A Tankcsapda uralja a MAHASZ 2013-as albumeladási listáját

2014.01.15. 23:21, rerecorder

mahasz.jpg

MAHASZ közzétette az éves összesített listáit, közte az Összesített album- és válogatáslemez-listát eladási darabszám alapján. A százas lista első 20 helyezettje között 13 Tankcsapda kiadvány szerepel, de ez nem annyira meglepő, hiszen az ősszel kedvezményesen újrakiadott Tankcsapda-életmű sikerességéről már mi is beszámoltunk. Annál meglepőbb, hogy a rádiós játszási lista és az eladási lista között alig van átfedés. Na és mennyi példányszám kellett az első helyhez? Annak is utánajártunk, már amennyire pontosan ennek január közepén utána lehetett.

A listát böngészve gyorsan szembetűnik a MAHASZ oldalán, hogy az Összesített album- és válogatáslemez-lista eladási darabszám alapján csak pont a konkrét adatokat nem tartalmazza, azaz az nem derül ki belőle, hogy például az első helyezett Tankcsapda-lemezből - ami egyébként a 2012 évvégén megjelent legutóbbi Tankcsapda-stúdióalbum, a Rockmafia Debrecen - mennyi fogyott. Megkerestük a MAHASZ sajtófőnökét, Jeszenszky Zsoltot, aki kérésünkre azt mondta, hogy a MAHASZ nem adhat ki ilyen adatokat, az éves piaci statisztikákról lesz majd egy közleményük, de ez csak március elején várható. Viszont a kiadók maguk - ha akarják - kiszolgáltathatják ezeket az eladási adataikat. Megkérdeztük hát a Top 20 szereplőit, mégis mennyi lemezt adtak el 2013-ban Magyarországon?

íme a MAHASZ által közzétett 100-as lista eleje:

1. TANKCSAPDA
Rockmafia Debrecen
(Tankcsapda Music )

2. HOOLIGANS
História
(Hear Hungary )
3. TANKCSAPDA
Igazi hiénák
(Tankcsapda Music )
4. ÁKOS
2084 Turné
(Fehér Sólyom/Magneoton )
5. ROAD
Tegyük fel...
(Hammer Music )
6. TANKCSAPDA
A legjobb méreg
(Tankcsapda Music )
7. RÚZSA MAGDOLNA
Tizenegy
(Magneoton )
8. TANKCSAPDA
Jönnek a férgek
(Tankcsapda Music )
9. TANKCSAPDA
Az ember tervez
(Tankcsapda Music )
10. ZORÁN
Egypár barát
(Universal Music )
11. TANKCSAPDA
Agyarország
(Tankcsapda Music )
12. TANKCSAPDA
Punk & Roll
(Tankcsapda Music )
13. TANKCSAPDA
Élni vagy égni
(Tankcsapda Music )
14. TANKCSAPDA
Mindenki vár valamit
(Tankcsapda Music )
15. DEPECHE MODE
Delta Machine
(Sony Music )

16. TANKCSAPDA
Tankológia
(Tankcsapda Music )
17. TANKCSAPDA
Baj van!!
(Tankcsapda Music )
18. TANKCSAPDA
Minden jót
(Tankcsapda Music )
19. QUIMBY
Kaktuszliget
(Tom-Tom Records )
20. TANKCSAPDA
Ha zajt akartok!
(Tankcsapda Music )



A beérkező válaszok alapján az tűnik ki, hogy pontos, az előző évre vonatkozó adatot január közepén senki nem tud mondani (a MAHASZ-lista az árusító helyek heti eladási adatai alapján áll össze), vagy még a nagyobb terjesztők visszalevő decemberi leltározására hivatkoznak, vagy egyszerűen arra, hogy nem állnak még rendelkezésre a pontos számok, például a bolti eladásokon kívüli - koncerteken árusított - példányszámokról.

A Tankcsapda menedzsere, Bakó Csaba kérdésünkre egy nagyjábóli eladási számot tudott mondani, a Rockmafia Debrecen című lemez, ami nem mellesleg 2012-ben is vezette ugyanezt az eladási listát, 2013-ban nagyjából 16000 példányban kelt el, ennek nagy része, úgy 15000 cd még az eredeti első kiadásból fogyott és nagyjából 1000 cd pedig a novemberi Tankcsapda-összújrakiadás során. A Rockmafia Debrecen című lemezből nagyjából összesen 26000 kelt el, ami nem csak manapság, hanem már jó pár éve is nagyon nagy számnak számított volna (és ebből az is kikövetkeztethető, hogy 2012-ben úgy 10-11000 példány kellett az éves összesítés első helyéhez).

A listán második helyzett Hooligans-lemezből (História) az azt kiadó Hear Hungary képviseletében Szarka József azt a publikus adatot árulta el, hogy a lemez már háromszoros platina, azaz a jelenleg Magyarországon érvényben levő szabályozás szerint (platinalemez=4000 példány) több mint 12000 darab fogyott az újságárusoknál, baráti áron kínált - mellesleg vinylen is megjelent - lemezből.

A listán negyedik helyen végzett Ákos koncert dvd-je (!), a 2084 Turné, ez a meglepő dolog úgy fordulhatott elő, hogy 2013-tól a dvd-eladások és az albumeladások közös listán szerepelnek. A dvd ilyen szempontból külön jól teljesített: Fiák Krisztina, Ákos sajtófőnöke szintén csak hozzávetőleges adatot tudott mondani, 6-7000 példány között fogyott a kiadványból.

Hartmann Kristóf, a Hammer Music-tól annyit árult el a Road-lemez eladásairól, hogy "a lemez platina azaz már 4000 db felett fogyott és folyamatosan megy".

A hetedik helyen végzett Rúzsa Magdolna szintén még 2012-ben megjelent lemeze, a Tizenegy, kiadója, a Magneoton közlése alapján "2013-ban hozzávetőlegesen 4000 db, összesen (2012. november óta) kb. 7000" fogyott a lemezből.

A Universal Music nem szolgáltat ki darabszámra vonatkozó adatot, így a tizedik helyezett Zorán-lemezről nincs adatunk.

A Sony Music a Top 20 egyetlen külföldi szereplőjéről, a Depeche Mode Delta Machine című lemezéről annyit árult el, hogy az már platinalemez lett, azaz több mint 4000 példányban kelt el.

A Tom-Tom Records azt közölte a Recorderrel a listán 19. helyezett Kaktuszliget című Quimby-lemez eladásairól, hogy a december elején megjelent album - mely a rövid 2013-as időszakában uralta a MAHASZ-listát, három hétig vezette azt - "év végére elérte a platinastátuszt."

Világosan látszik, hogy a Tankcsapda és a Hooligans által választott, 990 Ft-os baráti áron, a hagyományostól (lemezboltok, Alexandra-, Media Markt-üzletek stb.) eltérő helyeken (MOL-kutak, illetve újságárusok) terjesztett lemezek kiemelkedően jól teljesítettek, de a MAHASZ éves összesítéseinek másik nagyon érdekes vetülete, hogy a rádiós játszási listák (akár az Editors' Choice TOP 100 (súlyozatlan), akár a Rádiós TOP 100 (súlyozott) köszönőviszonyban sincsenek az eladási listán szereplő, tényleges eladásokat is produkáló énekesekkel, zenekarokkal.

Dömötör Endre

Címkék: tankcsapda mahasz
https://recorder.blog.hu/2014/01/15/a_tankcsapda_uralja_a_mahasz_2013-as_albumeladasi_listajat
A Tankcsapda uralja a MAHASZ 2013-as albumeladási listáját
süti beállítások módosítása