Harcos-politikus-társadalomkritikus – A punk csaj

2014.04.04. 12:30, rerecorder

punk-singer-(2013)-large-picture.jpg

Közelgő áprilisi lapszámunk politika & pop fókusztémájához passzoló film, amit a mától startoló Titanic filmfesztiválon is bemutatnak. Harcos-politikus-társadalomkritikus fempunk mozgalmat indított, majd férjhez ment egy Beastie Boy-hoz. Aztán majdnem teljesen legyűrte egy különös kórság, de Kathleen Hannát nem lehet csak úgy legyűrni. Klág Dávid írása.

punk singer pos.jpgVannak az egyetemes popzene történelmében olyan emberek, akikkel érdemes foglalkozni, és vannak, akikkel nem. Egészen az A punk csaj (The Punk Singer) első két percéig azt gondoltam, hogy Kathleen Hanna, a Bikini Kill és a Le Tigre alapítója, a riot grrrl-mozgalom indítója nem egy olyan figura, akinek ismernem kellene az életét. Hallgattam az első Le Tigre-lemezt (ami még mindig atomjó), hallgattam Bikini Kill-kislemezeket (ezek is inkább igen, mint nem), az első együttesét mindig összekeverem a Huggy Bearrel, pedig az valami egészen más. Most nem azt akarom itt bizonygatni, hogy egyáltalán nem érdekel a feminista punk egyik legnagyobb alakja, meg hogy az internet korában folyamatosan azt hiszem, hogy az I Like Fucking című dalt a Huggy Bear írta, hanem hogy Kathleen Hannáról mindig is azt gondoltam, hogy érdekes és fontos jelenség, de nem érdekel az élete.

Pedig. A Punk Singer elég részletesen végigmegy Hanna életén a korai, lázadás kedvéért lázadó gimiskortól az egyre jobban keményedő és kristályosodó, tudatos feminizmusig és addig a két pontig, amíg ez a tudatosság meginog. Az egyik az, amikor összeismerkedik Ad-Rockkal, azaz Adam Horovitz-cal a Beastie Boysból. Azzal a férfival, aki pont annak a patriarchiális elnyomásnak volt az egyik zászlótartója, ami ellen a Bikini Kill lázadni próbált. Hanna belső vívódását elnyomta a szerelem, 2006 óta házasok, de a másik nagy fordulópontot nem sikerült ilyen könnyen leküzdeni. A másik pont ugyanis az egyik ok, amiért a Punk Singer elkészült.

Hannát évekig egyre furább és furább kórságok gyötörték, de az orvosok általában pánikbetegséggel, vagy valami más bajjal próbálták magyarázni. Amikor egy szakember sikeresen diagnosztizálta nála az előrehaladott Lyme-kórt, akkor már évek óta gyötörte a betegség. A Punk Singerben beszél erről az egész kálváriáról, ami miatt hosszú ideig vissza is kellett vonulnia a zenéléstől. De vagy a forgatás, vagy valami más miatt erőre kapott és 2013-ban újraélesztette a Julie Ruin nevű egyszemélyes hálószoba-projektjét, most már együttesként, szóval Lyme-kór ide vagy oda, Hanna visszatért. Meg kell nézni a Punk Singert, hogy felzárkózz belőle.

Klág Dávid

A punk csaj (The Punk Singer)
(Opening Band Films)
rendezte: Sini Anderson
80 perc
2013

a Titanicon a film vetítései:

04.05. 19:30, A38 Hajó

04.08. 19:30, A38 Hajó


a film előzetese: 


Bikini Kill és a Rebel Girl:


a Le Tigre első lemezének nyitószáma - Deceptacon (1999):


és a tavalyi, James Murphy-által producelt The Julie Ruin-debütlemez első dala, az Oh Come On:

https://recorder.blog.hu/2014/04/04/harcos-politikus-tarsadalomkritikus_a_punk_csaj
Harcos-politikus-társadalomkritikus – A punk csaj
süti beállítások módosítása