A Kistehén visszatér az X-Faktorba (+ izgalmas új fotósorozat)

2013.12.12. 20:33, rerecorder

1 mell szembe ny.jpg

A Kistehén 2013. november 16-án lépett volna fel az RTL Klub X-Faktor című tehetségkutató műsorában vendégként, ám a csatorna által kiválasztott Olyan izé vagy című dalt végül adásba kerülés előtt nem sokkal letiltotta Kolosi Péter programigazgató. A Kistehén azonban a most szombati, december 14-ei adásban mégis visszatér a műsorba, mégpedig egy új dallal, melynek Erdős Virág írta a szövegét. Klemencz-Kollár Lászlót kérdeztük minderről, illetve a közelgő, különleges Kistehén-előadásról (A bor melankóliája az Átriumban) és egy új, Ürmös Fanny által készített fotósorozatról.

2 kicsi lila.jpgA most szombati X-Faktorban tehát mégis lesz Kistehén-fellépés, mégpedig egy vadonatúj, társadalomkritikus dalt adnak elő, melyet ezúttal már a zenekar választott és az RTL Klub el is fogadta a szerzeményt. A Kistehén vezetőjét, Kollár-Klemencz Lászlót kérdeztük a folyamatról: "Eredetileg egy eléggé társadalomkritikus dallal szerepeltünk volna a műsorban, amit - csodálkozásunkra is - teljes mértékig támogattak az utolsó pillanatig. De aztán adás előtt nem sokkal mégis visszaléptek, ami egy elég hülye és nagyon kiszolgáltatott helyzetet okozott. Nem tudtuk, hogy lehetséges ilyen és azt hiszem nem is történt hasonló az X-Faktor történetében. Viszont rögtön felajánlották, hogy jöjjünk vissza egy másik dallal, mert szeretik a zenekart. Mi ezen egy darabig gondolkodtunk, de végül azt beszéltük meg magunk között, hogy úgy tudunk visszamenni, ha mi mondjuk meg, milyen dallal, és ha elfogadták, akkor nem léphetnek vissza az utolsó pillanatban. Elküldtünk egy új szerzeményt, amire az RTL rábólintott."

A Milyen kár című dal a zenekar vadonatúj szerzeménye, melynek szövegét Erdős Virág költő írta, akivel a zenekar dolgozott már az előző lemez (Elviszlek magammal, 2012) nagy slágerében, az Ezt is elviszem magammal című számban is. "Már többször dolgoztunk együtt és adta magát, hogy Erdős Virágot kértem meg, hogy szálljon be a dalba. A jövőre megjelenő új Kistehén-lemezt mindenképpen szerettem volna idén elkezdeni és úgy dolgozni rajta, hogy bizonyos időközönként dalokkal is kijövünk. Ezt a dalt mindenképpen még év vége előtt szerettem volna bemutatni és szerencsésen jött össze, hogy így lehet nagy nyilvánosság előtt a premierje (a dalt a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában december 12-én este lehetett hallani először, szombat este az X-Faktorban hangzik el, vasárnap délelőtt pedig itt a Recorderen lesz az online premierje - a szerk.). Ez is egy eléggé társadalomkritikus dal, de rábólintottak és a látványban is nagy hangsúlyt kap a dal szövege. Az, hogy ezt bevállalta a műsor, szerintem nagyon pozitív dolog, mert így el tudunk jutni olyan emberekhez is, akiknek lényegében ez az egyetlen kulturális forrása."


AZ X-FAKTORRAL FOGLALKOZÓ ANYAGAINK, KÖZTE ALFÖLDI-, GESZTI-, JANICSÁK-INTERJÚK.

