Öt dal, öt előadó, öt interjú - A Recorder kedvencei A Dal 2014 mezőnyéből

2014.01.25. 11:45, rerecorder

hungary-2014-esc-a-dal-participants.jpg

Az Eurovíziós Dalfesztivál - legalábbis Kelet-Európában - az elmúlt években újra és egyre fontosabb eseménnyé vállt, Magyarország a résztvevőt tavaly óta egy tévéshow keretében választja ki. 2013-ban ByeAlex nyerte a hazai A Dal 2013-at Kedvesem című számával, és az azévi európai viadalon a 10. helyezett lett. Idén harminc előadó méri össze majd háromszor ennyi dalszerző szerzeményeit A Dal 2014-ben, mi pedig a ma induló első elődöntő előtt kiválasztottuk az öt kedvenc felvételünket és megkérdeztük azok előadóit a versenyről. 

Ez az öt dal nem kizárólag az Eurovíziós Dalfesztivál speciális közegében érhet el sikert, de a harminc szerzemény közül ezeket találtuk a versenyen kívüli világban is leginkább életképesnek.

Bogi: We All
(Tóth G. Zoltán - Halász Péter, Tóth G. Zoltán)


Miniinterjú Dallos-Nyers Boglárkával, azaz Bogival:

- Miért indultál A Dal versenyen? 

- A Dalt az egyik legrangosabb megmérettetésnek tartom Magyarországon. Sorsszerű egybeesés volt, hogy nem sokkal a dalok leadási határideje előtt keresett meg Tóth G. Zoltán a We All című szerzeményével.


- Mit gondolsz A Dal versenyről?

- Az idei pályaműveket hallgatva nagyon erősnek tartom a mezőnyt. Mind a 30 versenyzőt alkalmasnak gondolom arra, hogy hazánkat képviselje Koppenhágában.


- Mit gondolsz a saját esélyedről, mit vársz a versenytől?

- A zsűri úgy döntött, hogy helye van a We Allnak az élő műsorban. Mi nagyon hiszünk a dalban, reméljük, hogy a nézőknek is tetszik majd.


- Menő vagy ciki az Eurovízió?

- Menő vagy ciki? Én inkább azt mondanám, hogy hatalmas lehetőség egy előadónak a hazáját képviselni.


INTERJÚ BYEALEX-SZEL AZ ELŐZŐ A DAL-MEGMÉRETTETÉS GYŐZTESÉVEL.


Marge
: Morning Light
(Szakos Krisztián - Batta Zsuzsanna)


Miniinterjú Batta Zsuzsannával, azaz Marge-dzsal:

- Miért indultál A Dal versenyen? 

- Az elmúlt években sok-sok izgalmas dolgot csináltam: az önálló album- és kislemezkiadáson és koncerteken túl írtam színházi és filmzenét, reklámzenét és sok izgalmas művészetközeli projektben vettem részt. Mégis kíváncsi voltam arra, hogy milyen az, ha egy jóval szélesebb közegnek szeretném megmutatni magamat: milyen dalt, milyen arcot igényel mindez tőlem úgy, hogy közben mindez inspiráló is legyen a számomra. Másrészt a babavárás miatt amúgy is derűsebb, kedvesebb időszakomat élem, amihez a Morning Light versenydalom jól illeszkedik.

- Mit gondolsz A Dal versenyről? 

- Szerintem jó lehetőség, hogy zeneszerzők, dalszerzők és izgalmas színpadi produkciók mutassák meg magukat úgy, hogy a verseny győztese végül az európai versenyben Magyarországot képviselheti. Engem ez őszintén motivál. Érzem és látom, hogy vannak ellenérzések a hazai és nemzetközi műsorral kapcsolatban, sokan szakmai berkekben inkább egy média, mint egy zenei produkciónak tartják, de engem nagyon jó pillanatban kapott el. Már a tavalyi verseny után megérett bennem a gondolat az indulásra és akármilyen meglepő, a babavárás még segített is ebben: kreatívabb, nyitottabb, érzékenyebb lettem.

- Mit gondolsz a saját esélyedről, mit vársz a versenytől? 

