Skócia, maradj velünk! - a 2014-es Brit Awards nagy pillanata

2014.02.20. 09:29, rerecorder

Bowie-Award-Brit-Awards-008.jpg

Nos, a címben szereplő kijelentés volt a 2014. február 19-i Brit Awards díjátadó legemlékezetesebb pillanata, mert a legjobb nemzetközi férfi előadó győztese, David Bowie üzente ezt az Egyesült Királyság egységállamától elszakadni kívánó Skóciának. Pedig nyert még két díjat az Arctic Monkeys is.

A Brit Awards a szigetországi zeneipar legnagyobb szabású díjátadó eseménye, idén 34. alkalommal rendezték meg (először 1977-ben, aztán 1982 óta minden évben) - 2011 óta a londoni O2 Arenaban. A 2013-as év teljesítményeit díjazó gálán az Arctic Monkeys két trófeát is átvehetett (legjobb brit album az AM-ért és a legjobb brit zenekar), de szintén kétszer nyert a One Direction fiúzenekar (legjobb videó, legnagyobb nemzetközi siker). A műsorban az Arctic Monkeys fel is lépett, de ott volt élő produkcióval Katy Perry, Beyoncé, a Disclosure Lorde-val és az AlunaGeorge-dzsal, vagy a hamarosan szólólemezzel jelentkező Pharrell Nile Rodgers társaságában.

A FRISS BRIT AWARDS-NYERTES AM-RŐL BARICZ GERGŐ ÍRT KRITIKÁT A RECORDERNEK.

A legérdekesebb rész a köszönőbeszédeknél érkezett el - és itt nem Alex Turner "a rock & roll soha nem hal meg" zenei ciklikusságot tárgyaló beszédére gondolunk, hanem arra, hogy David Bowie - aki ugyan jelen nem volt a díjátadón (maga helyett Kate Moss-t küldte egy régis nyuszis fellépőruhájában) de a szupermodell által felolvasott - vicces üzenete végén volt egy komoly csavar is: "A japán mitológia szerint a nyulak, amik a Kate által viselt régi fellépőruhámon láthatók, a Holdon élnek. Kate a Vénuszról származik, én a Marsról. Teljességgel boldog vagyok, hogy kaptam egy Brit-et, amiért én vagyok a legjobb férfi. Azt hiszem, remek módja ez befejezni egy napot. Nagyon szépen köszönöm - és Skócia, maradj velünk!" Az Egyesült Királyság egyik legkomolyabb politikai-társadalmi kérdésére reflektált az Amerikában élő Bowie az utolsó félmondattal, ugyanis Skócia olyannyira el akar szakadni az egységállamtól, hogy 2014 szeptemberében népszavazást tartanak a kérdésről.


a Brit Awards 2014 győztesei:

legjobb brit férfi előadó: David Bowie
legjobb brit női előadó: Ellie Goulding
legjobb brit zenekar: Arctic Monkeys
legjobb nemzetközi zenekar: Daft Punk
legnagyobb brit áttörés: Bastille
kritikusok különdíja (ez a feltörekvő előadók díja): Sam Smith
év brit lemeze: Arctic Monkeys: AM
év brit kislemeze: Rudimantal feat. Ella Eyre: Waiting All Night
nemzetközi énekes: Bruno Mars
nemzetközi énekesnő: Lorde
brit producer: Flood és Alan Moulder
legjobb video: One Direction: Best Song Ever
nemzetközi siker: One Direction


az Arctic Monkeys nyitódala:


az est szuperprodukció közül a Disclosure/Lorde és AluneGeorge közös fellépés:


és a Pharrell/Nile Rodgers megamix a Get Lucky/Good Times/Happy összeboronálásával:

https://recorder.blog.hu/2014/02/20/skocia_maradj_velunk_a_2014-es_brit_awards_nagy_pillanata
Skócia, maradj velünk! - a 2014-es Brit Awards nagy pillanata
süti beállítások módosítása