Változtattak a Grammy-díjosztás szabályain

2014.06.16. 10:48, subrecorder

jay z grammy.jpg

A 2015-ben megrendezésre kerülő 57. Grammy-díjátadón már minden kategóriában versenyezhetnek olyan dalok, amik tartalmaznak samplingeket, vagyis más dalokból átvett, vagy átdolgozott részleteket. Eddig ezek csak a Legjobb Rapdal kategóriában voltak érvényesek. A változás pozitív, de azt is mutatja, hogy a fejesek mennyire le vannak maradva 2014-től.

Megsüvegelendő, hogy a Grammy-díj minden évben kicsivel közelebb szeretne kerülni a kortárs könnyűzenéhez, de mivel az elismeréseket odaítélő szervezet, az amerikai zeneipari akadémia (NARAS) nagyon apró lépésekben halad, a zene pedig folyamatosan száguld a jövő felé, mindez inkább erőlködésnek hat. Pozitív példa a változásra a múltból, hogy 2011-ben a széles közönség számára relatíve ismeretlen Arcade Fire-é lett a Legjobb Album díja (The Suburbs), negatív és izzadságszagú példa az egy helyben topogásra pedig 2013-ban a Mumford And Sons hasonló elismerése (Babel). Idén az öltönyös 60-asok - akiknek természetesen még mindig fogalmuk sincs arról, hogy kicsoda mondjuk Sky Ferreira - ismét be akarják bizonyítani, hogy nem 1997-ben élnek, így a szabályokat meghatározó bizottság pár apró változást iktatott be a jövőre nézve. Ezek közül az egyik "legfontosabb", hogy a Legjobb Elektronikus Album angol neve mostantól nem Best Dance/Electronica, hanem Best Dance/Electronic, ami jó döntés, lévén az előző szót nem használta senki vagy 15 éve.


AZ IDÉN JANUÁRI GÁLÁRÓL ITT ÉRTEKEZTÜNK. RÖVIDEN: A DAFT PUNK MEGNYERT MINDENT, TRENT REZNOR PEDIG JOGOSAN JÓL KIAKADT.

A másik sokkal fontosabb döntés, hogy mostantól a samplingeket tartalmazó dalok minden kategóriában versenyezhetnek. Ezzel főleg a rap- és elektronikus dalok/albumok irányába történt előrelépés, hiszen általában ebben a két stílusban használnak fel részleteket korábbi szerzeményekből. A bizottság JAY Z és Alicia Keys Empire State Of Mind című dalával példálózik, lévén ez a szám 2011-ben nem indulhatott a Legjobb Dal kategóriában, mivel tartalmazott samplinget, pedig jó eséllyel megnyerhette volna ezt az elismerést is. A további változtatások egyéb névváltoztatásokat takarnak, illetve a bizottság megpróbálta egy mondatban meghatározni, hogy mi is az az "alternatív zene", de ez már tényleg nevetségre méltó. Az 57. Grammy-díjátadó gála jövő február 8-án lesz. 


Az ominózus JAY Z dal:

Címkék: grammy
https://recorder.blog.hu/2014/06/16/valtoztattak_a_grammy-dijosztas_szabalyain
Változtattak a Grammy-díjosztás szabályain
süti beállítások módosítása