- Azért indultam, mert volt dalinspirációm, volt egy dallam és egy izgalmas szöveg a tarsolyomban, aminek megfelelő teret szerettem volna adni: a Morning Light Eurovízió-kompatibilis munka, a dal zeneszerzőjével Szakos Krisztiánnal együtt nagyon kedveljük. Ha ebből indulok ki, akkor szerintem remek esélyeink vannak, hiszen nem a „minden áron indulás“ vezérelt minket, hanem az, hogy van mondanivalónk és ezt szerintem a közönség is érezni és értékelni fogja. Ettől függetlenül talán senki sem titkolja az indulók közül, hogy nagyobb ismertséget vár el A Dal-tól és ebben én sem vagyok más. Örülnék, ha többen ismernék a Marge-ot, nagyobb nyilvánosság előtt jelenhetne meg a tavaszi magyar nyelvű kislemez és a nagylemez, ennek keretében pedig több támogatást kapna a produkció – médiában, fellépésben és minden egyéb téren.

- Menő vagy ciki az Eurovízió? 

- Ez nem fekete vagy fehér. Ha az ember kellő nyitottsággal, kortárs médiaeseményként és mainstream összművészeti show-ként tekint az Eurovízióra, amelyben profi zenészek versengenek úgy, hogy a zene és a dal csak egy komponens, a többi pedig a látvány, a felépített imidzs, mind a styling, mind a vizuál terén, akkor jelenleg nagyon kevés ennyire „előremutató“ dolog van a kortárs médiakultúrában. 

MARGE STRONGER CÍMŰ EP-JÉNEK A RECORDEREN VOLT A PREMIERJE.


Mystery Gang: Játssz még dzsesszgitár
(Egri Péter)


Miniinterjú Singerrel, a Mystery Gang bőgősével:

- Miért indultatok A Dal versenyen? 

- Ősszel lett egy új lemezszerződésünk, a Universalnál fog hamarosan megjelenni a Hello, hello! című új albumunk. Novemberben vettünk fel a lemezt, és mivel a dalok mindenben megfelelnek a kiírásoknak, úgy döntöttünk, indulunk. Két napunk volt a benevezés lezárásáig, kiválasztottuk a szerintünk legjobbat, leginkább ideillőt, amit be is választott a zsűri. Ez egy nagy kihívás, egy óriási játék, rengeteg feladatot és inspirációt ad.

- Mit gondolsz A Dal versenyről? 

- Azt, hogy tök jó. Fogalmunk se volt a folyamatokról, még azt se tudtam, hogy a nézők döntik el a győztest. Attól viszont nehéz elvonatkoztatni, hogy ez egy dalverseny, ahol eredendően nem az előadók versenyeznek, hanem a szerzemények és közben ha én adnám elő Király Linda dalát, azzal aligha mennék sokra.

- Mit gondoltok a saját esélyeitekről, mit vártok a versenytől? 

- Tét nélkül adtuk be a dalt, ellenben a versenyzők többségével. Számunkra ez egy dal az új lemezről, de van esélye, mert nem akar megfelelni, szórakoztató, feledtető, táncoltató dal, minden olyan funkciót betölt, amit egy jó dalnak be kell töltenie. Ráadásul elüt a többitől és épp emiatt lehet esélyes. Kell egy kis tökösség, bátorság és ez bennünk megvan.

- Menő vagy ciki az Eurovízió? 

- A legmenőbb. Európában ennek mostanában nagyobb a nyilvánossága, népszerűbb, sok embert érdekel és nemzetközileg nagy rajongótábora van. Látjuk, hogy a dalunkra a látogatások 1/5-e külföldről jön. Vannak olyan Eurovízió-rajongók, akik az összes ország, összes előselejtezős indulóját végighallgatják. Mi amúgy az elődöntők harmadik fordulójában leszünk, annyit mondhatok, hogy lesznek még meglepetések.

NAGYINTERJÚ EGRI PÉTERREL A MYSTERY GANG FRONTEMBERÉVEL.


Radics Gigi: Catch Me
(Freja Blomberg, Maria Marcus - Charlie Manson)


Miniinterjú Radics Gigivel:

- Miért indultál A Dal versenyen? 

- Azért, mert az Eurovíziós Dalfesztivál egy érdekes, jó kis verseny. Nagyon szeretem a Catch Me-t és éppen ezért szeretném megmutatni mindenkinek. Eddig nagy ívű, lassabb dalokat énekeltem, most egy másfajta stílust, egy kicsit vagányabb Gigit mutatok meg.

