A letöltés megöli – A Downloaded című film

2014.01.11. 12:45, rerecorder

downloaded-napster-movie-poster.jpg

A letöltés megöli a zenét? Vagy zene öli meg az első nagy letöltős oldalt, a Napstert? Izgalmas dokumentumfilm Videorecorderünk legújabb témája. Klág Dávid írása.

Vannak emberek, akik emlékeznek az első megvett lemezükre, vannak, akik az első kazettára, és vannak, akik pontosan tudják, hogy mi volt az első szám, amit letöltöttek az internetről. Én jobban szégyellem a tényt, hogy pontosan mit töltöttem le, mint azt, hogy jogilag mit műveltem. A kilencvenes évek végén még a világnak fel kellett zárkóznia ahhoz az orbitális változáshoz, amit a fájlcserélők elterjedése indított, úgyhogy mindenféle bűntudat nélkül leszedtem valami kezdetleges magyar honlapról a Why Does My Heart Feel So Badet Moby-tól. Meglepődtem, hogy valami ennyire egyszerűen – és harminc percnyi várakozás után – hirtelen ott van a számítógépemen és már hallgatom is a Winamp 2-vel, pedig akkor még nem is találkoztam a Napsterrel.

MEGÁLLT A LETÖLTÉS VAGY CSAK MOST IDUL BE? 2013-AS DIGITÁLIS ZENEI ÁTTEKINTÉS.

Azzal a Napsterrel, ami hogyha az internetes kalózkodás szempontjából nézzük, legalább a penicilin vagy a puskapor feltalálásával egyenértékű. Ha valaki kimaradt volna belőle, akkor csak képzeljünk el egy ablakot, amibe bepötyögünk bármilyen nevet, előadót, számcímet, bármilyen szót, és már jön is a lista, hogy kiktől lehet letölteni az egyezéseket. Ma, a YouTube, a Deezer, a Spotify meg a Grooveshark világában ez már olyan, mintha még mindig lovaskocsival járnánk a bulinegyedbe, 2000 környékén viszont olyan volt, mintha rakétákon ülnénk.

Downloaded_credit_Photo_Courtesy_of_Downloaded.jpg

Erről az atmoszférát pillanatok alatt elhagyó, aztán a pályára állás helyett üzemanyag nélkül pöfékelő rakétáról szól a Downloaded, amit igen, az az Alex Winter rendezett, aki Bill volt mindkét Bill és Tedben. A Napster története fantasztikus, egy tényleg a semmiből jövő csávó, a befelé forduló Shawn Fanning és a nagydumás, extravagáns Sean Parker sztorija, akik együtt kitaláltak valamit, amire sem ők, sem a világ nem voltak felkészülve. Winter néha túlságosan belemegy a jogi huzavonákba, hosszú kivonatokat ad a bírósági tárgyalásokról, de nagyjából ez a Downloaded egyetlen hibája. Archív felvételekben nagyon erős, nem tudom, hogy a fájlcsere miatt házmesterkedő Lars Ulrich, vagy a munka helyett a nagy semmittevésben az irodában pingpongozó Napster-dolgozók a viccesebbek, de az legnagyobb sajnálatomra sokat elmond a mai korról, hogy a Metallica még mindig létezik, a Napster pedig harmadrangú, multicégekbe tagozódott zeneszolgáltatásként döglődik.

downloaded_poster.jpgDownloaded

(VH1 Rock Docs / Trouper)

rendezte: Alex Winter

106 perc

2013


a Downloaded című film trailere: 


ez pedig a film első 15 perce (a többit töltsétek le):

Címkék: film videorecorder
https://recorder.blog.hu/2014/01/11/a_letoltes_megoli_a_downloaded_cimu_film
A letöltés megöli – A Downloaded című film
süti beállítások módosítása