Lemeztáska – Legowelt

2014.03.25. 10:10, rerecorder

120508-legowelt.jpg

Az elsősorban Legowelt néven alkotó, holland Danny Wolfers immár húsz éve van jelen az elektronikus zene folyton változó világában (2012-es albumát nagyon szerettük). Trendeken kívül álló, a műfaj korai klasszikusainak hatását máig magán hordozó lendületes, szintis, űrdiszkós technóját márciusban az A38-on is bemutatta a hazai közönségnek. Naná, hogy kedvenc lemezeiről, maradandó zenei élményeiről faggattuk.

Első zenei emlék

jean-michel jarre.jpgAmikor kicsi voltam sok klasszikus zenét hallottam, mert a szüleim azt hallgatták. Gondolom az első zenei élményem Mozart volt és Erik Satie. Aztán később, olyan hétéves korom körül találkoztam először az elektronikus zenével. Valószínűleg Jean-Michel Jarre zenéjével. Akkor persze nem tudtam még, mi is ez, de nagyon érdekesnek találtam.

Első album, amit saját pénzeden vettél

Valószínűleg a Sonic EP az Underground Resistance-től, vagy valami hasonló.

Legmeghatározóbb koncert/partiélmény

Nem igazán jártam koncertekre fiatalon. Először egy Mike Paradinas (µ-ziq) fellépésen voltam úgy 1994-ben, az emlékezetes volt. Később aztán persze jöttek Hágába olyanok is, mint az Autechre. Azt sose hagytam ki.

Egy lemez, ami zenélésre inspirált

aphex twin_1.jpgEz elég nehéz, mert annyira sok album inspirált. Nem lenne szép a többivel szemben, ha egyet kiválasztanék, de mondjuk Aphex TwinSelected Ambient Works 85-92 lemeze nagyon fontos volt számomra is.

Kedvenc Detroit techno lemez

A Walt J-lemezek a kilencvenes évekből, a Model 500 Sonic Sunset albuma, a Drexciya-lemezek, koraiak és későbbiek egyaránt. Valójában minden.

Kedvenc Chicago house

A Chicago house-ból számomra a legfontosabb lemez Farley „Jackmaster” FunkNo Vocals Necessary albuma, aminek az A oldala lecsupaszított acid trekkekkel van tele, a másik oldalán pedig csak igazi, nyers deep house darabok vannak.

Kedvenc holland lemez

Sok hatás ért a holland zenei életből, úgy mint a Unit Moebius vagy I-F, aki szintén hágai (és egyébként tagja volt az előbb említett formációnak – a szerk.). Régóta nagyon sok remek producer van Hollandiában, például Erik Van Den Broek, akinek a Shiver néven kiadott Subsonic Soundscape trekkje szerepel Dave Clarke egyik mixében is (az 1996-os X-Mix – Electro Boogie-n – a szerk.).

Legjobb zene éjszakai utazáshoz

basic channel.jpgLássuk csak … (sokat gondolkozik). Mondjuk valami jó dubtechno, igazi ködös, nyers, lo-fi dubtechno, mint a klasszikus Basic Channel-lemezek. Azért ugrott be ez, mert amikor egyszer Amerikában autóztam Montanán keresztül éjszaka, az ottani erdők és hegyek között, akkor végig ez szólt.

Legjobb zene szombat esti buli előtt

Bármi, amit éppen hallgatok, megteszi.

Legjobb zene vasárnapi pihenéshez

Leginkább semmi, csak a madárcsicsergés a kertből.

Kedvenc producerek napjainkból

Nagyon sok jó producer van manapság. Huerco S, Actress vagy Terrence Dixon, bár ő már elég régóta alkot.

Kedvenc remix, amit te csináltál más előadóknak

Sajnos nehezen tudom felidézni a számcímeket, de sok remixet csinálok másoknak. Sokszor egymástól eléggé távol álló dolgok sülnek ki ezekből, egy fura electro-funk után jöhet egy hard-techno is. Szóval ez mindig más.

LEGOWELT 2012-ES LEMEZÉT BEVÁLASZTOTTUK AZ ÉV ÖTVEN LEGJOBB ALBUMA KÖZÉ!

Kedvenc remix, amit mások csináltak a te zenédből

Ebből viszont nincs sok. Amennyire tudom, csak három. A kedvencem egyértelműen az, amit Actress csinált a Clone Jack For Daze szériához. Mi is volt a címe a számnak? … Igen, Elementz of Houz music.

Kedvenc zene, amit nem várnának tőled, mégis szereted

ppu.jpgSokfajta zenét hallgatok az elektronikus zenéken kívül is. Nagyon szeretem a hetvenes évekbeli deep-soult vagy a weird-funk zenéket, mint például a washingtoni PPU kiadó (Peoples Potential Unlimited) dolgai. Egyébként náluk nekem is megjelenik majd egy EP-m nemsokára. Ezen kívül nagy rajongója vagyok az etióp zenéknek, mert semmihez sem hasonlíthatóak. Nagyon ködös, nagyon titokzatos zene az övék, amiben ott van az a különös lüktetés, ami a háromezer éves tradíciókon alapszik. Az egész olyan mintha egy rég elfeledett világból szólna, nagyon egyedi technikával, egyedi ritmikával dolgoznak. Sokat hallgatom, és próbálok minél többet tanulni belőle.

Bűnös zenei örömöd

Szeretem az Iron Maident (nevet). De az lehet nem elég ciki. Mondjuk John Denver, őt nagyon szeretem. Igazi rajongója vagyok. Ez gondolom guilty pleasure-nek számít, bár nem nekem, mert én nagyon komoly művésznek tartom, de ezen biztos sokan nevetnének.

lejegyezte: Csada Gergely


a Legowelt-kedvenc Aphex Twin-lemez nyitószáma, az Xtal:


az említett Model 500-album Neptune című klipes dala:


a Farley "Jackmaster" Funk acidlemez nyitódala, az I Need A Friend:


egy Basic Channel-trekk, utazáshoz tökéletes:


és egy John Denver-klasszikus, Take Me Home, Country Roads:

 

 

https://recorder.blog.hu/2014/03/25/lemeztaska_legowelt
Lemeztáska – Legowelt
süti beállítások módosítása