És hogy miről szól ez az új szám? A frontember ezt is elárulta a Recordernek: "Röviden egy társadalmi metszet az országról, kicsit jövőbe néző és kicsit figyelemfelhívó arra, hogy mi a helyzet itthon, és hogy nem kellene, hogy így legyen, nagyon tömören és egyszerűen megfogalmazva. Nagyon szeretnénk, hogy a dal nemcsak az X-Faktoron, de a rádiókon keresztül is nagyon sok emberhez eljutna. A mai viszonyok között ez nem egyszerű, félnek az emberek, már a kutyatej mögött is politikát éreznek és látnak. Félnek a konkrétan kimondott gondolatoktól és húzódnak a semleges felé. Ez most szinte minden médiára igaz, így érdekes, hogy az X-Faktor nem így viselkedik. Egyáltalán nem politikáról van szó a dalban, tisztán és egyszerűen társadalomérzékeny a szöveg és semmilyen oldalhoz nem köthető, egyszerűen az emberi méltóságunkat próbálja kicsit tükör elé állítani, vagy visszahelyezni oda, ahol lennie kéne."


A KISTEHÉN-FRONTEMBER AKTÍV A KORTÁRS KÖLTŐK ÉS POPZENÉSZEK RÁJÁTSZÁS CÍMŰ KÖZÖS KONCERTSOROZATÁBAN IS.

A zenekar legközelebb december 20-án lép fel az Átriumban, ahol A bor melankóliája címmel tartanak egy újabb, csendesebb fellépést. A különlegesen (girlandokkal, borostyánnal, fenyőágakkal, mécsesekkel) feldíszített helyszínen  "Ez része a gyakorlatilag már négy-öt éve, az Ember a fán (2008) című lemez óta tartó melankolikus est-sorozat. Az emberek ezt félreértik, mert nincs olyan, hogy Kistehén Melankolikusok vagy Kistehén Melanko, a Kistehén van, akinek van melankolikus estje, ahol csokorban összegyűjtjük azokat a dalokat, amik személyesebbek, másfajta katarzist jelent a színpadon előadni őket és másfajta katarzis a nézőknek is. Most egy kicsit szűkebbre vettük ezt a melankólia-tartományt, a bor melankóliájáról fogunk zenélni, verselni, közben pedig iszonyat jó borokat ihat a közönség és szerintem mi is. Nem borkóstoló lesz, tisztán arról van szó, hogy amiről beszélünk, azt ott tapasztaljuk is meg."

Készült nemrégiben egy remek fotósorozat is a zenekarról, annak pedig ez a története: "Megismerkedtünk Ürmös Fanny fotóssal, aki egy szuper csaj Mosonmagyaróvárról, korábban nagyon jó képeket készített Berger Dalmáról, Frenkről és sokan másokról. Nagyon jó irányokba kalandozik a képein és már régóta hajt minket, hogy hozzunk össze egy fotózást. Nemrégiben Mosonmagyaróváron koncerteztünk és megbeszéltük, hogy nála töltjük a délutánt, akkor készült ezek a fotók. Nekem nagyon izgalmas volt az ő gondolkodása rólunk, és a képek talán sorozatban mutatnak a legjobban."


az RTL Klubról korábban letiltott Olyan izé vagy:


a zenekarról készült friss Ürmös Fanny-fotósorozat:

3 warhol.jpg

4 esocseppek.jpg

5 csillagok.jpg

6 mell 2.jpg

7 cola.jpg

v2 fal.jpg

fotók:
Ürmös Fanny


a Kistehén Másik Jánossal, Lantos Ivánnal, Kasza Rolanddal, Grecsó Krisztiánnal, Tenigl-Takács Lászlóval és másokkal közös, A bor melankóliája című december 20-i, ünnepi előadása az Átriumban: Facebook-eseményoldal

a Kistehén és az Egy Kiss Erzsi Zene közös szilveszteri koncertje a GMK-ban: Facebook-eseményoldal

https://recorder.blog.hu/2013/12/12/a_kistehen_visszater_az_x-faktorba_izgalmas_uj_fotosorozat
A Kistehén visszatér az X-Faktorba (+ izgalmas új fotósorozat)
süti beállítások módosítása