Nemsokára megint Rakéta, az ország messze legmenőbb fesztiválja

2014.06.20. 13:47, subrecorder

raketa.jpg

"Szokás szerint", vagyis immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre július utolsó teljes hetében (21-27.) a Rakéta Fesztivál. Az eddigieknél is változatosabb programról, a helyszínekről, illetve a rendezvény jövőjéről kérdeztük a két főszervezőt, Lang Ádámot és Simai Annát.

Ha beszélhetünk Magyarországon olyanról, hogy DIY-szcéna, akkor a Rakéta alig három év alatt igen prominens szereplővé nőtte ki magát benne. Bár 2012-ben, az első - akkor még háromnapos - fesztivál érezhetően gyerekcipőben vágott neki az éjszakának (talán ettől működött is olyan jól), de mára már azzal büszkélkednek a szervezők, hogy ez bizony maga a magyar SXSW. Ha itt ugyan nem is tartunk még, azért egy igen üde színfoltja ez a Prodigyvel és Dub Fx-szel kikövezett magyar fesztiválszezonnak, egy feltörekvő, izgalmas zenekarok bemutatását célként kitűző esemény szükségességére a zeneszerető ember pedig csak bólintani tud. A tavalyihoz hasonlóan idén is hétnapos lesz a Rakéta, és ezúttal hét különböző helyszínen kerül megrendezésre, minden nap egy-egy laza tematikát követve. Sorban a Vittula, a MÜSZI, a Beat On The Brat, a Fogasház, a Kontra Klub, a Gólya és az A38 Tetőterasza ad otthont a koncerteknek. A szervezők elmondása szerint a helyszínek olyan fontos szerepet játszanak, hogy ezek alapján kezdték el összeállítani a line-upot, nem pedig fordítva.

rakéta 2014.jpg


"Három alapelvünk volt: hét napos legyen, mint a régi Pepsi Sziget, ingyenes legyen, minden nap más klubban legyen. Tavaly - amennyire lehet - kevertük a fellépőket az A38 Hajón, idén inkább hagytuk, hogy a helyek arculatához igazodjon a tematika. Elsősorban olyanok jelentkezését részesítettük előnyben, akik már jártak nálunk, de amikor megtudtuk, hogy a tavaly nálunk debütált Fél Fény a Rakétán készül megtartani búcsúkoncertjét, akkor természetesen úgy alakítottuk a dolgokat, hogy mindenképpen beférjenek. Amúgy persze vannak kedvenceink, még több is, aki idén nem is lép fel. Külön viszont nem emelnénk ki senkit, a fesztivál szempontjából minden zenekar ugyanolyan fontos, de még azok is, akik idén vagy az eddigi években nem kerültek be. Ez az egész azért működik, mert van csomó tök jó zenekar és csomó lelkes ember a környéken, akik hisznek ebben a dologban. Amíg ennek a kettőnek a keresztmetszete legalább akkora, vagy nagyobb, mint a fesztivál lineupja, addig jól fog működni" - mesélték a rendezvény szervezői.


TÖBB FELLÉPŐNEK VOLT MÁR NÁLUNK PREMIERJE, MI MOST AZ AIRES ALTOST EMELJÜK KI.

Fellépőnek jelentkezni május 1-ig lehetett a szervezők Facebook-felhívására, de elmondásuk szerint azért volt olyan, aki ennél kevésbé tradicionális módon került be. A remek nevű The Buzik egyik tagja például fotósnak jelentkezett, aztán végül hozta a bandáját is. Valóban nehéz kiemelni a teljes felhozatalból bárkit is, de pont ez a Rakéta Fesztivál lényege. Itt tényleg nincsenek headlinerek, mindenki ugyanannyira fontos. Mi azért mégis felsorolnánk néhány előadót, akiket biztosan nem fogunk kihagyni: The Somersault Boy, a tavaly élőben itt debütált, idén búcsúkoncertjét adó Fél Fény, Dope Calypso, the boy and the tele, Belle Belle, Aires Altos, Ricsárdgír, Terrible Ted. Lesz még az idén egyik kedvenc magyar lemezünket gyártó Gustave Tiger, a Talentométeren sok más díj mellett Recorder-különdíjas makrohang, amerikai-magyar indiefolk a Morzsa Recordstól, lengyel zajos garázspunk vendégzenekarok (Black Coffee, Graveyard Drug Party), illetve egy igen erős elektronikus nap a Kontra Klubban (Alley Catss, Kuro, Lanuk, STE PWRI TMOD stb.), amit Varga G. András, az ottani szervező állított össze ("amolyan harmadik főszervezőként egyéb dolgokban is sokat segít a tanácsaival"). A fesztivál természetesen idén is ingyenes, így semmilyen kifogásunk nem lehet arra, hogy ne nézzük meg, mi folyik hazánkban a földalatti zenei színtéren. A teljes program csekkolható a rendezvény Facebook-eseményoldalán.

A rendezvény jövőjével kapcsolatban a főszervezők így nyilatkoztak: "jövőre nem tudjuk, mi lesz. Azt biztos nem szeretnénk, ha semmi nem lenne, de azt sem, hogy ugyanolyan legyen, mint idén. Idénre az SXSW-t találtuk jó párhuzamnak, de jövőre simán lehet, hogy belvárosi Ozora lesz, vagy mondjuk külvárosi Sónar. Ez attól függ, hogy milyen új, izgalmas zenekarok jönnek, találkozunk-e közben olyan emberekkel, akikkel valamilyen módon együtt tudunk működni, és persze attól is, hogy nekünk mihez van kedvünk. A július utolsó hete és a Budapest a két alapvető koordináta, amiből nem lépünk ki, de ezen belül bármi megtörténhet."

Mi tuti ott leszünk - idén és ameddig bármi megtörténhet!

Egy kis válogatás a fellépők zenéiből, tényleg csak a felszínt kapargatva:

 

 

 

Címkék: rakéta fesztivál
https://recorder.blog.hu/2014/06/20/nemsokara_megint_raketa_az_orszag_messze_legmenobb_fesztivalja
Nemsokára megint Rakéta, az ország messze legmenőbb fesztiválja
süti beállítások módosítása