Eltűnhet a YouTube-ról a független kiadók repertoárja

2014.06.24. 16:25, BizRecorder

adele_youtube.png

A YouTube új, fizetős zenei streamingszolgáltatása beindításán dolgozik, ennek keretében újratárgyalja a lemezkiadókkal kötött szerződéseket. A videomegosztó által diktált feltételeket a független kiadók egyelőre nem hajlandók elfogadni, válaszul a YouTube kijelentette, hogy ebben az esetben eltávolítja az érintett lemezcégek teljes tartalomkínálatát. Ez azt jelenti, hogy eltűnnének a YouTube-ról olyan sokmilliós nézettségű előadók is, mint Adele, az Arctic Monkeys vagy a Radiohead.

A YouTube digitális zeneiparban betöltött szerepéről megoszlanak a vélemények a úgy a szakma, mint az újságírók és a rajongók között. A Content ID, vagyis a YouTube automatikus tartalomfelismerő rendszere bevezetése óta a videomegosztó a kiadók egyik legnagyobb bevételszállítója, és bár sokan nem is tartják digitális zenei szolgáltatásnak, ettől még tény, hogy az átlagfelhasználók számára a YouTube ma a legfontosabb ingyenes zeneforrásnak számít.

Hosszú távon ezen a tulajdonos, a Google változtatni szeretne, hiszen egyrészt gőzerővel dolgozik saját zenei ökoszisztémájának felállításán és fejlesztésén, másrészt pedig a kifejezetten zenei videoklipekre létrehozott online platformja, a Vevo is egyre komolyabb kihívás elé állítja. Nem véletlen tehát, hogy a Google a YouTube szerepének átalakításán, újrapozicionálásán dolgozik, melynek kulcseleme lesz a várhatóan Youtube Music Pass névre hallgató, prémium elemekkel is rendelkező szolgáltatás.

OLVASD EL ITT A HÁTTÉRSZTORIT A YOUTUBE MUSIC PASS-RÓL!

Ugyan magáról a szolgáltatásról még most is csak keveset tudunk, ám ha igazak a hírek, akkor nem ingyenes lesz, hanem előfizetéses; a hirdetésekkel megszakított verzió havi 5, a hirdetésmentes zenehallgatási élményt biztosító verzió pedig 10 dollárba kerül majd. És ez azt is jelenti, hogy új megállapodásokra van szükség a tartalom beszállítóival, a lemezkiadókkal. A tárgyalások már hosszabb ideje zajlanak, és miközben úgy hírlik, a major kiadókkal sikerült megállapodnia a Google-nek, a függetlenekkel még nem jutottak dűlőre az új jogdíjszabásról. Információk szerint a felek nem a prémium rész kapcsán, hanem a felhasználók számára ingyenesen elérhető tartalmak után a kiadók számára fizetendő összegben nem tudtak egyezségre jutni.

A YouTube pedig bekeményített, és azzal fenyegetőzik, hogy az a kiadó, amelyik nem írja alá az új megállapodást, "röpül" a videómegosztóról, a teljes repertoárjával együtt. Így olyan világsztár előadók dalait sem lehetne ezután megnézni/hallgatni a YouTube-on, mint Adele, a The xx, vagy éppen az Arctic Monkeys. A dolgot kicsit zavarossá teszi, hogy a Google-höz ezer szállal kötődő Vevót nem érintenék az életbelépő korlátozások, márpedig a népszerű online klipcsatorna kiszolgálója is a YouTube.

AZ AMAZON A UNIVERSAL MUSIC NÉLKÜL INDÍTOTTA EL PRIME MUSIC NÉVEN STREAMINGSZOLGÁLTATÁSÁT.

A YouTube hozzáállása azt jelzi, ma már elég erősnek érzi magát, hogy diktáljon a kiadóknak. A kérdés csak az, hová vezet ez az erőfitogtatás: ha a független kiadók belemennek az új rendszerbe, az nyilván a videomegosztó számára lesz előnyös, ha nem, azzal viszont senki sem jár jól - beleértve bennünket, zenefogyasztókat.


Pléh Dániel

Címkék: youtube
https://recorder.blog.hu/2014/06/24/eltunhet_a_youtube-rol_a_fuggetlen_kiadok_repertoarja
Eltűnhet a YouTube-ról a független kiadók repertoárja
süti beállítások módosítása