmi színtereken (Nyugat Plusz, ÚjNautilus) is publikáló Ferencz Mónika Ezzel nyugtatom magam című novellája olvasható. „Gondolkodtam rajta egy ideje, hogy milyen frusztráló, hogy mindennap elmegyünk házak mellett, és bele sem gondolunk, hogy milyen pillanatok történhetnek ott épp. Amikor elolvastam a dalszövegeket ez ugrott be először. Egy közeli eset pedig emlékeztetett arra, hogy végső soron mindenki csak egy ilyen környezeti létforma a másiknak, akik elsétálnak egymás mellett az utcán. Esetleg néha összeérnek, majd újra idegenné válnak.”

Petruska András legközelebb a paksi Gasztroblues Fesztiválon lép fel, július 5-én.

a S(o)un(d)city Szeged által - egy stílszerűen napfényes, játszóteres parkban - készített video Petruska Andrással és az Újbuda-központtal: 


ez pedig egy album sampler Petruska Metropolita lemezének összes dalával: 


ez pedig egy 2011-es Petruska-klip, a Hole, Sweet Hole, Sweet Home


www.petruskaandras.hu

nyitókép: Sebestény Csilla

https://recorder.blog.hu/2014/06/27/videopremier_petruska_andras_ujbuda-kozpont_s_o_un_d_city_szeged-felvetel
Videopremier! Petruska András: Újbuda-központ (S(o)un(d)city Szeged-felvétel)
süti beállítások módosítása