Klippremier! Képzelt Város: Ég veled, Anatolij!

2013.12.09. 10:00, Frontrecorder

anatolij.jpg

A Képzelt Város budapesti posztrock zenekar Anatolij címmel október végén megjelent harmadik albumának nálunk volt a premierje, és most itt látható elsőként a lemez záródalához készült videoklip, a zenekar billentyűs-gitárosa, Miskolczi Márton által rendezett Ég veled, Anatolij!

Az Anatolij tulajdonképpen egy konceptlemez, amely az "elveszett kozmonauták" közé sorolt Anatolij és Ludmilla Tokov állítólagos sikertelen űrutazását meséli el. Kettejük történetét mutatja be a Zöld Macska bár színháztermében forgatott klip is, amelynek érdekessége, hogy a két főszereplőt alakító Fodor Éva és Szivák-Tóth Viktor, az inárcsi KB35 társulat tagjai a valóságban is házasok. A zenekart operatőrként Miskolczi Péter, az utómunkák során pedig Gressai Ferdinánd segítette.

Miskolczi Márton így foglalta össze a tapasztalatokat: "A forgatás végül belefért egy napba, a klip költségvetése minimális volt, néhány technikai eszközt kellett bérelni, de a munkát mi magunk csináltuk egy nagyobb pincehelyiségben, ami színházteremként is működik. A klip stilizálva, színpadi környezetben, néha táncszerűen meséli el a történetet, vagyis a kozmonautapár elsodródását. Az, hogy Viktorék a valóságban is házastársak mindenképpen érdekessé teszi a történetet. Ez volt az első – de remélhetőleg nem az utolsó – ilyen munkánk, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy végül mi magunk meg tudtuk csinálni, hiszen 'profi' forgatásra nem lett volna lehetőségünk. A végeredmény talán megfelelően passzol a dal és a lemez hangulatához. A zenekar tagjai mellett még sok barátunk, családtagunk segítette a munkát, nekik innen is nagyon köszönjük a rengeteg segítséget!”

Íme az Ég veled, Anatolij! húszas és hatvanas éveket egyaránt idéző fekete-fehér klipje:

Maga a dal egyébként szerepel a postrock.hu válogatáslemezén, az Anatolijra pedig itt lehet szavazni, mint az év posztrock-lemezére.

https://recorder.blog.hu/2013/12/09/klippremier_kepzelt_varos_eg_veled_anatolij
Klippremier! Képzelt Város: Ég veled, Anatolij!
süti beállítások módosítása