- Mit gondolsz A Dal versenyről? 

- Nagyon jó hangulatú játék, nagyon erős mezőnnyel. Idén sok barátom került be és várom, hogy ezek között az izgalmas keretek között találkozhassak velük.

- Mit gondolsz a saját esélyedről, mit vársz a versenytől? 

- A legfontosabb, hogy a legjobb formámat hozzam és megteszek mindent, hogy jól sikerüljön az előadásom. A többit meglátjuk.

- Menő vagy ciki az Eurovízió? 

- Nagyon menő dolog lehet ott lenni és képviselni az országot, mert ez az egyetlen igazán átfogó európai fesztivál, ahol a zenészek, előadók összemérhetik a produkciójukat.



Szécsi Saci és Szécsi Böbe: Born To Fly
(Szécsi Saci, Czutor Zoltán, Csöndör László "Diaz" - Szécsi Saci)


Miniinterjú a Szécsi-ikrek közül Böbével:

- Miért indultatok A Dal versenyen? 

- Mindketten nagyon szeretnénk, ha az emberek megtudnák, hogy az éneklésen kívül a dalszerzéssel, szövegírással is foglalkozunk. Mint ezt már tudni lehet, a versenyben szereplő dalt Saci írta, zongorakísérettel. A hangszerelt változatban Diaz és Czutor Zoli voltak a szerzőtársai. Olyan előadónak készülünk, aki a saját szerzeményeivel áll a közönség elé. Ez a műsor jó lehetőség arra, hogy ezt az oldalunkat megmutathassuk. Természetesen mi is szeretnénk kijutni Koppenhágába, de ez a verseny elsősorban arra jó, hogy ismét pöröghessünk, megismerkedhessünk új zenésztársakkal, újra bemutatkozási lehetőséghez jussunk.

- Mit gondoltok A Dal versenyről? 

- Ez az egyetlen olyan hazai zenei műsor, ahol valós visszajelzéseket kaphatunk a közönségtől. Itt tényleg saját magunkat tudjuk megmutatni, egy olyan produkcióban, amiben maximálisan jól érezzük magunkat.  

- Mit gondoltok a saját esélyeitekről, mit vártok a versenytől? 

- Szeretnénk legalább a középdöntőig eljutni. Tény, hogy különösen erős a mezőny idén, de reméljük, hogy megtaláljuk majd a közönségünket. A mi dalunk nem a versenyre készült, és nem is hiszünk abban, hogy egy éppen az aktuális receptre készült dal hiteles lehet. Minket is megkerestek svéd szerzők, hogy énekeljük el a dalukat, talán tuti befutó is lehetett volna, de ez a fajta siker egyáltalán nem vonz bennünket. Reméljük, hogy igenis volt értelme saját dallal elindulnunk. Az pedig nyilvánvaló, hogy minél tovább jutunk, annál nagyobb esély van arra, hogy a dalainkra továbbra is kíváncsiak legyenek a rádiók, fellépési lehetőségeket kaphassunk. A pálya elején vagyunk, még rengeteg tanulni, tapasztalni valónk van, de ezekkel csak éles helyzetekben lehet szembesülni.

- Menő vagy ciki az Eurovízió? 

- Ha ciki lenne, nem lennénk itt. Nem szeretjük a tipikus eurovíziós dalokat, de mint ez tavaly is kiderült, ezek már a magyar közönség egy része számára sem vonzóak. Így ez a verseny évről évre egyre izgalmasabb. A nemzetközi döntő nagyon sokszínű, vannak nagyon vicces és rettentő giccses, hatásvadász előadások is, de minden évben vannak igazán jó dalok is. Azok között, sok millió ember előtt bemutatkozni, hatalmas élmény lehet.

összeállítás és interjúk: Dömötör Endre-Forrai Krisztián

https://recorder.blog.hu/2014/01/25/ot_dal_ot_eloado_ot_interju_a_recorder_kedvencei_a_dal_2014_mezonyebol
Öt dal, öt előadó, öt interjú - A Recorder kedvencei A Dal 2014 mezőnyéből
süti beállítások módosítása