Sokáig éljen a dock'n'roll! - zenés dokumentumfilmek a Budoku fesztiválon

2014.04.30. 16:51, Frontrecorder

nickcave20000daysonearth.jpg

Május 6-11. között rendezik meg a Budokut, a Budapesti Dokumentumfilm Fesztivált, melyen külön blokkot kaptak a zenei dokuk. A remek filmekhez hozzájuk passzoló zenei programokat társítottak a szervezők, így lesz Ivan & The Parazol-koncert, fellép a lengyel avantgárd dzsessz egyik ikonja és bulizhatunk amerikai underground hiphopra is.

A Budoku célja olyan filmeket bemutatni, melyek segítenek bennünket a világ jobb megértésében. A fesztiválra válogatott filmek főként társadalmi problémákra, jelenségekre reflektálnak emberekről, közösségekről, helyekről szóló történeteken keresztül. És feldolgozásra érdemes különleges történetekből a zenében sincs hiány, olyannyira, hogy ezek a dokuk önálló szekciót kaptak a programban. A találóan Dock'N'Roll-nak elnevezett merítésben öt filmet láthatunk, melyek, mint a szervezők írják, "olyan zenészekről szólnak, akik meghatározói a saját stílusuknak, akik valami radikálisan újat vagy épp csak megkerülhetetlen minőséget képviselnek saját pályájukon a jazztől a hiphopon és reggae-n át a rockig."

A Love főszereplője a Miłość, azaz Szerelem nevű lengyel avantgárd dzsessz zenekar, amely meghatározó volt a kilencvenes években, majd egy évtizednyi kihagyás után újra összejönnek és megpróbálnak újra együtt alkotni  -de vajon sikerül-e nekik? A film után (vetítés: május 7. szerda 20.00, Toldi Nagyterem), a Miłość szaxofonosa, Mikołaj Trzaska, valamint Rafał Mazur (akusztikus basszusgitár) és Pándi Balázs (dob) alkalmi triója ad koncertet. (Utána Bem Tábornok dj-zik.)

A Journey To Jah című film a reggae első számú német sztárja, Gentleman és az olasz származású Alborosie otthonra találását dokumentálja zenei gyökereik földjén, Jamaicába, miközben belső útkeresésük is kirajzolódik. (Vetítés: május 8. 17:00, Toldi Nagyterem és május 10. 21:30, Művész - Bunuel Terem)

A Beware Of Mr. Bakerben a zseniális, ugyanakkor kibírhatatlan és robbanékony természetű dobos, a Cream egykori tagja, Ginger Baker meséli el elképesztő és - ez most tényleg kihagyhatatlan - ütős élettörténetét A filmről itt írtunk, vetítés: május 8. csütörtök 20.45, Toldi Nagyterem. A film után az Ivan & the Parazol ad koncertet, majd az International Love Affair dj-i válogatnak táncra perdítő számokat a könnyűzene elmúlt 50 évéből.

A világ egyik legjelentősebb alternatív hiphop-kiadója, a kaliforniai Stones Throw működésének 18 évét tekinti át a részben Kickstarter-kampányból finanszírozott az Our Vinyl Weighs A Ton (vetítés: május 9. péntek 22:00 Toldi Nagyterem). A ritka koncert felvételekkel és eddig sohasem látott belsős archív anyagokkal telepakolt filmben számos előadó is megszólal, és nem csak olyanok, akik a labelhez kötődnek, hanem akik nagyra tartják a Stones Throw-t, többek közt Snoop Dogg, Kanye West, Common, vagy Tyler, The Creator. A film után Stones Throw Tribute Party szakavatott és a kiadó irént rajongó hazai dj-kkel (Cadik, Suhaid, Johnny Drama, Mstrmstrz, Hi).

A Budoku zenés szekciójának legnagyobb fogása a Nick Cave egy fiktív napját végigkövető 20,000 Days On Earth (itt adtunk hírt róla) amely a Sundance-en és Berlinale-n is hatalmas sikert aratott, a teltház garantálható. Vetítés: május 10. vasárnap 20:30 Toldi Nagyterem és Kisterem.

A Budokun további két szekcióban (A lázadás művészete, A civilizáció határán) 28 nemzetközi alkotás szerepel, továbbá 18 magyar dokumentumfilmet is láthat a közönség, melyek egyúttal versenyeznek majd a nemzetközi zsűri, az ELTE Társadalomtudományi Kar diákzsűrije, illetve a nézők díjaiért. A vetítések mellett workshopok és beszélgetések színesítik a programot. A fesztivál teljes, részletes programja a Budoku honlapján böngészhető.

Címkék: budoku
https://recorder.blog.hu/2014/04/30/sokaig_eljen_a_dock_n_roll_zenes_dokumentumfilmek_a_budoku_fesztivalon
Sokáig éljen a dock'n'roll! - zenés dokumentumfilmek a Budoku fesztiválon
süti beállítások módosítása