Minél népszerűbb valahol a metál, annál jobb abban az országban élni!

2014.06.03. 11:51, subrecorder

metal.jpg

A metálzene túl brutális? A kitaszítottak zenéje? Aki black metált hallgat, sorozatgyilkos lesz? Olyan sztereotípiák ezek, melyek fokozatosan halványulnak ugyan, de még mindig tartják magukat. Most a sötétség erői egy újabb küzdelmet nyertek meg a fény ellen: egy kutatás kiderítette, hogy az egy földrajzi területen működő metálzenekarok száma pozitívan befolyásolja az ott lakók egy főre jutó gazdasági teljesítményét és kreativitásszintjét. Emellett több diplomás felnőtt van ezekben az országokban, és úgy általában véve elégedettebbek az életükkel az emberek.

A fenti következtetésekre a Citylab és a Martin Prosperity Institute jutott közösen, miután a rendkívül kiterjedt online metálgyűjtemény, az  Encyclopaedia Metallum alapján elkészítettek egy térképet, amin a 100 000 főre jutó metálzenekarok számát mutatják be az egész világ területéről. Íme:

heavy-metal-bands.png

Természetesen a skandináv országok vezetnek, ahol a metálzene már régóta nemzeti kincs és védett érték, de jól szerepel Kanada, Ausztrália és Nyugat-Európa is. Persze nem lehet ok-okozati kapcsolatot felállítani ez alapján, hiszen két ilyen változó, mint a zenekarok száma és egy ország gazdagsága nem következhet egymásból. Inkább csak érdekes összefüggés ez, amely rávilágíthat az országok kultúrájára és hogy mitől népszerűbb ezeken a helyeken a metálzene, mint máshol.

Egy svéd kutató, Charlotta Merlander szerint az, hogy a skandináv országokban a metál lett a meghatározó stílus leginkább az ottani kormányoknak tudható be. Svédországban, Norvégiában és Finnországban régóta kötelező és komolyan vett zeneoktatás folyik az iskolákban, így itt az utóbbi években kinevelődött egy generáció, akik képesek játszani és értékelni ezt a rendkívüli technikát és pontosságot igénylő stílust. Egyébként Mark Ames szociológus-író már egy évtizede megírta, hogy valószínűleg a fő oka az északi kultúrák metál iránt való érdeklődésének az, hogy az itt élő emberek nem csak a sztereotípiák szerint humortalanok és depressziósak. A kevés napfény, a hideg és a szélsőséges időjárás miatt nem nehéz egyetérteni vele, nem véletlen, hogy ezek az országok vezetik az öngyilkossági listákat is. 

Hazánk amúgy a középmezőnyben található a maga körülbelül 15 metálzenekar / 100 000 lakos arányával, de jobban teljesítünk például egész Ázsiánál, Spanyolországnál, és ami a legmeglepőbb: Nagy-Britanniánál is. Ami tanulságot mi itt, Közép-Európában levonhatunk, az talán annyi, hogy legyünk büszkébbek például Csihar Attilára, aki a világ egyik legnagyobb black metál zenekarának, a Mayhemnek a frontembere, dobjuk félre az előítéleteinket, és hallgassunk meg pár klasszikust. Jobb kedvünk ugyan nem lesz tőlük, de egy érdekes és figyelmünkre mindenképp érdemes zenei kultúra bontakozhat ki előttünk, amely sokkal nagyobb mélységeket rejt, mint hinnénk. 


egy igazi klasszikus az Immortaltól:


a Mayhem első lemeze, melyet a black metál egyik fő művének tekintenek, rajta büszkeségünk, Csihar Attila károg:


egy remek hazai death metál album tavalyról:

https://recorder.blog.hu/2014/06/03/minel_nepszerubb_valahol_a_metal_annal_jobb_abban_az_orszagban_elni
Minél népszerűbb valahol a metál, annál jobb abban az országban élni!
süti beállítások módosítása