Transzcendentális afrikai felfedezőkörút a szombati Electrify-on a Trafóban

2014.02.12. 14:46, Frontrecorder

ELECTRIFY_IV.jpg

(X) A Trafó haladó szellemű kortárs elektronikus zenei kalauza, a mindig izgalmas felfedezéseket kínáló Electrify sorozat február 15-én szombaton este a negyedik etapjához ér. A laza tematikát ezúttal Afrika ritmusainak és spirituális gyökereinek modern zenébe átültetése adja, az est két külföldi fellépője között ez az, ami az amúgy nagyon más zenei törekvésükben mégis egy közös pont. A power electronics műfajt megteremtő brit Whitehouse-ból William Bennett sötét, rituális törzsi technót játszik Cut Hands néven, míg a Hieroglyphic Being az amerikai Jamal Moss afrofuturista house alteregója. Előttük az afrikai poliritmikus zene egyik legfrissebb leszármazottja, a juke/footwork hazai képviselője, az Uffalo Steez duó játszik.

A trópusi kontinens ősi kultúrája és perkusszív hangszerei ihlették meg William Bennett Cut Hands nevű új művészi alteregóját, mely a zajzenében műfajteremtő Whitehouse formációjáról ismert angol zenész kísérletezése a hipnotikus rítusokkal és a sötét, poliritmikus techno ütemekkel. Az emberi létezés spirituális alapkérdéseit kutatja az amerikai Jamal Moss, azaz Hieroglyphic Being is; behatárolhatatlan és kiszámíthatatlan house zenéjének afrofuturista esztétikája kozmikus és metafizikai dimenziókat nyit meg a hallgató előtt. Mellettük egy friss hazai duó, a juke és footwork vonalon mozgó, az 8ounce kiadónál nemrég debütáló Uffalo Steez (Sági Vikor és Gryllus Ábris) lép fel.

HIEROGLYPHIC BEING

Hieroglyphic Being2.jpgAz afrofuturista világnézet egyfajta művészeti, tudományos és spirituális kérdéseket feszegető kulturális jelenség és mozgalom, melyben az Afrika-központú szemléletmódon keresztül összekapcsolódik a múlt és a jövő, a sci-fi / fantasy, a mágia és az okkult kozmológia. Zenei vonatkozásban Sun Ra dzsesszzenész interdiszciplináris és úttörő munkássága hatott legerősebben az afrofuturizmusra. Az ő patinás örökségén kialakult chicagói szcénában szocializálódott Jamal Moss is, aki Hieroglyphic Being művésznéven kutatja az emberi lélek mélységeit és annak zenével való kapcsolatát. A szinte hiperaktív producer megszámlálhatatlan kiadványát a rengeteg house producert inspiráló saját kiadójánál jelentette meg (Mathematics), legutóbbi Seer Of Cosmic Visions című albumát pedig a The Wire magazin oldalán tette közzé. Az örök DIY-attitűdjét bizonyító, lo-fi elektronikus hangszerekkel történő élő fellépéséről azt szokták mondani, hogy a kiszámíthatatlanságára lehet csak biztosan számítani.
CUT HANDS

Cut Hands (pic M.DeBlois).jpgCut Hands néven valósítja meg afrikai vízióját William Bennett, aki már húsz éve a zajzenei színtér legendás alakja Whitehouse formációjával, mellyel sokak szerint ő teremtette meg a power electronics nevű zajzenei alműfajt. A pályafutását dobosként kezdő angol zenész 2011-ben született új projektje, a Cut Hands a lecsupaszított afrikai perkusszív hangszerek mágikus és fizikai hatásáról és arról az intenzív, nyers energiáról szól, amit azok primitívsége és hipnotikus ritmikussága képes előidézni az emberben, és aminek a szelleme egyfajta sötét, poliritmikus és technoid hangzásban ölt testet a végén. A saját gondozásban (Susan Lawly) megjelentetett két albuma mellett (Afro Noise I, Black Mamba) olyan kiadóknál jelentek meg EP-i, mint a Blackest Ever Black, vagy a Downwards, zenéjét pedig a VBC dokumentumfilm-sorozata is felhasználta. Cut Handstől hamarosan két LP is megjelenik, amiknek hangulatából elsők között kaphat ízelítőt a hazai közönség.
UFFALO STEEZ

A hazai párost ismerheti a közönség az yvein monq (Gryllus Ábris) és Vanis (Sági Viktor) alteregójuk alapján korábbról is. A budapesti underground két tehetséges figurája a BOUNCE szervezőcsapat kötelékében és az abból kinőtt 8ounce kiadó égisze alatt tevékenykedik, nemrég pedig Uffalo Steez néven indult közös footwork/juke projektjük első EP-jét is bemutatták DAT címen, melynek Wassup című dalához egy kiemelkedően sikeres klip is készült.


Kezdés:
20:00 (A koncertek pontosan kezdődnek!)

Jegyár: elővételben 1900 Ft (az első 100 jegy), a helyszínen 2400 Ft

Jegyvásárlás: http://trafo.jegy.hu/search.php?s_name=electrify

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/497462197042199/

https://recorder.blog.hu/2014/02/12/transzcendentalis_afrikai_felfedezokorut_a_szombati_electrify-on_a_trafoban
Transzcendentális afrikai felfedezőkörút a szombati Electrify-on a Trafóban

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr305811076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása