Zed Bias, Wooden Shjips, Die Krupps, A Pale Horse Named Death - zenei programajánló

2014.02.07. 15:58, Frontrecorder

woodenshjips.jpg

Bár a koncert- és partivérkeringés már beindult, február még mindig elég álmos téli hónap, úgyhogy kivételesen nem az elkövetkező két, hanem három hétre, egészen a hónap végéig ajánlunk külföldi fellépős zenei eseményeket. A legforróbb tippünk a San Franciscó-i Wooden Shjips (a fenti képen) koncertje.

Február 8.



Zed Bias

Helyszín: Corvintető

Kezdés: 22:00

Belépő: éjfél előtt 1200 Ft, éjfél után 1600 Ft

Facebook eseményoldal

Most, hogy a tizenöt évvel ezelőtt dívó UK garage a reneszánszát kezdi élni (amiben a Disclosure-nek is komoly szerepe van), a Bladerunnaz remek érzékkel hozza el a szökdécselős ritmusú tánczenei stílus egyik úttörőjét. Zed Bias a Neighbourhood című trekkel robbant be ’99-ben, és azóta is aktív, később komoly hatása volt a dubstep kifejlődésére, mostanában a bass music-ot kultiválja, Maddslinky néven pedig finomabb broken beat/ house zenéket csinál. DJ-szettjében a teljes spektrumán áttáncol(tat). Hazai részről Sirmo, Mentalien, BA10, Aafro teszik még pattogósabbá a partit.

 

Február 13.



Simeon Soul Charger, Street Corner Talking

Helyszín: Kuplung

Kezdés: 20:00

Belépő: Ingyenes

Facebook eseményoldal

Az ohiói Akron termékeny táptalaja a rockzenének, onnan nőtt ki néhány évvel ezelőtt a Simeon Soul Charger is, akikben mintha újjászületett volna a hetvenes évek; a mai kornak megfelelően idézik vissza a klasszikus rock évtizedének hangzásait, legyen az hard, glam pszichedelikus, vagy éppen folkos, bluesos. 2011 óta a bázisuk egy bajorországi farm, onnan indultak most is európai turnéra, harmadik albumuk apropóján. Budapesti koncertjükön a vendég a hatvanas, hetvenes és a kilencvenes évekből merítő svájci Street Corner Talking, előzenekar a budapesti Audio Love Nation.

 

Február 15.



Coki

Helyszín: Kontra Klub

Kezdés: 23:00

Belépő: 2500 Ft

Facebook eseményoldal

A dubstep itthoni meghonosításában alapvető szerepet játszó Dub Phase kollektíva a műfaj egyik pionírjával ünnepli hetedik születésnapját. A Dél-Londonban felnőtt Coki 2001 óta a súlyos basszusú zene elkötelezettje, a dubstep létrejöttében megkerülhetetlen Digital Mystikz egyik fele, aki producerként (és persze dj-ként is) egyaránt otthonosan mozog a klasszikus vonalon, a mély wobblerekben és a basszuszúzdában. Ezen a különleges estén tehát a dubstep egyik élő legendája dörrentheti be a Dub Phase kolosszális erejű, saját építésű hangrendszerét. Mellette játszanak a születésnapos krú oszlopos tagjai, Gumilap, Display, Metro és Hutz, a hangulatfokozás két harcedzett host, MC HighG és MC Fedora reszortja lesz.



Cut Hands, Hieroglyphic Being

Helyszín: Trafó

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 1900 Ft, a helyszínen 2400 Ft

Facebook eseményoldal

A Trafó haladó szellemű kortárs elektronikus zenei kalauza, az Electrify sorozat a negyedik etapjához ért. A laza tematikát ezúttal Afrika ritmusainak és spirituális gyökereinek modern zenébe átültetése adja, az est két külföldi fellépője között ez az, ami az amúgy nagyon más zenei törekvésükben mégis egy közös pont. A power electronics műfajt megteremtő brit Whitehouse-ból William Bennett sötét, rituális törzsi technót játszik Cut Hands néven, míg a Hieroglyphic Being az amerikai Jamal Moss afrofuturista house alteregója. Előttük az afrikai poliritmikus zene egyik legfrissebb leszármazottja, a juke/footwork hazai képviselői, az Uffalo Steez duó játszik.

 

Február 16.



Die Krupps

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: elővételben 4900 Ft, a helyszínen 5900 Ft

Facebook eseményoldal

A Kraftwerk mellett Düsseldorf másik kultuszzenekara a Jürgen Engler énekes-gitáros-szintis-programozó köré épülő Die Krupps, amely 1980-as indulása óta az indusztriális zene európai állócsillaga. A Krupp acélipari dinasztiáról elnevezett együttes hosszú pályafutása során természetese rengeteg átalakuláson ment keresztül, a tagok és a hangzás tekintetében is, amelybe beolvasztották a dark electro, az EBM és a metál jegyeit egyaránt, de az ötvözet mindig jellegzetesen krupps-os maradt. Több mint tizenöt év szünet után tavaly ősszel újra beindult a gépezet, megjelent az stúdióalbumuk The Machinists Of Joy címmel, ennek kapcsán masíroznak most el hozzánk is. Vendégük a texasi Bradley Bills apokaliptikus ütősprojektje, a Chant, és az elektrót metállal összedolgozó chilei dj, Vigilante.

