Európában a Spotify lenyomhatja az iTunes-t

2014.05.10. 16:36, BizRecorder

spotifyoffice.jpg

A zenei szolgáltatásai között - a streaming előretörése és minden, az egyedi letöltés csökkenésével kapcsolatos faktor ellenére - egyelőre az iTunes magasan piacvezetőnek mondható. Európában viszont a skandináv piacokon, illetve Angliában felettébb erős Spotify záros határidőn belül megelőzheti az Apple zeneboltját.

Az iTunes előnyét alapvetően az amerikai piacnak köszönheti, a világ többi részén dominanciája már nem mondható ennyire egyértelműnek. Európában például már a sarkában van a Spotify, amely az elmúlt időszakban a cég éves bevételeinek negyedét kitevő Egyesült Királyság erősödött, a svéd cég közlésre szerint 4 hónap alatt több mint egymillióval tudták növelni az előfizetők számát.

Az, hogy a Spotify ilyen brutálisan tudott növekedni a szigetországban két okra vezethető vissza. Egyrészt a svéd cég fontos megállapodást kötött a vezető angol mobilcéggel, a Vodafone-nal, amelynek értelmében tavaly nyár óta a 26 fontos havidíjért elérhető Vodafone RED 4G csomagjának része a Spotify-előfizetés is.A másik jelentős növekedési tényező pedig maga a piac. A 2013-ban hosszú idő után - még ha kis mértékben is - erősödő angol zenei piac motorját a streamingszolgáltatások jelentették, és a szegmens 41%-os növekedéséből természetesen a piacvezető Spotify bőségesen profitált.

A Spotify európai előretörése középtávon minden bizonnyal hatással lesz majd a kiadók és a svéd cég kapcsolatára is. A kiadók jelenleg - hosszútávú stratégia céljaikat sutba dobva - az egyedi letöltéseket és az iTunes-t favorizálják, ahol lehet. Ez alapjaiban változhat meg, amennyiben a Spotify valóban megelőzi bevételekben az iTunes-t és így a legnagyobb európai zenei szolgáltatóvá válik. Nem véletlen tehát, hogy az Apple háza táján egyre nagyobb a pánik a zenei terület kapcsán..

Pléh Dániel

Címkék: spotify
https://recorder.blog.hu/2014/05/10/europaban_a_spotify_lenyomhatja_az_itunes-t
Európában a Spotify lenyomhatja az iTunes-t
süti beállítások módosítása