J Dilla floppy-n és egy dobgépben él tovább

2014.06.23. 12:39, subrecorder

4c44c80e.jpg

A hiphop egyik legnagyobb hatású beatmakere, J Dilla 2006-ban, tragikusan fiatalon elhunyt, azóta folyamatosan kapjuk a posztumusz megjelenéseket az általa hátrahagyott tömérdek zenéből. úgy néz ki, James Yancey örökségéből szerencsére egyetlen apró darab sem tűnik el nyomtalanul. Augusztusban egy spéci box set érkezik, benne összesen negyven számmal, melyek között öt eddig nem hallható Dilla-felvétel is helyet kapott- az egyik ráadásul egy floppy lemezen.

J Dilla alig három nappal a 32. születésnapja és Donuts című albumának megjelenése után halt meg, egy ritka, a vért megtámadó betegségben. Az iskolateremtő hiphopproducer az utolsó európai turnéján már kerekesszékkel lépett fel és a Donuts egészét szinte a halálos ágyán írta. Rengetegen köszönhetnek neki zenei alapokat, vagy épp a karrierjük beindítását, többek közt a Tribe Called Quest, Busta Rhymes, a De La Soul, de késői munkássága során készített remixet például Four Tetnek is. Halála után rengeteg kiadatlan dalt, dalrészletet hagyott maga után, ezek az utóbbi nyolc évben szépen folyamatosan jelentek meg. Idén kapunk egy teljesen új lemezt is, The Diary címen, és holnaptól előrendelhető a hivatalos Dilla-honlapról egy igazán különleges box set is, a The King Of The Beats (Ma Dukes Yancey Collector's Edition Box Set).


TAVALY ÓTA DETROITBAN FÁNKBOLT IS ŐRZI J DILLA EMLÉKÉT.

Mivel Dilla legtöbb kiadatlan felvételének jogai a családjánál vannak, ezért biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legnagyobb gonddal viseltetnek irántuk. Az augusztusban megjelenő válogatást maga Yancey édesanyja - "Ma Dukes" - szedte össze, összesen negyven trekk szerepel rajta, ebből ötöt eddig sehol nem hallhattunk. A doboz tartalmaz négy 10"-es vinyl lemezt, egy kazettát a kiadatlan dalokkal, egy könyvecskét, melyben Dilla-hívő hírességekkel készült interjúk találhatók, illetve egy floppy lemezt is. Ezt a lemezt egy E-Mu SP-1200-es dobgép-szempler kombóba betéve lehet meghallgatni, ilyet használt Yancey a korai éveiben. Ráadásul maga a box set is egy ilyen dobgépet formázó dobozban jelenik meg, lásd a nyitóképet. Ma Dukes meg is osztotta az egyik eddig kiadatlan dalt a válogatásról, a Filth meghallgatható a Soundcloudon. Ebben Dilla a felvétel elején azzal kezdi, hogy ez bizony egy első próbálkozás, majd néha még bele is keveredik a szövegébe, de hallhatóan remekül érzi magát. 


ebben a videóban pedig többek közt Kanye West beszél J Dilla hatásáról a saját zenéjében:

Címkék: j dilla
https://recorder.blog.hu/2014/06/23/j_dilla_floppy-n_es_egy_dobgepben_el_tovabb
J Dilla floppy-n és egy dobgépben él tovább
süti beállítások módosítása