 

Február 21.



A Pale Horse Named Death

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: elővételben 4900 Ft, a helyszínen 5500 Ft

Facebook eseményoldal

A Type O Negative egykori, illetve a Life Of Agony jelenlegi dobosa, Sal Abuscato 2011-ben alapította meg saját zenekarát, amelyben övé az énekes-gitárosi frontember szerep. Grunge-os beütésű gótikus doom metál, kriptahangulat, halálmániás, az emberi lélek sötét mélységeit boncolgató szövegek – dióhéjban ez a Jelenések könyve után elnevezett A Pale Horse Named Death, melynek tavaly májusban jelent meg második albuma. A mesterien hideglelős zenekar előtt a svájci Blood Runs Deep doom metál zenekar játszik.


Leon Vynehall

Helyszín: Corvintető

Kezdés: 22:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

A régi house-iskolához visszanyúló új brit house-iskola kiváló képességű fiatal producere a portsmouth-i Leon Vynehall (Topp Thomas Oliver), aki 2012-ben tűnt fel, de újonc létére már komoly elismerés és siker övezi, nagyágyúk, mint George Fitzgerald, Martyn vagy Fink labelei is lecsaptak rá. A LavaLava és a Deepbeats jóvoltából most kaphatunk tőle egy adaggal a legkurrensebb house-ízekből, megfűszerezve néhány klasszikussal. A Depbeats részéről Po:ti és Reload, a LavaLavától a teljes legénység, Tolo, FeZ és Falcao viszik el a parti többi részét.

 

Február 22.



Terence Fixmer, Mark Broom

Helyszín: A38

Kezdés: 23:00

Belépő: elővételében 2500 Ft, a helyszjnen 3000 Ft

Facebook eseményoldal

Budapest első számú techno partisorozata, a Technokunst tavaly ünnepelte az elmúlt masszív három évét, és 2014-ben tovább erősít - ezentúl a házigazda Isu és Dork minden rendezvényen két külföldi fellépővel kedvez a műfaj szerelmeseinek. Az első „dupla bulin” egy francia és egy angol nagyágyú a vendég. Az electroclash-hullám idején feltűnt francia producer, Tterence Fixmer az elmúlt tizenegynéhány évben egyre csak izmosította 80s szintipopból, EMB-ből és indusztriálból merítő sajátos technóját, melyből élőben, vasakkal felszerelve ad ízelítőt. Az est másik vendége a techno egyik legelismertebb brit mestere, a sötét hangzások kompromisszummentes híve, Mark Broom.



Wooden Shjips

Helyszín: A38

Kezdés: 19:30

Belépő: elővételben 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft

Facebook eseményoldal

Az utóbbi években kozmikus magasságokba szökkent a pszichedelikus rock, amely látványosan virágzik Ausztráliában és Chilében, de az őshaza, Kalifornia is kitermeli azért a maga vad új hajtásait. Ezek közül a legkomolyabb tripen a San Franciscó-i Wooden Shjips van, akik a hatvanas évekből merítő elszállást space rockkal, drone-nal, no wave-vel és krautrockkal úsztatják össze és ehhez jön még a frontember Ripley Johnson jim morrisonos hangja. Tavalyi, negyedik albumuk címe Back To Land, de ez ne tévesszen meg senkit – a zenekar alaposan elrugaszkodik a földtől.

 

Február 25.



Hatebreed, Napalm Death

Helyszín: Barba Negra

Kezdés: 20:00

Belépő: elővételben 4900 Ft, a helyszínen 5500 Ft

Facebook eseményoldal

Nem csodálkoznánk, ha a Barba Negrát újra kellene építeni ezután az este után, hogy két ilyen irgalmatlanul falbontó, kultikus metálzenekar lép fel, mint a metalcore amerikai alapcsapata, a Hatebreed, és a grindcore-t a világra szabadító, 30+ éve ugyanolyan kíméletlen Napalm Death.

 

Február 28.



Matador

Helyszín: A38

Kezdés: 22:00

Belépő: 3000 Ft

Facebook eseményoldal

A dublini Gavin Lynch, azaz Matador úgy hat éve gazdagítja a techno palettáját lendületes, pattogós-tekerős hangzásával, készített remixet Moby-nak és a Depeche Mode-nak is, a legutóbbi kiadványait pedig Richie Hawtin M_nus kiadójánál jegyzi, szóval már a profi ligában játszik. Az NVC meghívására érkező, live acttel készülő Matador mellett ez este folyamán Subotage, Jumpski és Sinko pakolja majd a válogatott négynegyed zenéket.

https://recorder.blog.hu/2014/02/07/zed_bias_wooden_shjips_die_krupps_a_pale_horse_named_death_zenei_programajanlo
Zed Bias, Wooden Shjips, Die Krupps, A Pale Horse Named Death - zenei programajánló
süti beállítások módosítása