Előkerült egy negyven éve született Nick Drake-dal

2014.04.04. 15:50, Frontrecorder

NickDrake.jpg

Április 22-én jelenik meg a brit folkénekesnő, Beverley Martyn új albuma, melyen szerepelni fog egy eddig nem hallott dal is Nick Drake előadásában. A Reckless Jane-t Martyn és a legendás dalszerző-előadó 1974 tavaszán írták, néhány hónappal Drake halála előtt.

Az énekes-gitáros-dalszerző Beverley Martyn (leánykori nevén Beverley Kutner) 1965-ben, mindössze 16 évesen adta ki első felvételét, a brit folkrock egyik meghatározó figurája, a 2011-ben elhunyt Bert Jansch tanította gitározni, fellépett a világ első nagyszabású zenei fesztiválján, az 1967-es Monterey Pop Festivalon, 1969-ben pedig hozzáment a már akkor is komoly elismertségnek örvendő énekes-gitáros John Martynhoz, akivel két közös albuma is megjelent 1970-ben. Beverley Martyn onnantól a háttérbe vonult és a családnak, a gyermeknevelésnek szentelte az idejét (habár továbbra is közreműködött férje lemezein, egészen 1980-as válásukig), és legközelebb 1998-ban hallatott magáról, amikor megjelent az első tulajdonképpeni szólólemeze, a No Frills. Ezt ismét kiadós szünet követte, amelyet április 22-én szakít meg a The Phoenix And The Turtle című albummal. A lemezen közreműködik többek közt a Counting Crows és a Los Lobos egy-egy zenésze, és helyet kapott rajta egy olyan dal is, ami negyven évvel ezelőtt született. A Reckless Jane Beverley Martyn és Nick Drake közös szerzeménye, előbb a dalszöveget írták meg, majd a zenén kezdtek el dolgozni Martynék hastings-i otthonában 1974 tavaszán, de nem fejezték be. Drake egyébként a házaspár közeli barátja volt, gyakran vigyázott a gyerekeikre. Ugyanaz év novemberében Drake életének antidepresszáns-túladagolás vetett véget, Martyn pedig saját bevallása szerint hosszú évtizedekig képtelen volt még csak gondolni is a dalra, annyi fájó emléket idézett fel benne. Mostanra túltette magát ezen, és befejezte a dalt, de így sem múlik el nap, hogy Drake ne jutna eszébe. "Bárcsak többen megismerhették volna a másik oldalát is, a száraz humorát" - mondta az Independentnek. A Reckless Jane maga is poénnak indult, legalábbis a szövege, Martyn és Beverley azzal szórakoztak, hogy összegyűjtsék a Jane-nel rímelő szavakat. A vonósokkal megtámogatott lírai dal meghallgatható alább:

Londonban egyébként két napja tartottak Nick Drake-emlékkoncertet, amelyen az április 15-én megjelenő feldolgozáslemez (Way To Blue - The Legacy Of Nick Drake) előadói, köztük Vashti Bunyan, Green Gartside, Robyn Hitchcock léptek fel. Még ebben az évben megjelenik Drake első albumának limitált díszdobozos vinyl újrakiadása is (a másodiké márciusban volt), az utolsó lemezéről itt írtunk.

 

Címkék: nick drake
https://recorder.blog.hu/2014/04/04/elokerult_egy_negyven_eve_szuletett_nick_drake-dal
Előkerült egy negyven éve született Nick Drake-dal
süti beállítások módosítása