Most végre kiderül, mennyit káromkodnak a rapperek!

2014.04.02. 13:47, Frontrecorder

tupac.jpg

Egy kutatás megvizsgálta, hogy mennyire beszélnek csúnyán a dalaikban a népszerű rapperek, 1985-től napjainkig. Ez alapján a legtrágárabb album 2Pac 1996-os dupla lemeze, az All Eyez On Me.

A BestTickets honlapján megjelent tanulmány a rapzene egyik elengedhetetlen jellemzőjét, a profán nyelvhasználatot elemezte ki. A kutatáshoz a készítői 1985 és 2013 között kiadott albumokat vettek alapul, minden évből azt az ötöt, amit a legjelentősebbnek ítéltek, olyan tényezők figyelembe vételével, mint az eladási példányszámok, az előadó nevének ismertsége vagy hogy hány dal lett sláger az adott lemezről, habár mindezek mellett a szubjektív megítélésük is szerepet játszott a kiválasztásban. Ezután egyszerűen megszámolták, melyik albumon hány durva szó hangzik el. A profanitások közé a csúnya és illetlen szavakon felül besorolták a szexista kifejezéseket, a homofób gyalázkodást és az N-wordöt (azaz a niggert, vagy niggát, ami Amerikában tabunak számít). Az összesítésük alapján, 145 albumon összesen 31 564 szitokszó hangzik el, vagyis egy nagylemezre (kerekítve) átlag 218 jut. Dalokra lebontva: 2295 számot szemléztek, és az jött ki, hogy egy dalban átlagban (megint csak egészig kerekítve) 14 alkalommal szerepel valamilyen durva kifejezés. A tanulmány alapján a legmosdatlanabb szájú rapper 2Pac, az ő All Eyez On Me albuma vezeti az albumok "profanitás listáját" 905 közönséges szóval, és ő a második is, az Until The End Of Time című, 2001-ben megjelent posztumusz lemezével, melyen 895-ször mond valami csúnyát.(A legdurvább nyelvezetű raplemezek között szerepel még a UGK, az NWA, Dr. Dre és a D12 is). A dalonkénti szitokszavak számát nézve a Geto Boys a legordenárébb, őket Scarface (amúgy a Geto Boys tagja) és Juvenile követi, 2pac itt csak a hatodik, és a nagy öregek mellett van a listán egy új fiú is, Schoolboy Q, akinek idén februárban megjelent harmadik albuma hozta meg a nagy áttörést. A megvizsgált számok között a legvulgárisabb Bun B-től a Some Hoes 2008-ból (113 közönséges szóval), a két legtöbbet használt szitokszó a nigga (10 098) és a fuck (7770), ezt követi a shit (5072) és a bitch (3577). A tanulmány megállapításai szerint a verbális atrocitásokat illetően az első kiemelkedően durva időszak 1990-91 volt, aztán 1997, a tetőpont viszont 2001 volt (ebben az évben a dalonkénti káromkodások átlaga megközelítette a 23-at), ezt követően mérséklődés jött (a legszolidabb év 2006 volt), az elmúlt öt évben aztán ismét általánosan emelkedő tendenciát mutat a csúnya beszéd a rapben, köszönhetően az újonnan feltűnt és sikeres előadóknak (mint a már említett Schoolboy Q vagy az Odd Future-klán), akik nem vigyáznak a szájukra. 

A tanulmány mindenképpen hiánypótló, tele sokat mondó adatokkal és érdekes megállapításokkal, az ugyanakkor fura, és egyben jellemző is, hogy egyetlen női rapelőadó albuma sem került bele a kutatásba.

MI FOGLALKOZTUNK A NŐI RAPPEREKKEL, IGAZ, NEM A KÁROMKODÁSAIK MIATT.

A tanulmány összefoglalója itt olvasható, akit csak az adatok érdekelnek, töltse le ezt a fájlt.

Ez pedig dalonkénti szitokszavak számában első Some Hoes Bun B-től:

https://recorder.blog.hu/2014/04/02/most_kiderul_mennyit_karomkodnak_a_rapperek
Most végre kiderül, mennyit káromkodnak a rapperek!
süti beállítások módosítása