Jon Hopkins, Cold Cave, Monster Magnet, Claptone - kétheti zenei programajánló

2014.01.17. 18:51, Frontrecorder

JonHopkins.jpg

Lassan bemelegszik a 2014-es budapesti koncert- és partiélet, a következő két hétben, január legvégéig már lesznek attendolásra erősen érdemes külföldi előadós események, ajánljuk is őket. Jon Hopkins (a fenti képen) fellépésével az élen.

Január 17.

Claptone

Helyszín: Ötkert

Kezdés: 22:00

Belépő: 

Fiúknak 2500 Ft, első 100 lánynak ingyenes, utána 1500 Ft

Facebook eseményoldal

A személyazonosság elfedése közhely ugyan, de ettől a titokzatosság-kártya kijátszása még mindig működik, főleg, ha klassz imidzs is jár hozzá, mint Claptone esetében, aki fekete lepel és hosszú csőrös aranymaszk mögé rejtőzve mutatkozik a nyilvánosság előtt. A velencei karneválba is beillő figura, akiről egyébként annyit tudni, hogy egy közismert berlini dj-producer, ezért is az álca, 2011-ben tűnt fel, és azóta sikert sikerre halmoz dögös deep house zenéjével, amelynek jellegzetessége, hogy  nagyon nyilvánvaló hangmintákat használ, általában ismert hiphop-számokból (a Creamben Wu-Tang Clant, a Wrongban Dr. Dre-t szemplingel), egyébként erre utal a szójátékos művészneve is, ami a lopás – clepto -  és a tapshang összekeveréséből jött. Claptone először dj-zik Budapesten, a Kollektiva meghívására, a partin a házigazdák (Tmx és Fullstereo mellett játszik még Soundbank és Szobahipszter a Designer Drums-tól és a Ramin-GrgFr páros.

Január 18.


Pete Swanson

Helyszín: Trafó

Kezdés: 21:00

Belépő: 1600 Ft

Facebook eseményoldal

Tavaly tavasszal indult a Trafó egyik legjobb eseménysorozata, az Electrify Series, mely aktuális és előremutató elektronikuszenei fellépők váltják bemutatását tűzte ki céljául. A tavalyi két buli után idén január 18-án, szombaton este kerül sor a harmadik felvillanyozó estre. Ezúttal tíz éve aktív, ez idő alatt négy albumot megjelentetett amerikai Pete Swanson hipnotikus, tisztító erejű zajtechnóval viszi el a fejeket. Előtte három magyar formációé a színpad a Farbwechsel kiadó istállójából: a 12z trió kísérleti improvizációs futamai mellett a SILF analóg szintis duó és a Kanagawa-frontember Birtalan Áron friss közös projektje, illetve a Danada Cry is bemutatkozik. A koncertek után a Trafó pincéjében, a Kontra Klubban további farbwechseles előadókkal - Route 8, Norwell, A i w A, Imre Kiss - folytatódik a buli.

 

Január 22.

Xeno And Oaklander
 

Helyszín: Toldi

Kezdés: 22:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook eseményoldal

A nyolcvanas évek sötét szintizenéjéhez és a coldwave irányzathoz visszanyúló, illetve azt aktualizáló synth wave egyik "sztárzenekara" a brooklyni Xeno And Oaklander, azaz a billentyűs Sean McBride és az billentyűs-énekesnő (amúgy pedig vizuálművész) Liz Wendelbo duója. A 2006 óta három albumot kiadó páros másodszor jár nálunk (az első fellépésük 2011 júniusában volt), azóta egy szinttel feljebb léptek ismertségben és népszerűségben, aminek jeleként leszerződtette őket a neves Ghostly International kiadó. A duó előtt ezúttal, McBride kifejezett kérésére egy egy szál gitáros, egyszemélyes hazai produkció, Bulk, vagyis Kiss Raymond játszik, utánuk pedig Birtalan Áron mutatja be egy újabb oldalát, ezúttal mint szóló orgonista, Ghosts & Scholars fedőnéven. A koncerteket követően a terep a partié, az eseményt szervező Küss Mich rezidensei, Gordon és Splatter vezényletével.


Január 24.


Victor Kiswell

Helyszín: Fogas Ház

Kezdés: 22:00

Belépő: ingyenes

Facebook eseményoldal

Idén is folytatódik a Budabeats kiadó hiánypótló partisorozata, a tavaly ősszel elindított Soul Cure, amelynek keretében a világ meghatározó ritkalemez-gyűjtői és zenerégészei válogatnak dj-ként egyedülálló gyűjteményeikből. A "szent őrültek" sorát 2014-ben egy francia úriember nyitja, Victor Kiswell, a legkomolyabb párizsi lemezdíler. Még gyerekként ivódott bele a fekete zene szeretete, aztán szép sorban jött a többi műfaj, folyamatosan tágult a zenei és a földrajzi látótere, így mára ő az egyik legsokoldalúbb lemezbeszerző, aki ezt hivatásszerűen űzi; a kiemelt kuncsaftjai között, akiket primőr (azaz szuper különleges és ismeretlen) hangminta-alapanyaggal ellátott már olyan nevek szerepelnek, mint MadlibQ-Tip, Cut Chemist és Alchemist. Extra komoly bít parádé várható tehát ezen az estén, ahol a házigazda lemezisták Gandharva és Von Yodi lesznek.

