Heti Top 10: ikonikus sivatagi klipek

2014.05.11. 21:45, Frontrecorder

sivatag.jpg

A héten mutattuk be Flying Lotus sci-fibe illő, sivatagban játszódó klipjét, amelyről rögtön egy csomó másik homoktengerbe helyezett zenés videó jutott eszünkbe (többek közt amikről írtunk is, mint az OK Go Needing/Gettingje vagy a Foals Bad Habitje.) A sivatag az egyik legnagyobb klisé helyszín, nem véletlenül, hiszen misztikusságával, élettelenségével, földöntúli hangulatával és roppant tömegével hatásos kulissza lehet bármilyen kliphez. Összeszedtük, szerintünk melyek a kollektív tudatba legjobban bevésődött sivatagos videók.

10. Slayer: Seasons In The Abyss

Mit keresett a világ első számú thrash metal zenekara a gízai piramisoknál? És hol volt a műemlékvédelem?

9. Garbage: You Look So Fine

Shirley Manson és a partra vetett eszméletlen férfi esete. Giccsesen szürreális műtermi sivatag, "isteni" megvilágítások végén rózsaszín fényár - ennek ellenére az egész nagyon jól néz ki.

8. MGMT: Congratulations

Andrew Vanwyngarden és Ben Goldwasser egy struccszerű négylábú lény után baktatnak a sivatagban, a szomorú teremtmény szegény menet közben darabjaira hullik. A klipet a Mojave sivatagban forgatták.

7. R.E.M.: Man On the Moon

Michael Stipe magányos cowboyként vág át a sivatagon, miközben a legendás humorista, Andy Kaufman szelleme kísért (róla szól a dal). A látványtrükkökkel teli fekete-fehér videó a kaliforniai Antelope Valley-ben forgott.

6. Alanis Morissette: You Oughta Know 

Alanis Morissette otthagyja a pasiját, egy bőröndbe összepakolja a cuccait és nekivág az új életnek a sivatagon át. Amikor a fehérbe (át)öltözött Alanis Morissette hempereg a vakítóan fehér homokban, az elég vadító.

5. Michael Jackson: In The Closet

Jacko már 1992-ben tudta, hogy a szépia menő. A coloradói sivatag egy szikes tavának medrében forgatott klipben viszont Naomi Campbell ellopja a show-t.

 

4. Red Hot Chili Peppers: Give It Away

Nem csak a sivatagos mezőnyben, hanem összességében is ott a helye a legikonikusabb videók között, ezóta tudjuk létezik olyan, hogy vibráló szürkeség. És ezt a kicsattanó vibrálást csak kiemeli a homo(k)gén sivatagi háttér.

3. Spice Girls: Say You'll Be There

A sivatagos klipek alműfaja, amikor női előadók kihívóan szexi öltözetben kihívóan táncolnak a sivatagban (lásd még Nicki Minaj-tól a Massive Attack, vagy Britney Spears-től a Work Bitch). Ez a zsáner klasszikusa, egyben a Spice Girls legemlékezetesebb klipje.

2. Madonna: Frozen 

Sivatag egy klipben sem érződött ennyire fagyosnak, mint ebben a Madonnát fekete özvegynek láttató videóban. Nem csoda, a forgatás idején mínuszban volt a hőmérő a Mojave sivatagban.

1. 2Pac & Dr Dre: California Love

Kétség nem férhet hozzá, ez a Mad Max-parafrázis minden idők legikonikusabb, sőt, legjobb sivatagban játszódó videoklipje is.Ráadásul a 2095-ben játszódó poszt-apokaliptikus víziónak van csattanója is, de ez csak a dalhoz forgatott másik klipből derül ki. Itt a kettő együtt:

Címkék: sivatag heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/05/11/heti_top_10_ikonikus_sivatagi_klipek
Heti Top 10: ikonikus sivatagi klipek
süti beállítások módosítása