First Session-remixpremier - A Faith No More basszusgitárosa egy új magyar dalban

2014.01.30. 16:00, rerecorder

bill gould.jpg

A kétezres évek elején itthon és a környező országokban is népszerű, dzsesszes elemekkel szórt törtütemes zenekarnak számító First Session nyolc év tetszhalott állapot után tavaly év végén feltámadt, és rögtön nem is akárhogyan, első új dalukban (Rebirth) a Faith No More basszusgitárosa, Bill Gould működik közre. A zenekar februárban veszi fel vendégekkel teli új albumát, addig pedig itt a decemberben publikált, Goulddal közös szám, annak egy vadonat új remixe és persze a sztori, hogyan is jött össze ez a kollaboráció.

first session.jpgA First Session Borbély Tamás mc, énekes (nyitóképen Goulddal) és Gáspár Attila billentyűs, szempler-es projektjeként indult a kilencvenes évek végén, elkészítettek három magánkiadású hol downtempós, hol breakbeatesebb, hol egészen drum'n'bass-es lemezanyagot és fokozatosan élő zenekarrá fejlődtek, a dzsesszes elektronika jellemezte a 1G Records-nál megjelent első hivatalos nagylemezüket a 2002-es Rest In Beats-t is (melyen Balanyi Szilárd Quimby billentyűs is vendégeskedik), majd 2004 első felére a sok koncertezésben elfáradt az időközben át is alakult zenekar, egy darabig még írogattak számokat, de 2005-ben lényegében elcsendesedtek. 2013-ban azonban a balra látható legutolsó felállás (Borbély Tamás - ének, mc, Gáspár Attila - szempler, billentyűsök, Mester Dániel - szaxofon, Barta Zsolt - gitár, Paizs Attila - dob) újra munkához látott, nagyjából kész is a februárban rögzítésre kerülő visszatérő lemez anyaga, amelyet valamikor tavasszal terveznek megjelentetni és amelyen számos vendég lesz, közte valószínűleg a Faith No More basszusgitárosa egy másik számban is.

De egyáltalán hogyan került ő a stílszerűen Rebirthcímű visszatérő dalba? Borbély Tamás elmesélte a Recordernek: „Sokáig nem zenéltünk, de én azért a zene közelében maradtam, és van egy bosnyák haverom, aki révén kapcsolatba kerültünk a Dubioza Kolektivvel, Tresó Tiborral mi hoztuk el őket Magyarországra. Na most, ők Billy Gould kiadójánál, a Koolarrow Records-nál adták ki a Wild Wild East című lemezüket, így szinte napi kapcsolatba kerültem vele. Amikor a Faith No More eljött a Volt Fesztiválra, akkor ők előtte Bécsben próbáltak és szólt nekem, hogy átjönne a koncert előtt egy nappal, ha lenne kedvünk lógni vele. Át is jött, kimentünk érte a soproni vasútállomásra, felvettük, vacsoráztunk, elvoltunk hajnalig. Kialakult egy barátság köztünk. Mutattam neki, hogy volt egy zenekarunk, a First Session, amire mondta, hogy : ”gecijó, kár, hogy már nincs.” Na aztán időközben meg ugye mégis lett és gondoltam megkérdezem, nincs-e kedve közreműködni. Annyi volt a válasz: „küldd!” Egy-két hét múlva küldte is vissza, hogy milyen basszustémát talált ki rá. De különben már előtte is tett szívességeket, például egyszer egy brazíliai reptéren várakozva felmondta a laptopján kamerába, hogy „Dubioza Kolktiv az A38-on, menjetek el rá!” Kialakult köztünk egy cimboraság, tényleg gyakran beszélünk. Bill édesapja különben magyar, békéscsabai származásúak, segítettünk neki felkutatni a családi gyökereket, eredetileg Goldfingernek hívták őket és a háborús zsidóüldözés elől menekültek a negyvenes évek elején Amerikába.

Hogy a hamarosan megjelenő, további remixekből álló EP és a készülő lemez után élőben is lesz-e First Session? „Eleinte nem akartunk koncertezni, csak stúdiózni, de puhulunk ebben a kérdésben.”

íme a szóban forgó dal friss Azaki Dusty Remixe (Radio Edit) - ő Havas 'Azaki' Gábor breakbeat dj és producer: 


a dal eredeti változata, Harmath Szabolcs keverésében:


ez pedig a dal Ivica keverésében:

https://recorder.blog.hu/2014/01/30/first_session-remixpremier_a_faith_no_more_basszusgitarosa_egy_uj_magyar_dalban
First Session-remixpremier - A Faith No More basszusgitárosa egy új magyar dalban
süti beállítások módosítása