Január 29.

Monster Magnet

Helyszín: Club 202

Kezdés: 19:00

Belépő: elővételben 4900 Ft, a helyszínen 5900 Ft

Facebook eseményoldal

Dave Wyndorf orbitális pszcichedelikus-space-stoner rock egysége, az 1989 óta töretlen lendülettel a maga által belőtt pályán keringő Monster Magnet nem először landol nálunk, de most különösen örülhetnek a banda rajongói, hiszen az 1991-es első albumával egyből kultstátuszba emelkedett zenekar nem is olyan régen, tavaly októberben adta ki legutóbbi nagylemezét, amiről így szinte még frissében hallhat dalokat a hazai tábor. Ráadásul a Lost Patrol minden mérvadó kritika szerint bitang jó cucc,.amely a klasszikus, csúcsforma Monster Magnetet idézi. Wyndorfék persze a nagy slágereket is biztosan eljátsszák majd, mint a Negasonic Teenage Warhead vagy a Space Lord. A Monster Magnet vendégzenekara a Black Sabbath-i hagyományokat ápoló japán doom együttes, a Church Of Misery, a helyi erőt pedig az Ozone Mama adja hozzá az estéhez.


Cold Cave

Helyszín: Gozsdu Manó Klub

Kezdés: 19:00

Belépő: elővételben 2900 Ft, helyszínen 3500 Ft

Facebook eseményoldal

Ezt a koncertet már tavaly ajánlottuk, dióhéjban így profilíroztuk a zenekart: "Wesley Eisold által vezetett Los Angeles-i Cold Cave a 2009-es Loves Comes Close-zal hívta fel magára a figyelmet, a lemezt uraló darkwave és szinti-noise újra szélesebb körben is divatossá tette az említett stílusokat, a folytatás már a nagynevű indie-cégnél, a Matadornál jelenhetett meg. A 2011-es, nagyszabásúbb Cherish The Light Years után Eisold kislemezeken kísérletezett, majd elkezdett dolgozni a hamarosan megjelenő, Sunflower munkacímű lemezen, ami ígérete szerint az utolsó album nagyobb hangzásterű dalait keveri a Suicide-hoz hasonló minimalizmussal, és mindezt élőben is hallhatjuk!" A Cold Cave fellépése sötét, de dallamos és magával ragadóan intenzív élmény.

INTERJÚNK A COLD CAVE-VEL ITT OLVASHATÓ.


Defeater

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 4500 Ft

Facebook eseményoldal

Az öttagú bostoni Defeater nemcsak azzal lóg ki a poszt-hardcore zenekarok mezőnyéből, hogy szeretik feszegetni a stílus szerintük bemerevedett kereteit (például akusztikus dalokkal), de már az alapelgondolásuk is különleges: ők ugyanis egy konceptzenekar, akik a lemezeiken egy második világháború utáni szegény amerikai család történetét mesélik el a dalokban, és ezeken keresztül olyan fontos témákat érintenek, mint az elnyomás és a társadalmi egyenlőtlenségek. Mindemellett környezettudatosak is, a lemezborítóik például csak újrahasznosított papírból készülnek. Letters Home című harmadik albumuk tavaly nyáron jelent meg, ennek európai turnéján játszanak most Budapesten.


Január 31.

Jon Hopkins

Helyszín: Corvintető

Kezdés:

Belépő:

Facebook eseményoldal

Jon Hopkins személyében a jelenlegi elektronikus zenei színtér egyik nagyon aktuális, maximálisan megérdemelten ajnározott darlingja jut el Budapestre. A londoni Royal College Of Music-ban zongorázni tanult, acid house-on és korai rave zenén nevelkedett angol producer volt Imogen Heap turnébillentyűse és a Coldplay turné dj-je (illetve őket zenei ötletekkel is ellátta), dolgozott többek mellett Brian Enóval és Bat For Lashes-zel, írt fimzenét, ja, és nem mellesleg kiadott négy remek albumot, melyek közül az eddigi utolsót, a tavaly nyáron megjelent Immunity-t jelölték Mercury-díjra, és szerepelt számtalan év legjobb albumai listán - a Recorderén is. Mint írtuk, "sérülésveszélyes szubbasszus- és álomszerű dallamrétegekből [...] senki nem szerkesztett olyan hipnotikus harmóniákat, mint ő." Mindezt pedig most végre élőben is élvezhetjük, első magyarországi fellépésén. Szintén live-ozik ezen az estén S Olbricht, a fel- és levezetésről pedig válogatott dj-k - Subotage, Eyto, Bergi és Sinko - gondoskodnak.

https://recorder.blog.hu/2014/01/17/jon_hopkins_cold_cave_monster_magnet_claptone_ketheti_zenei_programajanlo
Jon Hopkins, Cold Cave, Monster Magnet, Claptone - kétheti zenei programajánló
süti beállítások módosítása