„Lesz egy igazi, nagy Zeneipari Hivatal-bázis” – Morcz Fruzsina (Zeneipari Hivatal)

2014.01.20. 10:29, rerecorder

FRUZSI (1).jpg

(X) Február közepén lesz egy éves, de már két féléven és hat beindított képzésen van túl a Zeneipari Hivatal. Külföldi zeneipari szakmai gyakorlat, tudásfrissítés, zeneipari kontaktlisták, személyre szabott gyakorlati feladatok – a februárban induló Zeneipari menedzsment kurzust ezekkel a címszavakkal hirdeti a „zeneipar(iak) iskolája”. Morcz Fruzsinával, a Zeneipari Hivatal vezetőjével, a Zeneipari menedzsment kurzus koordinátorával beszélgettünk a Zeneipari menedzsment kurzusról és az iskola elmúlt egy évéről.

- Február elején indul a Zeneipari menedzsment kurzusotok. Az előző hasonló képzés tavaly ősszel indult. Milyen tapasztalataitok vannak?

- Bevallom, én nagyon izgatott voltam, mikor a Zeneipari menedzsment kurzus elindult, hiszen ez a leghosszabb képzésünk – két félév, összesen tíz hónap. Az eddigi tapasztalataink szerint a diákjaink szeretik, ha elhalmozzuk őket információval (akár hasznos zeneipari olvasnivalóval, akár gyakorlatközpontú előadásokkal), minden tanórán kívüli kiránduláson örömmel vesznek részt és nagyon gyorsan valódi, egymást segítő, összetartó közösséggé váltak. Az hatalmas öröm, hogy a hazai zeneipari szakemberek is támogatnak bennünket – vendégelőadóként, szakmai gyakorlat-vezetőként, zeneipari helyszínek kalauzaként és számtalan egyéb, szinte már láthatatlan formában. Például nemrég elindítottunk egy kerekasztal-sorozatot, amelyen a képzéseink és azok vezetői mutatkoznak be meghívott zeneipari szakemberek társaságában. A januári Zeneipari menedzsment-fogadóórán a Quimby-t, a Péterfy Bori & Love Bandet, a Kiscsillagot és még több ismert magyar zenekart menedzselő Etalon Produkció vezetője, Tóth Tibor; a nálunk végzett Kistehén-menedzser és Európa Kiadó-turnémenedzser, Darabi Zsuzsi; Bérczes Ádám, az egykori CLS Music (ma Egység Média) vezetője és Németh Róbert, a PressCode munkatársa beszélgetett egymással. A kerekasztal-meghívásra mindenki elsőre igent mondott, sőt, oktatóként is részt vesznek majd a munkánkban.

- A Zeneipari Hivatal honlapján azt írjátok, hogy „számtalan filmet, külső helyszín-látogatást és rendezvényt szervezünk”. A Zeneipari menedzsment kurzus esetében mit jelent ez pontosan?

MG_9712.jpg- A diákokkal nemcsak a zeneipari helyszíneket (rádiókat, rendezvényhelyszíneket stb.) ismertetjük meg, hanem külső előadásokat is szervezünk, amelyeken szakemberek gyakorlatban mutatják be a munkájukat. A Zeneipari menedzsment kurzus tíz hónapja alatt egyszer közösen utazunk vidékre: a Zenélő Egyetemmel kialakult együttműködésnek köszönhetően, ha minden jól megy, áprilisban megismerkedünk a pécsi klubokkal, a különböző zenei szubkultúrákkal, helyszínekkel. Nyáron együtt megyünk fesztivál-tanulmányozásra, ősszel pedig Bécsbe, a legnagyobb régiós, nemzetközi zeneipari konferenciára kipróbálni, a diákjaink a zeneipari konferenciákon való boldogulásról elméletben tanultakat tudják-e gyakorlatban, éles helyzetben, nemzetközi szakemberek között alkalmazni. A hétköznapokban is nagyon sok szakember segít bennünket: jártunk már helyszínbejáráson az MR2 Petőfi Rádióban, a Művészetek Palotájában, a sok szakmai vitát generáló X-Faktor főpróbáján, de megyünk például Millenáris Parkba és a Trafó Kortárs Művészetek Házába is. (A Zeneipari Hivatal elmúlt egy évéről és a Zeneipari menedzsment kurzus kirándulásairól készült fotókat itt lehet megtekinteni.


- Már az iskola indulásakor arról beszéltél, hogy a Zeneipari Hivatal szeretne folyamatosan terjeszkedni. Milyen terveitek vannak idén tavaszra?

- Márciusban nyitunk egy helyet, azt mondhatnám, ha elég bátor lennék, hogy központot, ahol az összes kurzusunk, a könyvtárunk és az irodánk is elfér egy helyen. Azaz lesz egy igazi, nagy Zeneipari Hivatal-bázis. Itt egy olyan teret is kialakítunk, ahova fiatal, nálunk végzett menedzserek, zeneipariak tárgyalni jöhetnek, sőt, a helyszínen működő könyvtárban már évek óta a zeneiparban dolgozók számára is elérhetővé teszünk olyan nemzetközi kontaktlistákat, ami alapján akár európai turnét is tudnak majd szervezni. Zeneiparból szakdolgozatot íróknak például, azt hiszem, ez lesz a kánaán.

- Jól érzékelem, hogy az Zeneipari Hivatal célja, hogy a gyakorlat-központú oktatást ötvözze az alapos elméleti tudással?

ZENEIPARI MENEDZSMENT (2).jpg- Igen, ez első pillanattól komoly szándékunk. A gyakorlati ismeretek oktatása, illetve szakmai gyakorlatok biztosítása mellett nagyon fontos az is, hogy a nálunk végző diákok tájékozottak legyenek és ennek köszönhetően hatékonyabban tudják majd a munkájukat végezni. Pozitív példák már vannak, elég csak Fehér Viktorra, a Kerekes Band dobosára, menedzserére gondolni: a zenekar Facebook-oldalán és minden online megjelenésén is látszik a nálunk megszerzett tudás, de említhetem a Zenei szerzői jog kurzuson végzett diákokat, akik profi szerződéseket adtak be záróvizsgaként.

- Hogyan biztosítjátok a gyakorlatot a Zeneipari menedzsment kurzus ideje alatt?

- A vendégelőadóinkat külön kérjük, gyakorlati feladatokat is hozzanak, azon kívül pedig havonta gyakorlati hétvégéket szervezünk, hogy az addig elméletben tanultakat kipróbáljuk. Minden diákunk számára megkeressük azt a szakmai gyakorlatot, ami tényleg passzol rá az előzetes tudása, zenei ízlése, későbbi szakmai tervei, mostani munkája és időbeosztása alapján. Így lett az aktuális és előremutató elektronikus zenei fellépőket bemutató rendezvénysorozat, az Electrify asszisztense az egyik hallgatónk vagy dolgozott újzenei fesztiválon Gryllus Samu asszisztenseként egy másikuk. A kurzuson a második félévben szakirányok indulnak, amelyek nemcsak plusz órákat, hanem komoly szakmai gyakorlattak bíró mestereket jelentenek: a koncertszervezést például Nagy Adri vezeti, aki az a38-on, az Akvárium Klubban és számos hazai nagy fesztiválon is dolgozott már.


- Neked nyilván szívügyed a Zeneipari Hivatal, de mi az, amire különösen büszke vagy?

- Az egyik ilyen nagy örömöm a külföldi szakmai gyakorlat, ami azt jelenti, hogy a hozzánk jelentkező diákok a kurzus végén huszonegy európai ország közül tudnak választani, ha külföldön is szeretnének szakmai gyakorlatot csinálni. Ezt a gyakorlati helyet ők választják, mi pedig a büdzsét intézzük nekik, amiből kinn meg tudnak majd élni. Ezzel a lehetőséggel az a célunk, hogy a nyugat-európai szakmai normákat is alaposan ismerő szakemberek végezzenek nálunk. Sőt, az sem baj, ha kicsit kint ragadnak külföldön, akkor aztán számos városban lesz magyar promoter! A másik, amire büszke vagyok, az az, hogy végzett nálunk olyan diák, aki előbb egy hasonló iskolát hagyott félbe a Zeneipari Hivatal miatt és a kezdeti bizalom odáig nőtt, hogy végül három képzést is elvégzett nálunk… És nem ő az egyetlen, aki Zeneipari Hivatal-képzés halmozó. A Facebook-on elindítottunk egy portrésorozatot, ahol eddig hat diák mondta el, honnan érkezett és hogyan érzi nálunk magát. Ennek a sorozatnak és a diákjaink elégedettségének is elmondhatatlanul örülök. És azt sem szabad kihagynom, hogy mélységesen meghat az, amilyen lelkesedéssel vesz részt a munkában a többi oktatónk, Ördög Ottília, Grad-Gyenge Anikó, Polyák Gábor és Jávorszky Béla Szilárd is.


a Zeneipari Hivatal diáktablója:

diaktablo_zeneipari_hivatal.jpg


- Fontos törekvésetek az is, hogy közösséget szervezzetek a nálatok tanulókból.

- Igen, szándékosan szervezünk olyan plusz, tanórán kívüli alkalmakat, amelyek erősítik a diákjaink későbbi szakmai összetartását. Ennek egyik módja a rendszeres, különböző kurzusokon nálunk végzett vagy még tanuló diákoknak kitalált közös programok. Sőt, ennek egyik eszköze a volt diákjainknak biztosított tudásfrissítés is. Azok, akik egyszer nálunk végeztek, az elvégezett kurzusra díjmentesen visszatérhetnek tudást frissíteni, hiszen a zeneipar nagyon gyorsan változik, nekünk meg az a célunk, hogy valóban naprakész és releváns tudással bíró szakembereket képezzünk. Az órákra visszajáró öregdiákok pedig pozitív példaként szolgálhatnak majd az iskolapadba éppen beült Zeneipari Hivatal-diákoknak.


A Zeneipari menedzsment kurzus február 10-én indul, jelentkezni január 27-ig február 7-én éjfélig lehet.

Bővebb információ és kurzuskatalógus: http://www.zeneiparihivatal.hu/portfolio/zeneipari-menedzsment/


https://recorder.blog.hu/2014/01/20/_lesz_egy_igazi_nagy_zeneipari_hivatal-bazis_morcz_fruzsina_zeneipari_hivatal
„Lesz egy igazi, nagy Zeneipari Hivatal-bázis” – Morcz Fruzsina (Zeneipari Hivatal)
süti beállítások módosítása